Zsidai Péter

Tulajdonosa se gondolta volna, hogy balfi kempingje az 1988-as indulás után fél évvel idegenforgalmi létesítmény helyett átmeneti menekülttáborként hoz majd szép bevételt. A Soprontól néhány kilométerre működő Castrum kempingjében igazi hiány klasszikus vendégekből volt, az illegális határátlépésre induló keletnémet családok viszont megtöltötték a placcokat. Akár Rejtő Jenő Grandhoteljében, titkosügynökökből sem volt hiány, akik az 1989. szeptember 10-i osztrák határnyitás után elpárologtak. Polgár Gyulát az augusztus 19-i páneurópai piknik után nem sokkal az MTV Panoráma műsora kérdezte az elhagyott NDK-sátrak között. Harminc évvel később Zsidai Péter beszélgetett vele.

Tovább

A vidék fideszes tarolása tanulságos módon elkerülte a kétszáz lakosú Abaújszolnokot, ahol kimagasló eredményt, harminc százalékot kapott a Borsod megyében szétzuhant Szocialista Párt jelöltje. A mélyszegénység és a kormánypártiság közötti feltétlen összefüggés cáfolata egyetlen helyi aktivistának köszönhető. Fájon viszont, ahol csak villanyoszlopon volt látható az ellenzék, négy éve és most is 99 százalékot kapott a Fidesz. Edelényben a kampány sem segített a baloldalon, a polgármester szerint pedig semmi se fog, ameddig ennyire impotensek.

Tovább

Eddig feltáratlan tényeket közlünk a rendszerváltozást kísérő időkhöz: a Torgyán József által trónolt történelmi Kisgazdapártot 1992-ben törölték a nyilvántartásból. Ez 25 évvel később befolyásolhatja a butikhotellé alakuló volt Belgrád rakparti székházuk sorsát, amit, az FKGP új elnöke szerint, nem a jogszerű tulajdonostól vettek 2010-ben. Az ÁSZ nem kifogásolta a dupla offshore-os székházeladást, amelynek velejárója volt, hogy a korábbi kisgazdaelnök a vételárból költségkímélés címén 76 milliót forintot kért a párthoz közelálló személyeknek, magának pontosan 13 milliót. A háttérben maradó vevő kiléte ismeretlen, de a luxemburgi offshore cég ügyvezetője a Habony Árpádot átmeneti hitellel segítő Tombor Andrással üzletel, és már Mészáros Lőrinc is feltűnik a háttérben.

Tovább

Tíz év kutatás, tervezés, lobbizás után az ősszel élesbe fordulni látszik a mecseki uránérc-kitermelés folytatása. Október 2-án a Baranya Megyei Kormányhivatal megkezdte a Kővágószőlősre tervezett uránbányászat környezetvédelmi hatósági eljárását. Az akadályok továbbra is számosak. Kellene az engedélyeken kívül egy tőkéstárs 100–115 milliárd forinttal, a kormány szándéka se tiszta, és számítani lehet aktív lakossági tiltakozásra. Bakonyán az ÉS-től értesültek az eljárás indulásáról, helyi népszavazásra készülnek.

Tovább

Több évtizedes akarás, törvény- és rendeletalkotás, felmérések, szakmai viták eredménye sem szülte meg a Balaton partjának rendezését. Valami mindig hiányzott. Nem voltak jók a tervek, nem volt pénz, magánérdekbe ütköztek, de leginkább a kormányzati szándék hiányzott. Miért nem sétálhatja körbe ingyen a magyar tengert a  magyar?

Tovább

Tovább

- Hadas Miklós szociológussal beszélget Zsidai Péter -

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024