Földvári Zsuzsa

Ausztriában leváltották a magát reformistaként hirdető szaúdi kirakatszervezet második emberét. Claudia Bandion-Ortner roppant ügyetlenül vette védelmébe kenyéradó gazdáját, a rijádi diktatúrát, amely drasztikus büntetéssel sújt egy emberjogi bloggolót. A párizsi terrortámadások is ártottak a volt igazságügy-miniszternek, az ő felemelkedése és bukása éppen úgy illusztrálja az osztrák nagykoalíció politikai megalkuvásait, mint a hirtelen kényelmetlenné vált intézmény körüli kötélhúzást.

Tovább

Tovább

Tovább

Viták, felvilágosító kampány, országos izgalom előzte meg harminchat évvel ezelőtt az ausztriai népszavazást, amely hajszálnyi többséggel elutasította a már kész zwentendorfi atomerőmű beindítását. A „nukleáris nem”-ből idővel osztrák alapérték lett, az ellenkezésből erős környezetvédő mozgalmak fejlődtek ki, s javult a hatalom akaratátvivő technikájának színvonala is.

Tovább

Tovább

Óriási brüsszeli felháborodás mellett három uniós parlamenti képviselőt vádoltak korrupcióval 2011 elején. Egykor mindhárman miniszterek voltak országukban, majd uniós pályafutásuk előtt üzleti karriert futottak be. Valamennyiüket perbe fogták odahaza, ítélet azonban még sehol sem született. A volt osztrák belügyminisztert ugyan első fokon négyéves börtönnel sújtották, de most másodfokon megsemmisítették a korábbi döntést.

Tovább
Élet és Irodalom 2018