György Péter

Tovább

(Kiegyezés. Osztrák Kulturális Fórum, kurátor: Kukla Krisztián)

Tovább

Tovább

(drMáriás Béke veled! című kiállítása a MODEM-ben)

Tovább

(Gaál József: Bestia / Holtvilág – Godot/MissionArt Galéria)

Gaált évtizedek óta a tiszteletre méltó mánia fegyelmével foglalkoztatja az emberi lény adottsága, mibenléte, ábrázolhatósága, történelemtől, koroktól, társadalmaktól, kisvilágoktól függetlenül, magára hagyottságában, úgymond meztelen valójában. Részben mitikus ősképek foglalkoztatják, részben eltérő természettudományok, és a science fiction határain feltűnt transzhumanizmusból elindult, a kortárs kultúrát is befolyásoló poszthumanizmus divatja, mely ugyancsak nem hagyta érintetlenül. De – az aktuális szellemi divatokon túl – Gaál, mint arról számos kiállítása és szövege tanúskodik, tényleg úgy véli, hogy az emberi lény, az anthroposz jelentése valójában csak kortárs katasztrófa által érthető, s talán még ábrázolható.

Tovább

(Nemzeti Szalon 2017, Műcsarnok)

A Műcsarnok majd’ összes termében látható a Körülöttünk. Nemzet Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet című kiállítás, mely a legszélesebben értett tárgykultúrát mutatja be. A belsőépítészet, a divat, a szabadidő eltöltéséhez kötődő tárgyak és persze az ékszerek, az órák, a finom bútorok, meglepő mód az animációs filmek, az ipari design, a textil, a tipográfia, kerámiaművészet, a szakrális tér – összesen 12 teremben várja a látogatókat. Az elmúlt tíz év több száz szereplője állítja ki munkásságát egymástól elszigetelten, ami önmagában is elgondolkoztató. Hogy még nagyszabásúbb legyen mindez, a kiállítás emléket állít számos mesternek is Ferenczy Noémitől, Kaesz Gyulán és Kass Jánoson át, Konecsni Györgyig, Kovács Margitig.

Tovább

Tovább

Tovább

(Albert Ádám Melancholy of the Disconstructed Meaning és Tranker Kata A hiányzó végtelen című kiállítása a Paksi Képtárban.)

Tovább

Tovább

(A döntés című kiállítás április 30-ig tekinthető meg a székesfehérvári Csók István Képtárban.)

 

Tovább

Tovább

(Mutató nélkül – B. A. úr X-ben. Kiscelli Múzeum, január 15-ig.)

Tovább

Tovább

Tovább

A népszavazást előkészítő – soha nem látott léptékű és tartalmú – kampány, majd a jogilag elégtelen eredmény után Magyarország, vulgo: a hazánk, hosszú évekre nem lesz ugyanaz, mint ami előtte volt. S ez ugyanúgy igaz annak a több mint hárommillió embernek, akik akarták vagy csak elfogadták, valamiként igaznak vélték az absztrakt félelem és megvetés, olykor abszurd gyűlölet „érzését”, s azoknak, akik érvénytelenül szavaztak, vagy el sem mentek. Mert azt mind láttuk, hogy egy még nem tapasztalt totális performansz akaratlan résztvevői és kiszolgáltatott nézői lettünk. A következményeket együtt szenvedjük el, tartozzunk a hívekhez vagy kívülállókhoz, október 3-án mind vesztesként ébredtünk fel.

Tovább

Tovább

Tovább

(Az Elvesztegetett idő című kiállítás november 20-ig tekinthető meg a Művészetmalomban, Szentendrén. Kurátor: Gulyás Gábor)

Tovább

(Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor kiállítása a Műcsarnokban október 16-ig tekinthető meg.)

Tovább
Élet és Irodalom 2024