Hutvágner Éva

Bánki Éva: Elsodort idő. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2017, 332 oldal, 3499 Ft

Minden kaland fontos – minden történet a helyén van, és minden részlet nélkülözhetetlen. De, ami a lényeg: a történet monumentalitásához talált nyelv. A legidegenebb, mert nélkülözi az empátiát. Leíró és megfestő, de csöppet sem beleélő, beleérző. Egy új alapízt kever a megszokottak mellé – tökéletes arányérzékről tesz tanúbizonyságot, a monumentális témához monumentalitásba forduló nyelvi igényt támaszt. És nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint például az emberi esendőség vagy akár a halál tragikuma: felfoghatatlan időket, beláthatatlan tereket mér, működéséből mintha teljességgel hiányozna a lélektani regény piszmogása. A látvány és az ideák, a regény felépítése önmagában gyönyörködtet. A történet úgy vezeti szereplőit, mint Bánki Éva Tökéletes városának építője a benne élőket: a szerkezet nagyságában, a működés tökéletességében, a költői szépségben akár el is veszhet az egyén. Az olvasó nyugodtan veszi tudomásul a jó szereplők hirtelen pusztulását, ahogy a gonoszak halálát is csak eképp értékeli: egy minta, szín vonalának vége szakadt az iniciálé indái és levelei között – se szomorkodni nem kell, se örülni neki.

Tovább

Varró Dániel: Mi lett hova?

Kun Árpád: Megint hazavárunk

Márton László: Hamis tanú

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

 

Tovább

Nagy Kata: Inkognitóablak. JAK–Prae.hu, Budapest, 2016. 48 oldal, 2000 Ft

Tovább

Sándor Erzsi: Anyavalya. Park Kiadó, Budapest, 2016. 265 oldal, 2990 Ft

Tovább

Ketten egy új könyvről - Kubiszyn Viktor: Oroszrulett. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 272 oldal, 2990 Ft


Kubiszyn Viktor Oroszrulettje négy évvel a hasonló témában megjelent Drognapló és két évvel a Foglaltház című squat-könyv után megint (még mindig) a drogok és drogosok világába vezet. Vagy inkább vezettetik. Ténfergős flash Moszkvában.

Csak egy exdrogos és egy drogfüggő mászkálása egy nagyvárosban. Egy hero és egy heroine elindul a budapesti drogos mindennapokból megnézni „az árnyak városát” a „több millió cöpis drogzombival”.

Tovább

Tovább

Ketten egy új könyvről - Cserna-Szabó András: Sömmi. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2015. 208 oldal, 2990 Ft


Ömlik a vér, hullik a leányság, kiábrándítóan igazi gazemberek járnak föl-le a balladákból és Rózsa Sándor-ponyvákból ismert mesecsárdák igazi, sáros udvarain. A történet igaz krónikása Veszelka Imre, Rózsa Sándor legközelebbi cimborája, aki az olvasó nagy szerencséjére egy kis beszédhibával, azaz budapesti dialektussal született a balástyai pusztán.

Tovább

Horváth László Imre: A hajó, ami nőket szállított

Hevesi Judit: Hálátlanok búcsúja

G. István László: Repülő szőnyeg

Bognár Péter: A rodológia rövid története

Tovább

Schein Gábor: Svéd. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 208 oldal, 3000 Ft

Tovább

DráMAI mesék – kortárs magyar gyerekdarabok I–II. Szerkesztette Markó Róbert és Papp Tímea. Vaskakas Bábszínház, Győr, 2014. 178 + 161 oldal, 2000 Ft

Tovább

Kötter Tamás: Dögkeselyűk, Kalligam Kiadó, Pozsony, 2014. 312 oldal, 2900 Ft

Tovább

Tinkó Máté: Amíg a dolgok ren­de­ződnek. FISZ Könyvek, Budapest, 2014. 96 oldal, 1600 Ft

Tovább
Élet és Irodalom 2024