Bedecs László

Acsai Roland: Szellemkócsagok. L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2017, 100 oldal, 1990 Ft

A kortársak közül Oravecz Imre legújabb költészetében van hasonlóan sok természeti kép, de nála ezek minden alkalommal allegória-szerűen visszautalnak a saját sorstörténetre, a magányra, az öregedésre, a közelgő halál elkerülhetetlenségére. Acsai Roland az egyik ciklusban egy sólyomfióka megszületését és megerősödést követi nyomon, ami biztosan csodálatos, de elvárható lenne, hogy a sólyom igencsak terhelt szimbólumrendszerére is reagáljon a vers, e nélkül üres és szépelgő. Kívülálló szemlélő, legfeljebb azt gondolhatjuk, a beszélő maga is olyan szabad és vad és erős és ősi, mint sólyom – de ezt a képet sem szívesen fogadnám el.

Tovább

Kovács András Ferenc: Lözsurnál dö Lüniver. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2017, 92 oldal, 2890 Ft

Kovács András Ferenc Weöres Sándorhoz mérhető formaművész, számtalanszor megmutatta, hogy bármilyen anyagból képes maradandót alkotni, de a „vers lesz minden egyszer” attitűdje kifutotta már magát. Olyan, mintha gombnyomásra jönnének ezek a szövegek, amelyek persze még így is tele vannak olyan ötletekkel, amelyekért más a fél karját adná, de emlékezetes, jelentős vers köztük csak nagyon kevés akad: a hét év anyagát összegyűjtő kötetben jó, ha hét.

Tovább

Erdős Virág: Hátrahagyott versek. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2017, 272 oldal, 2999 Ft

Most látszik csak igazán, hogy a rá annyira jellemző társadalmi érzékenység mennyire jelen volt már a kilencvenes évek elején született verseiben is: a hajléktalanság és a kórházi elfekvők, a józsefvárosi bérházak és a kelet-magyarországi falvak világa, vagyis a rendszerváltás veszteseinek azóta sem sokat változott közege foglalkoztatta. Sohasem magáról, hanem a periférián lévő csoportok megalázó helyzetéről beszél a verseiben, egyfajta aktivista költészetet művel tehát, ami felrázni, bevonni igyekszik az olvasót, hogy a versek hatására ő is tegyen valamit a kirekesztés ellen, az út szélén hagyottakért, egy jobb és élhetőbb országért.

Tovább

Ketten egy új könyvről - Peer Krisztián: 42. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2017, 78 oldal, 1699 Ft

A szerelemi líra mindig a vallomás igazságán alapul: a szerelem megvallása csak valóságos lehet – a másik halála azonban idővel a szerelmet is megöli. A gyász költészete viszont épp a valóság tagadásából indul ki, és annak kényszerű elfogadásáig jut el. A szerelmi és a gyászlíra ellentétes irányú mozgása adja azt a feszültséget, amelyben a beszélőnek újra meg kell találnia önmagát és a továbbélés lehetőségét, formáját, értelmét. Az „özvegyi fátyol” kérdésének kötetbeli megjelenése ezért épp az emlékműállítás posztromantikus provokációja, a kapcsolat idealizálásának ellenpontozása.

Tovább

Kun Árpád: Megint hazavárunk

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

Darvasi László: Isten. Haza. Csal.

Győrffy Ákos: A hegyi füzet

Tovább

Az első három kötet túlságosan konzervatív, a jó ötletek kidolgozásában is körülményes, és épp ezért sokszor kifejezetten modoros, néhol ugyan érzékeny és titokzatos, ám gyakran mégis üresnek ható versei után két haiku-könyvet olvashattunk Jánktól. De a haiku-forma is zsákutcának bizonyult, idegen volt ettől az alapjaiban mégis inkább analitikus, a „lényeget” kereső-kutató és ehhez teret igénylő költészettől. A 2014-es, mostanáig az utolsó kötet, az Öreg árnyék viszont végre hozott némi játékosságot, vagányságot, dallamot és humort, egy kis lazaságot a továbbra is drámai tematikába, sőt hozott egy-egy megszólítható társat a végtelen magányba. 

Tovább

Lator László: Szabad szemmel. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2016. 440 oldal, 3490 Ft

Tovább

Ketten egy új könyvről - Oravecz Imre: Távozó fa. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2015. 196 oldal, 2990 Ft

Oravecz Imre a 2002-es előző kötetével kezdődően, de a mostanival végérvényesen a folyamatos halálfélelem költőjévé vált, azaz a közeledő elmúlás költői közhelyét igyekszik egy lehetőleg nem klisészerű költészetté formálni. A kötet titka éppen az, miként sikerül ez neki annak ellenére is, hogy a lírai én beszédpozíciója, az élethelyzete, de a versek képi világa és önsajnáló szólama is ismerős már.

Tovább

Elek Tibor: Markó Béla. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2014. 238 oldal, 3690 Ft

Tovább

Juhász Ferenc: A végtelen tükre. Versprózák 2007–2015. Kossuth Ki­adó, Budapest, 162 oldal, 2990 Ft

Tovább

Markó Béla: Fűszál a sziklán. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2014. 120 oldal,2490 Ft

Tovább

Bertók László: Ott mi van? Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2014. 116 oldal,2290 Ft

Tovább

Varga Mátyás: hajnali 3

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv

Zalán Tibor: Holdfénytől megvakult kutya

Tandori Dezső: Tandori light – Elérintés

Tovább

Bertók László: A hetedik boríték. Pro Pannonia Kiadó, Pécs, 2013. 88 oldal, 1500 Ft

Tovább

Jász Attila: Csendes Toll élete. Kortárs Kiadó, Budapest, 2012. 160 oldal, 2200 Ft

Tovább

Szolcsányi Ákos: A felszínről

Szálinger Balázs: Köztársaság

Sopotnik Zoltán: Saját perzsa

Marno János: Kairos

Tovább

Szilágyi Ákos: Szokatlan ügy

Kántor Péter: Köztünk maradjon

Tőzsér Árpád: Fél nóta

Áfra János: Glaukóma

Tovább

Aczél Géza: (búcsú)galopp. Jelenkor Kiadó, Pécs, 2012. 72 oldal,1900 Ft

Tovább

Aaron Blumm: Biciklizéseink Török Zolival. JAK-füzetek, 169. JAK–Symposion–Prae.hu, Bu­­da­pest, 2011. 200 oldal,2990 Ft

Tovább

Bodor Béla: A líra? Mi lenne az? Tipp Cult Kft., Budapest, 2010. 234 oldal, 980 Ft
Tovább
Élet és Irodalom 2018