Ara-Kovács Attila

Egy izgalmas, a rendszert megingató decemberen vagyunk túl, és az utórezgések is nagyon tanulságosak. Az egész hónapot Orbánnak az európai stabilitás elleni támadásai dominálták. Európa-szerte immáron a kormányok is érzékelték, hogy Orbán közvetlenül sérti saját érdekeiket. Radikális szemléletváltásról van szó: amikor 2019 májusának végén megérkeztem Brüsszelbe, mindenki mellékes figurának tekintette Orbánt, ha egyáltalán tudott a létezéséről. Az általa képviselt veszélyeket magyar belügynek tekintették, ha egyáltalán tudomást szereztek ezekről. 2020 őszén – e téren szeptember-október volt a forduló – viszont már mindenki tudott Orbán viselt dolgairól, s az általa képviselt veszélyt egész Európára nézve tartották roppant kockázatnak.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Paul Lendvai: Új honfoglalás. Fordította Nádori Lídia. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2016, 245 oldal, 3200 Ft

A mű épp oly eredeti és – a benne megörökített személyes emlékek miatt – épp oly hézagpótló, mint amilyennek egy műnek lennie kell ahhoz, hogy az ne csak maradandó hatást gyakoroljon gondolkodásunkra, hatékonyan alakítsa ismereteinket, hanem hogy megalapozza a teljes képalkotást azokról a folyamatokról, amelyeknek csak igen részletes epizódjait látjuk nap mind nap, átlátni kevéssé tudjuk a tendenciákat, s a remélhető vagy reménytelen végkifejletet.

Tovább

Tovább

Törökország vezetői, akik nem tudták Brüsszelnek és Berlinnek megbocsátani, hogy becsapták előttük az unió kapuját, gyorsan gondoskodtak a menekült-utánpótlásról, nem is különösebben titkolva: ha a lehetetlen helyzetet Európa meg kívánja oldani, akkor jobb, ha előbb tesz Törökországnak szívességet, mint később.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

ZBIG – The Strategy and State­craft of Zbigniew Brzezinski, edited by Charles Gati, with a foreword by president Jimmy Carter. Johns Hopkins University Press, Bal­timore 2013. 253 oldal, 22 dollár

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024