Földvári Zsuzsa

Egy német sztárújságíró öngyilkossági kísérlete az eltúlzott plágiumvádak veszélyére figyelmeztet – az újságírás világában is terjedő denunciálási éhségre.

Tovább

Ausztria retteg, hogy a szélsőjobboldali szabadságpárt kerül hatalomra az idei parlamenti választáson, hacsak az egykori nagy pártok nem fognak össze a politikai vákuum betöltésére. A németországi milliós tüntetési hullám is a radikális demokrácia veszélye ellen indult, amely mögött osztrák remigrációs fajelmélet áll.

Tovább

Felkavarta az osztrák közvéleményt, hogy Ausztria egyik legismertebb színészéről kiderült, hosszú évek óta pedofil. De az még inkább, hogy a szeptemberi bírósági ítélet szerint emiatt egyetlen napot sem kell börtönben töltenie.

Tovább

Ma Ausztria legerősebb parlamenti pártja az Ibiza-botrány miatt 2019-ben a kormányzásból kibukott osztrák szélsőséges Szabadságpárt. A cselszövéssel eltávolított vezér mai utóda kancellár szeretne lenni.

Tovább

Megdőlt a magányos gyilkos elmélete a 2020-as bécsi terrortámadással kapcsolatban, az akkor lelőtt merénylő mellé még hat tettestársat állított a minap bíróság elé az államügyészség. Életfogytiglani büntetéseket is osztva.

Tovább

A következő hat évben is a töretlenül zöldpárti nézeteket valló Alexander Van der Bellen marad Ausztria elnöke, aki az előző ciklusban bizonyította, hogy tud élni középerős elnöki hatalmával.

Tovább

Tovább

„Mi a véleménye Sztálinról?”  „Szokott Putyinnal találkozni?” Ezeket és a hasonló kérdéseket mindmáig megkapja Elke Kahr, a grazi kommunista párt elnöke, bő fél éve a második legnagyobb osztrák város polgármestere, aki inkább a lakásproblémák enyhítésére koncentrál.

Tovább

A semleges Ausztria a nyugati országokhoz hasonlóan csatlakozott az Oroszország elleni politikai és gazdasági szankciókhoz. A politikusok arról vitáznak, védi-e még az országot a feltámadt agressziótól a semlegesség, érdemes-e még újra átfogalmazni a tartalmát, vagy inkább fegyverkezni kell és katonai szövetségeseket keresni. „Ausztria szabad elhatározásából kinyilvánítja örökké tartó semlegességét, hogy tartósan megőrizze a külfölddel szemben a függetlenségét és területe sérthetetlenségét. Ausztria ezt minden rendelkezésére álló eszközzel fenn fogja tartani, és meg fogja védelmezni. Ausztria a cél biztosítása érdekében a jövőben semmiféle szövetséghez sem csatlakozik, és nem engedi meg, hogy területén idegen államok katonai támaszpontokat állítsanak fel. Ezt a szövetségi alkotmánytörvényt a szövetségi kormány hajtja végre.”

Tovább

Váratlanul érte Ausztriát a múlt héten kirobbant botrány, amely elsöpörte az ország népszerű kancellárját. A nemzetközileg is sikeres politikus átmenetinek tartja a távozását, a róla nyilvánosságra került ügyészségi vádak azonban súlyosak.

Tovább

Szociális érzékenységre, társadalmi szolidaritásra áhítoznak a COVID-válságban megtépázott osztrák tömegek, de a belső nehézségekkel, vezetői válsággal küzdő ellenzéki szociáldemokraták egyelőre nem élnek a kínálkozó lehetőséggel.

Tovább

Elkobozni politikusi mobiltelefonokat, meneszteni beépített funkcionáriusokat, szüntelenül tájékoztatni a közvéleményt. Ezekkel a módszerekkel próbálja ledolgozni kormánykoalíciós hátrányát a demokráciát védelmező, támadásba lendült osztrák zöld párt.

Tovább

Elvette a „béke szigete” illúziót Ausztriától a november eleji bécsi terroristamerénylet, amelyről mindmáig nem tudni biztosan, hogy egyetlen fiatalember ámokfutása volt-e, vagy a számkivetett párhuzamos társadalom több tagjának gyilkos akciója.

Tovább

Magabiztos sikerrel erősítette meg a bécsi polgármester a szo­ciál­de­mok­raták vezető pozícióját a vasárnapi helyhatósági választáson. A politikailag régimódinak tartott Michael Ludwig kényelmesen válogat a lehetséges koalíciós partnerek között, az országos pártvezér megfejtené a győzelem titkát.

Tovább

Ki védi meg katonai erővel a semleges Ausztriát, ha nem saját maga? Csökken a jelentősége a hagyományos haderőnek a kormányzó Néppárt szerint, az ellenzék viszont a nemzeti identitás őrzőjét látja a honvédelemben.

Tovább

Szigorúsággal, engedményekkel, látványos gesztusokkal, remek szervezéssel irányítja a koronavírussal szembeni ellenállást az osztrák kancellár. A legjobb európai egészségügyi rendszerrel megáldott Ausztriában Sebastian Kurznak sikerült országos összefogást teremtenie.

Tovább

Két hónapja működik Ausztriában a néppárti–zöld kormánykoalíció, az országos kormányzási tapasztalattal nem rendelkező környezetvédők próbálnak önálló kezdeményezésekkel felzárkózni a rutinos ifjú keresztényekhez.

Tovább

Merőben eltérő nézetű és stílusú pártok – a kereszténydemokraták és a zöldek – próbálnak kormányt alakítani Ausztriában. Közel húsz éve egyszer már tárgyalóasztalhoz ültek, ám akkor nem tudtak egyezségre jutni. Ma viszont nagyobb a félelem a klímaválságtól s a migrációtól. De talán egymástól is.

Tovább

Biztosnak tűnik a befutó, és a további sorrend is átlátható a szeptember végi osztrák parlamenti választásokon. Izgalomra azonban van ok bőven, kiszámíthatatlan, ki kivel tud majd kormányt alakítani, s ezzel milyen irányba terelik Ausztriát.

Tovább

Az államrend válságává fajult Ausztriában a Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének lépre csalását bemutató videó nyilvánosságra hozatala. A felvétel kétéves, mindmáig nem tudni, ki készítette. A politikust kinyírták ugyan vele, de hogy radikális pártját is megingatták-e, azt ma még nem tudni.

Tovább
Élet és Irodalom 2024