Kovács Zoltán

Tovább

Tovább

Az új év első napjainak egyik híre arról szólt, hogy Szlovákiában már euróval fizettek az emberek. A rádió tudósítója több köznapi történetet is mondott, például hogy „Gömörben, az egyik orvosi rendelőben még koronával fizettek január 1-jén a betegek vizitdíjat, és euróban nem tudtak nekik kellő számú érmét visszaadni, mert nem volt."

Tovább

Tovább

Tovább

A köztársasági elnök jelölési gyakorlata tartalmilag bizonyára helyes, praktikusan azonban nem sokra megy vele se az ország, se a jelölttel vezetni gondolt szakterület. A Legfelsőbb Bíróság elnöki széke hónapok óta betöltetlen, az ügyeket pillanatnyilag vivő Kaposvári Bertalan márciusban nyugdíjba megy. Egy főbírójelölt már korábban elbukott, most a második jelölt van bukás közeli helyzetben, és ha ez bekövetkezik, akkor előfordulhat, hogy a szinte minden ízében reformokra szoruló magyar igazságszolgáltatás bizonytalan időre egészen egyszerűen vezető nélkül marad. Ha a mostani kudarc után a köztársasági elnök újra Havasiné Orbán Máriát jelöli, és ismét leszavazzák, akkor új pályázatot kell a Legfelsőbb Bíráság hamarosan megüresedő elnökhelyettesi posztjára kiírni - a korábbit azért vonták vissza, mert a második ember kiválasztása a főbíró feladata volna, főbíró pedig valószínűleg nem lesz. Ha se főbíró, se elnökhelyettes, akkor előáll az a kínos helyzet, hogy a magyar igazságszolgáltatás élén ügyvivő elnökhelyettes áll majd.

Tovább

Tovább

A Magyar Rádió reggeli hírműsorában Tóth Károly szocialista politikus, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke beszél, épp azt mondja, hogy a pillanatnyi időpont nem alkalmas az ügynökkérdés firtatására, mert „az ország szempontjából, a szolgálatok szempontjából sokkal fontosabb feladatok vannak ennél, például a válság kezelésében, mint hogy a szolgálatok ismét önmagukkal kezdjenek foglalkozni". November tizedike van.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Pénzügyi válság van, amit az utolsó három kormány együtt hozott össze, mindegyiknek megvan a maga felelőssége. Lehet állítani, hogy amelyik hat éve kormányoz, annak több, mint amelyik csak négy évet kormányozott, és annak a legkevesebb, amelyik csak kettőt, de ennek így sok értelme nincsen. A ciklusokon átívelő kormányzati felelőtlenség egyetlen nagy felelőtlenségi szakasszá áll össze, amit lehet, hogy most lezár az egész világon átívelő válság: a kényszerűség viszi az országot a jó pályára, de az is lehet, hogy még ez sem.

Akkor viszont vajon mi?

Tovább

Tovább

Tovább

A vártnál kevesebben voltak múlt szombaton a Tarka Magyar! elnevezésű tüntetésen. A szervezők abban látják az okot, hogy Gyurcsány előre bejelentette, maga is részt vesz a megmozduláson. Tény, a kormányfő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, fontosnak tartja, hogy „semmilyen fajta szűkkeblűség vagy társadalmi-politikai kicsinyesség ne legyen", amikor szélsőséges politikai nézetekkel szemben lépnek fel, és amikor azért emelik fel a szavukat, hogy Magyarország polgárai szabadságjogukat szabadon gyakorolhassák. „Fontosnak tartom, hogy függetlenül attól, ki szervezi az ilyen megmozdulásokat, azon ott legyek, azért, mert van egy meggyőződésem, és ezt képviselni fogom" - jelentette az MTI másnap.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024