Földvári Zsuzsa

Ausztriában a kormányfő elrendelte egy volt diákokból álló rasszista szélsőjobboldali szervezet feloszlatását, hogy ezzel próbálja megállítani a külföldön újra fellobbant „Ausztria fasiszta” előítéletet. Kommentátorok találgatják, meddig hajlandóak a kormánykoalíciós partnerpárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetői játszani a megtért bárány szerepét.

Tovább

Próbálják kormányát külföldön szeretni! Ezt tekintette eddigi legfontosabb marketingmunkájának a karácsony előtt felesküdött osztrák koa­líció néppárti kancellárja, aki beemelte a hatalomba a szélsőjobbot. De úgy látszik, Sebastian Kurz túl sok engedményt tett szabadságpárti szövetségesének, átengedve neki az ország fegyveres szervezetének teljes ellenőrzését.

Tovább

A szélsőjobboldali szabadságpárttal (FPÖ) kezd koa­líciós tárgyalásokat az előrehozott választásokon győztes osztrák néppárt (ÖVP). Az osztrák közvélemény, a sajtó, a politológusok egyaránt azt nyomozzák, mennyi a hasonlóság a régi és az új FPÖ között, történt-e finomodás a 2000-ben még nyíltan neofasisztának tartott pártban, szalonképesebb viselkedése valódi változást jelez-e, vagy csak alakoskodásról van szó.

Tovább

Kivel lép koalícióra a vasárnapi osztrák általános választások győztese, a Kereszténydemokrata Néppárt vezetője, Sebastian Kurz? Ez a kérdés foglalkoztatja Ausztriát s a nyugtalankodó Európát is.

Tovább

Október 15-én általános választásokat tartanak Ausztriában, a három legnagyobb párt vezetőinek meghatározó szerepük lesz vagy kormányon, vagy ellenzékben. Hármójuk portréja közép-európai képet fest, akár a hatalmi elszántságban, akár a harci módszerekben.

Tovább

Vége a nagykoalíció évtizedeinek Ausztriában, a Néppárt vezetőjének váratlan lemondása utódként hozta be a köztudatba„korunk hősét”, a 30 éves külügyminisztert. Sebastian Kurz haladéktalanul nevére vette az elaggott pártot, és ideológián túli világot hirdetett.

Tovább

Tizenöt évvel ezelőtt rendelte meg ma is üzemelő vadászrepülőit az osztrák kormány. Szinte az első perctől vizsgálják állami és civil szervezetek, mennyi korrupció, dilettantizmus játszott közre abban, hogy a gépek drágák és elavultak. Az agilis védelmi miniszter ezúttal az Airbus gyártócéget jelentette fel vesztegetésért, csalásért, hatalmas kártérítést követelve.

Tovább

A leghíresebb populista kiskirály abbahagyja Ausztria legnagyobb tartományának irányítását. Erwin Pröll nyugdíjba vonulásával az elmúlt évtizedek feudális politikai rendszere tűnik el. Az utolsó mohikán a még Bécsben uralkodó Michael Häupl; de már az ő pozíciója is inog a repedező föderális rendszerben.              

Tovább

A tettre kész Hofer, aki már mobiltelefonszámot cserélt Orbán Viktorral, meg is jelölte az amúgy 2018 őszén esedékes parlamenti választások előrehozott időpontját, 2017 májusát.

Tovább

Anyagi sikerek, vitatott üzleti trükkök, váltakozó kapcsolatok, baráti szívességek kísérték végig a mindig diszkrét Heinrich Pecina osztrák befektető eurómilliókat hozó vállalkozásait Ausztriában, Kelet-Európában és főleg Magyarországon az elmúlt évtizedekben. A magas rangú politikusokkal is, nézettől függetlenül, könnyen szót értő arisztokratikus befektető azonban olyan brutálisan vetett véget október 8-án a két éve a tulajdonába került Népszabadságnak, hogy attól ő is elveszítette a nyugalmát.

Tovább

Ausztriában december 4-re halasztották az államfőválasztás második fordulóját, a szavazók negyedszer járulhatnak majd az urnákhoz vagy adhatják postára levélszavazataikat. A két hónapos csúszás amiatt következett be, hogy a választási borítékok ragasztása „enged”. Bűnbaknak a hatóságok – általános gúnykacaj közepette – a gyenge ragasztót jelölték meg.

Tovább

Európa már fellélegzett, Ausztria még nem. Érzelmi fordulatokban gazdag, nehéz vajúdás után megvan az ország új elnöke, a zöld és független közgazdászprofesszor, Alexander Van der Bellen, aki garanciát jelent arra, hogy az osztrák politikai rendszer, legalábbis a következő két évben, a 2018-ban esedékes következő parlamenti választásokig nem tér le a nyugati demokráciák évtizedek során kialakult útjáról. De győzelme hajszálvékony, a populista Szabadságpárt óriási szavazóbázisával legalizálódott, s elindult a politikai közép felé.

Tovább

Az osztrák kancellár, szociáldemokrata pártelnök váratlan lemondása az államfőválasztás két fordulója között felbolygatta az amúgy is ingataggá vált politikai struktúrát. Nem elegendő megtalálni Werner Faymann utódát, de megoldást kell találni az eddig szőnyeg alá söpört problémákra: a populista FPÖ-höz való viszonyra, a menekültkérdésre, Európára, a kétpárti hatalom végére.

Tovább

Visszatekintve nem volt bölcs húzás az 1918-ban Alsó-Ausztriában született hórihorgas diplomatára, Waldheimre kihegyezni az elnökjelöltséget. Még akkor sem, ha nem volt párttag, s az egész világ ismerte. Hiszen 1972-től 10 éven át az ENSZ élén állt, ahová az akkori osztrák kancellár, a szocialista Bruno Kreisky erőteljes lobbizása is segítette.

 

Tovább

„Oroszbarátságunk meggyőződésünkön alapul” – mondja a második ember, aki tíz esztendeje még azért verte az asztalt, hogy távolítsák el Bécs szívéből a második világháború szovjet hőseinek emelt hatalmas emlékművet.

Tovább

Karácsonyi ajándékként fogadták Bécsben, hogy az UNESCO világörökségnek ismeri el a spanyol udvari lovasiskola által tanított klasszikus lovaglást. Ausztria tele van a monarchikus időkből maradt, úgynevezett nem materiális kincsekkel, amelyek operettbe illő identitást imitálnak, és idegenforgalmi bevételt szaporítanak.

Tovább

Eddig tizenkét, döntően kortárs szépirodalmi művet adott ki Ausztriában a 2011-ben alapított bécsi Nischen Verlag, amely Magyarországon már megjelent alkotásokat ültet át német nyelvre. A kiadónak, a sokáig a magyar könyvkiadásban dolgozott Lendvai Zsókának és neves publicista férjének, Paul Lendvainak szenvedélye a minőségi magyar irodalom terjesztése, amiért súlyos anyagi terheket is hajlandók vállalni.

Tovább

Elsősorban a segélyszervezetek és a civil segítők nem várt erejű odaadása táplálja még mindig Ausztria humánus menekültpolitikáját. Pedig ismét ömlenek a menekültek Hegyeshalom, Szentgotthárd felől, de érkeznek már Szlovéniából is. Sokféle elképzelést hallani Bécsben a sziszifuszi válság megoldásáról, de a magyar módszer – eltekintve a szélsőjobb repertoárjától – nincs köztük. 

Tovább

Nyolc évig tartott, amíg az Amerikába menekült jogos tulajdonos, az egykor Bécsben élt Maria Altmann visszaperelte Gustav Klimt öt képét az osztrák államtól. A fáradságos siker a kilencvenes évek végi, ma már megismételhetetlennek mondható nemzetközi nyomásnak volt köszönhető, azóta ismét zárják soraikat a műkincsek jogosulatlan gazdái.

Tovább

„Cuki” hangnemre váltott az eddig vállaltan szélsőjobboldali osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a párt élén tíz éve álló Heinz-Christian Strache szeretne bécsi polgármester, esetleg kancellár lenni. Az átváltozásban a legradikálisabb politikusoktól szabadul az FPÖ, országos szinten szájkosarat köt, rendet, normalitást hirdet, feledtetni próbálja neonáci eredetét. 

Tovább
Élet és Irodalom 2018