Bazsányi Sándor

Az ÉS könyve a könyvhéten - Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2013. 252 oldal, 2990 Ft

Tovább

Szabó Borbála: Átváltozott gyerekek

Tasnádi István: A kőmajmok háza

Berg Judit: Rumini Ferrit-szigeten

Zalán Tibor: A rettentő görög vitéz

Tovább

Az 1933-as Esti-kötet hatodik novellájának legvégén a címadó hős magabiztosan ígéri, hogy másnapra megírja egykori rendhagyó „pénzzavarának” történetét – csak hogy annak tiszteletdíjából majd visszafizesse a jelenlegi „pénzzavarában” őt kisegítő barátja kölcsönét. A megígért történetet valójában nem Esti, hanem a pénzt kölcsönző barát, vagyis a névtelen elbeszélő fogja megírni, mi pedig olvasni – az Esti-novella öntükröző szövegjátéka jóvoltából. Ugyanakkor az elbeszélő által papírra vetett történet megírását ígérő Esti hevesen aggódik az elmesélt történet s így végső soron a megírandó elbeszélés minősége felől: „Szóval, nem unalmas? (...) Eléggé érdekes? Eléggé képtelen, valószínűtlen és hihetetlen? Eléggé föl fogja bőszíteni azokat, akik az irodalomban lélektani megokolást, értelmet, erkölcsi tanulságot keresnek?”

Tovább

Az ÉS könyve júliusban - Sándor Iván: Az éjszaka mélyén 1914. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2012. 184 oldal, 2800 Ft

Tovább

Tovább

Málik Roland: Báb. Egybegyűjtött versek. Műút-könyvek 6., Miskolc, 2012. 304 oldal,3000 Ft

Tovább

Tovább

Szilvitzky Margit: Tájfutás ceruzával. Nádas Péter soraira. Vince Kiadó, Budapest, 2011. 92 oldal, 6500 Ft
Tovább

Tovább

Száz Pál: Arcadia
Tovább

Per Olov Enquist: A Három Barlang Hegye. Fordította Kúnos László. Illusztrálta Kiskovács Eszter

Tovább

Földényi F. László: Képek előtt állni. Adalékok a látás újkori történetéhez

Tovább

Tovább

Az ÉS könyve októberben - Spiró György: Tavaszi Tárlat. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2010. 288 oldal, 2990 Ft

Tovább

Misima Jukióról szóló írásában Nádas Péter „tetszőlegesen kiválaszt" egy mondatot Az Aranytemplom című regény mondatai közül, amelyek „még annál is több tudást tartalmaznak, mint amennyivel írójuk személy szerint rendelkezik":

„Nem szálltam mélyére a gondolatnak, mert nem volt kétséges, hogy szikraként pattant elő." (Misima-mondat, in: Kritikák, Pécs, 1999, 117.)

Tovább

Így látunk mi. 37 kép, 37 történet. Eszéki Erzsébet beszélgetései művészekkel, közismert emberekkel. Portréfotók: Dobó László. Grafikai terv: Szvoboda Viki

Tovább

Csányi Vilmos: Marci, a beszélő kutya

Tovább

Balassa Péter: Átkelés II. Lé­­lek­­kertészet. Balassa Péter művei 7.

Tovább

Ketten egy új könyvről - Schein Gábor: Egy angyal életrajzai. Jelenkor Kiadó, Pécs, 2009. 240 oldal, 2700 Ft

Tovább

Van egy réges-régi oktatási, kulturális és szellemi pont, sőt központ, egyfajta spirituális összpontosulat a Dunántúlon: a Pannonhalmi Főapátság, ahol 2005 és 2009 között néhány fontos képzőművészeti vagy vizuális témájú kiállítást tekinthettünk meg. És van egy réges-régi, látszólag saját kálvinista hagyományába, mítoszába és mentalitásába kocsonyásodó város a Dunán innen: Debrecen, ahol meg a 2006 óta működő Modem üdítően új stílben fogant múzeumi tereiben barangolhattunk jókat.

Tovább
Élet és Irodalom 2018