György Péter

Tovább

(Az Európai utasok – Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után című kiállítás július elsejéig látható a Műcsarnokban.)

Tovább

Tovább

Ha a szocializmus idején történtekről írok vagy beszélek, akár a legszerényebb nyilvánosság előtt is, gyakran érzem úgy, hogy túl könnyen, zavarba ejtően gördülékenyen formálom történetté a múlt-fragmentumokat. A „múlt mint emlék” az idő eltemetett romjai alól kiásott mondatokból áll, amelyek ugyanolyan kevéssé magától értetődőek, mint amilyen nehezen formálhatóak. Különösen, ha valaki tudatában van, hogy ugyanaz a nyelv, amely egyben az emlékezet záloga, el is tüntetheti mindazt, ami egykor történt. (A „múlt mint emlék” kifejezés egy túl rövid, 1983-ban, negyvenhat év után végetért élethez tartozik. Egy Cipruson született, olasz és örmény szülőktől származó, Alexandriában felnőtt francia irodalmár, a zseniális Eugenio Donato írta le egyik esszéjében, angolul.)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Múlni nem akaró múlt - TEMATIKUS ESSZÉPRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS
„Senkit sem zárhatunk ki senki múltjának elsajátításából" - írja György Péter az ÉS felkérésére született esszéjében, melyben többek között azt mondja el, hogyan sajátíthatóak ki idegen emlékek. És mintha ennek a fordított irányát akarta volna megadni Vámos Miklós - egy olyan fölkavaró történetet mesél el, ahol a saját múlt(ja) lett másoké. Elhallgatások, kibeszéletlenség, múlni nem akaró, kelet-európai múlt.
Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2022