Vörös István

Tovább

Tovább

Báthori Csaba: Melankólia. Scolar Kiadó, Budapest, 2017, 388 oldal, 3750 Ft

Olyan makacssággal követik egymást az egyforma hosszú versek, hogy a századik oldal felé az ember úgy érzi, mintha átment volna rajta egy Bach-fúga. Elütve fekszem a szavak alatt, jambusok csengenek a fülemben, bekopog a jambus-kezű szonett az ablakon, mint Poe hollója, nem kiáltom, hogy sohamár, de állattani könyvekben is keresni kezdem a szonettet.

Tovább

Tovább

Tovább

Már nem hiszem, hogy a világ így fog megváltozni.

Megváltozni? Miről beszélsz? Folyton változik.

De nem így, nem így, ahogy ti mondjátok.

Mi? Te mondod. Folyton te mondod. Ezt az új világot!

Ezt a ronda, új világot.

Ő a bőrgarnitúrán ült, hárman álltak körülötte. A barátai? Dehogy! Az ellenségei? Talán.

Mért nem ültök le?

Azt hiszed, te mondod meg, hogy mi lesz?

Azt hiszitek, hogy ti mondjátok meg, mi lesz?

Tovább

Tovább

Tovább

Tárcatár 2016 – a búcsú

TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

1992-ben, 24 éve indult az Élet és Irodalom tárcatára, Széky János vezette akkor a prózarovatot (utána tizenöt évig Dérczy Péter). A hagyomány szerint minden évben három új szerzőt kérünk fel, hogy – Szív Ernő mellett – egy éven át, havi rendszerességgel írjon a „vonal alá”. 2016-ban Takács Zsuzsa költői, személyes, gyönyörű és elragadó humorú tárcákat írt, és a nagyszerű költő végre prózaíróként is megmutatta magát. Papp Sándor Zsigmond  sejtelmes, remekül komponált családikrízis-sorozata egy nagyobb egységet sejtet, épp úgy, ahogy Vörös István szinte regénnyé sűrűsödő,  fegyelmezett, mégis megrázó nemzetisors-eseményei is. Szívből köszönjük nekik, hogy velünk voltak!

2017-ben három másik szerzővel folytatjuk.  

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Sokszínű városaink. Szlovákiai írók vallomásai városuk többnemzetiségű múltjáról, jelenéről. Összeállította Karádi Éva és Hushegyi Gábor. Fordította G. Kovács László, B. Mánya Ágnes és mások. Kossuth Kiadó, Budapest, 2016. 310 oldal, 3200 Ft  


Megeshet, hogy ezeknek az írásoknak volt valami szerepük az ordító ostobaság szlovákiai megállításában, mondja Szigeti László. Bár nem akarja ennek a jelentőségét túlozni. Igaza van. Persze a kultúra ereje nem túlozható el elégé. A kultúra nem hatással van életünkre. Az maga az életünk. Az alap, a talaj, melyből élünk, a tálca, melyen fölkínálnak minket Istennek vagy a nagy bolygóközi bíróságnak, hogy megméressünk. Tálca nélkül kipotyogunk a semmibe. Ezek a szlovákiai városok erős kapaszkodót jelentenek. Annak, aki jól érti egy város üzenetét.

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2018