Kovács Zoltán

Tovább

Tizenöt évvel ezelőtt, 1998 elején bent járt a szerkesztőségben a kishantosi közhasznú társaság két vezetője, Ács Sándorné és Bolye Ferenc azzal, hogy bajban van az a biotermelői vállalkozás, amelyet 1992-ben alapítottak a helyiekkel együtt: a szocialisták szeretnék egy nagyméretű kombinát, a Mezőfalvi Termelő és Szolgáltató Részvénytársaság alá gyűrni úgy, hogy a kombinát 51 százalék tulajdonrészt kapna.

Hantos először egy grófi parkot hozott rendbe, aztán vezetői faluszemináriumokat rendeztek, gazdálkodási fórumokat és előadásokat szerveztek, a település szellemisége hamarosan kisugárzott a környező falvakra is.

Tovább

Tovább

Tovább

Hétfő délután betelefonált egy ember a Klubrádióba, saját meghatározása szerint baloldali világlátású, és arról panaszkodott, hogy azzal, amit baloldali politikusok beszélnek, nem lehet választásokat nyerni. „Mesterházy is, Bajnai is folyton a nehézségekről beszélnek, pedig nem arról kellene, hanem hogy mi is fogunk rezsit csökkenteni, könnyebbé tesszük a megélhetést”. A riporter közbevetette, hogy ennek túl sok értelme nem lenne, mert tegyük föl, hogy a baloldal választásokat nyer ezekkel a teljesíthetetlen ígéretekkel, aztán megint ott áll a saját hazugságaival, mire jó ez. „Ez az egész nem számít, meg kell nyerni a választásokat, aztán lesz valahogy” – mondta a baloldali világlátású ember, és még annyit, hogy másként nem lehet választásokat nyerni, tessék azt mondani, amit a választópolgár hallani akar.

Tovább

Tovább

Tovább

Kire nem volt szüksége a Fidesznek kormányzása három évében? Néhány példa.

Legfőképpen nem tartott igényt Sólyom László köztársasági elnöki tevékenységére. Noha a párt alkotmányozásra készült, nem is akármilyenre, a sokak által kedvelt, sokak által nem kedvelt, de jogi felkészültségét, szakmai kultúráját tekintve vitathatatlan tekintélyű szakembert, ahogy lehetett, lecserélte egy máig nem tudni, pontosan mihez értő, de a jog világától igencsak távol lévő olimpiai bajnokra, pártalelnökre, szállodaigazgatóra – ahogy tetszik –, aki mindenek tetejébe egy plágiumügyből kifolyólag dicstelenül távozott az elnöki székből: Schmitt Pálra.

Tovább

Tovább

Ha a magyar sajtóról akarok írni, és nem akarok nagyon unalmas lenni, bizonyos, köztudomású tényeket mellőznöm kell. Ma már nem is érdemes arról cikkezni, hogy a sajtó jelentős része megszűnt önálló identitás lenni, mert az idők során tíz közül kilenc orgánum, csatorna vagy lap már régen hozzácsapódott valamelyik párthoz, és azóta mély szimbiózisban élnek.

Tovább

Tovább

Az MTI híre szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden civil érdekképviselettel egyeztetett a lakáscélú devizahitelekről. A minisztérium a megvitatott információk birtokában tárgyal majd a Magyar Bankszövetséggel, ősszel pedig jogszabály születik az ügyben.

Jó ezt olvasni! Ilyen mondat azt sugallja, hogy van egy ország, ahol rendben mennek a dolgok, már szinte unalmasan rendben: a széles néprétegeket érintő súlyos gondok megoldásába az ügy természeténél fogva bevonják a lakosságot – a civil érdekképviseletet –, és a fórumon megszülető előremutató és mindenki számára elfogadható javaslatok kerülnek majd be a hírek szerint szeptemberben az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatba.

Tovább

Tovább

Kurucz Árpád fotóriporter Népszabadság-beli felvételén azt a pillanatot látjuk, amint az Európai Uniót elítélő parlamenti (voltaképpen Fidesz-KDNP) határozat után a vezető párt néhány képviselője körbeveszi a kormányfőt, és láthatóan felszabadultan, a jól végzett munka örömével váltanak pár szót a friss határozatról. Miről szól a friss határozat?

Tovább

Tovább

Amit a Jobbik a parlamentben művelt, annak sok értelme természetesen nincsen, azt viszont megmutatta, hogy már milyen kevés is mekkora bajt képes okozni a kormánypárt soraiban, milyen komoly bizonytalanság és tanácstalanság mutatkozik, ha nem úgy megy minden, ahogy a Fidesz kitalálta.

Gyakorlatilag senki sem volt a helyén a kormánypárt vezetői és a kormánypárt parlamenti tisztségviselői közül, noha mind a teremben tartózkodott. Feltehetően házjogi gondok is vannak azzal a határozattal, amelyik végül is megszületett, de hogy ott, az ordibálás közepette senki sem tudta, hogy mit kellene tennie, az szembetűnő.

Tovább

Tovább

A hét közepén arról számoltak be az újságok, hogy rendőrkézre került két kecskeméti férfi, akik csigagyűjtés közben méreten aluli állatokat is összeszedtek, és ezzel jelentős kárt okoztak: mintegy ezer méreten aluli csigát raktak vödreikbe a városhoz közeli Katonatelepen. A rendőrségi ügyeletre polgárőr tett bejelentést, hogy két engedéllyel nem rendelkező férfi csigákat gyűjt a város külterületén. A hír vételét követően a városi rendőrkapitányság járőrei feladatot tisztáztak, majd haladéktalanul a tett színhelyére siettek, nem sokkal később a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai is az elkövetés helyszínére érkeztek.

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024