Grecsó Krisztián

Még soha senkinek sem kellett bemutatkoznia, nem is értette, hogy mire jó ez, idegennel nem volt szabad beszélni, aki meg nem idegen, azt ismeri. De most először tényleg hasznos volt, amit a papa mondott, nyújtotta a kezét, a néni sírt és nevetett, valamiért egyszerre a kettőt, nem lehetett eldönteni, melyiket inkább, ő meg az mondta.

„Kezit csókolom, Tátrai Vera vagyok.”

A néni össze-vissza csókolgatta a kezét, amiről nem szólt a papa, hogy ilyesmi a bemutatkozásnál várható, és nem is esett valami jól, kicsit undorító volt, de nem akarta megbántani a nénit, hogy elhúzza a kezét. A bácsi azt mondta, ismerte a nagyapját, és valamiért helyesbíteni akart, „vagyis”, mondta, megvakarta a szakállát, csak az állán volt szőr, ősz volt, taszítóan sercegett, „vagyis”, mondta megint, aztán elhallgatott, a néni segítette ki, hogy „persze, biztosan ő volt az”. Már, ha a Verácska, így nevezte őt, becézve, a Verácska apukája mérnök. Vera tiltakozott, hogy nem, az ő apukája katona, mire az öregek megkönnyebbülten nevettek, pedig ez nem is volt mulatságos, de ők hosszan kacagtak, hogy persze, úgy értik, hiszen az apja katonai kötelékben van, de attól még nem rombol, hanem épít, hidakat, gátakat, ilyesmit.

Tovább

Kunhalmi Ágnes szocialista politikus szilveszter előestéjén kiállt sajtótájékoztatót tartani a parlament folyosójára, azzal a szándékkal, hogy saját szerepét komolyan véve baromságokat beszél, mert ezt hívják manapság politikai kommunikációnak. Nem tudni, hogy mi történt, talán eltört benne valami, vagy elege lett, talán valamitől volt fáradt, többé-kevésbé lényegtelen. A „sikertelen” tájékoztató pillanatok alatt megkapta a „legendás” jelzőt. 

Tovább

(Közérdekű közlemény a behajtás és végrehajtás különbségéről, Tv2)   

Nem is tudom, miért nincs több ilyen felvilágosító film. Temérdek társadalmi probléma igényelné, hogy egyszerűen okosan, stílszerűen, jól elhelyezve magyarázzák el. Jézus egy jászolban született, tudjuk jól, s noha ő volt a Krisztus, nem volt paplanja se, a nóta is mondja, sírt az ártatlan. Az adventre, a kölcsönhirdetés utánra időzített végrehajtásról szóló állami közlemény nemcsak keresztényi gondolat, de egyenesen biblikus jelentőségű, allegorikus cselekedet. 

 

Tovább

(Esti Frizbi Hajdú Péterrel, ATV, december 4.)

És akkor megnézem Hajdú Péter nem régen indult/elköltözött beszélgetős műsorát. És azon gondolkodom, ki van rossz helyen. És hamar rájövök, hogy én, vagyis a világ, amelyben élek. Hajdú és embere önazonos, ők nem tehetnek róla, hogy nekem rossz nézni őket. Mert nem miattuk kellemetlen, vagy, mert nem azt kapom, amit ígérnek. Van itt minden: nagy magyar celebgaleri, fontoskodás, intim megjegyzések, meghatódások, öntetszelgés. De mindezzel semmi baj, ez a show része, aki nem akar villogó fényeket, ne menjen diszkóba.

Tovább

(Szépségkirálynő, TV2, november 20.)

Ez sokkal egyenesebb módszer, mint a korábbiak. Legyenek a jelek tiszták, fehér férfiinget és fehérneműt kell adni rájuk, közelit villantani a francia bugyiról és a tangáról, ez fontos, a pomádés vezérigazgatók és a bikanyakú cégvezetők nem szeretik pazarolni az időt, viszont fontos nekik, hogy sorszám milyen áru, mennyit ér, mire való.

 

 

Tovább

(Kiástuk az Index sírját, Dezső András és Szabó Péter filmje, Index.hu, 2013)  

A videó a közelmúlt érzékelhetően más szemléletétől könyörtelen. A szereplők azt hiszik, hogy abszurd végleteket mutatnak meg, hogy ez nyilvánvaló képtelenség. Hogy a filmen a „saját sírgödör megásása” lelepleződik, a gyalázatosan sötét ötlet olyan történelmi kontextusba kerül, ami elveszi a kedvét még a legelvetemültebb újgazdag pártkatonának is. A mai nézőben viszont a három év ívvé feszül, távlat lesz belőle.

 

Tovább

(Az M1 tudósítása Orbán Viktor ’56-os ünnepi beszédéről, október 23.)

Tovább

(M4, Magyarország–Svájc, október7.)

Tovább

(„Kiadta a rendőrség a körúti robbantásról készült videofelvételt”, index.hu, szeptember 26.)

Tovább

(Elhunyt Csoóri Sándor, atv.hu)

Tovább

 (Játék a kastélyban, M3; Star Academy, TV2)

Tovább

(„Ilyen volt a Sziget 1997-ben”, Film­plus produkció, indavideó, „Idegesítő volt látni, hogy nem akarja elkezdeni”, index.hu)    

Tovább

(Várszegi Asztrik főapát homíliája Esterházy Péter temetésén, bences.hu, rtl.hu)

Tovább

(Brutális képsorok egy őrverő ligetvédőről, index.hu)

Tovább

(Terence Hill beszéde Bud Spencer temetésén, Youtube, fordította: Füléné Gábor Ildikó)       

Tovább

(M4, Eb-közvetítések)

Tovább

(„Hidegrázás van” – elindult Franciaországba a futballválogatott, hvg.hu, június 7.)

Tovább

Tovább

(RTL Klub, Híradó, május 24.)       

Tovább

(RTL Klub, Fókusz Plusz, május 7.)

Tovább
Élet és Irodalom 2018