Garaczi László

Lidokain nélkül operálnak az ügyeleten, ordítozás, lökdösődés után a folyosón menekülök, a részeg asszisztens utánam vágja a fogat, kapásból visszarúgom. Nyakláncra akartam fűzni, a csajom ötvösnek tanult, ebből nem lett semmi. Volt viszont pálesz a Trabantban, fékeztem az Andrássyn, kiköptem a vért, meghúztam az üveget. Nem járt senki az utcán.

A seb sokáig nem forrt be, gennyes csomókat lökött ki magából. Nem érdekelt, voltak ennél fontosabb dolgok: a körúton kék-sárga-piros zászlós Daciák vonultak tülkölve, az öreg házaspár meggörnyedve állt a laktanya hámló falánál, szállt a por, aztán az orvos a gőzölgő húskupacok fölé hajolt. Tüntetők egy bukaresti tévéstúdióban, folyt a könny az arcomon, köpködtem a csontszilánkokat.

Tovább

Délután négyre értek ki a tóhoz, és úgy tűnt, nincs szerencséjük. Beborult, rázta a szél a fákat, a víz idegesen fodrozódott. Zsolt alkudozott a pénztárossal, hogy engedje be őket ingyen, úgyis mindjárt esik. A térképet a falon kiszívta a nap, egy kicsi, piros kör: „itt vagy”. Beállt mögéjük egy kocsi, Zsolt feladta, fizetett. A fotózást tiltó tábla és a biciklik közé parkoltak. Levetkőztek a kocsiban, de nem volt kedvük kiszállni. A parkoló melletti gyepen egy középkorú pár hevert mozdulatlanul a szélviharban. Barna és sárga levelek nyár közepén, a szél a kerítés tövébe hordta őket.

Tovább

Tovább

„A vegán csoportban olyasmikről szoktak vitatkozni, hogy átnevelhető-e egy macska vegánnak és van-e olyan, hogy vegán lakodalom. Jön a násznép és lelegeli a füvet. Ha valaki beposztolta, hogy megitatott egy méhecskét, valóságos lájkcunamit generált. Egy tudományos kísérlet leírását lelkes kommentek követték: japán gyerekeknek az igazgató utasítására azt kellett mondani egy pohár rizsre az iskola folyosóján, hogy drága, édes rizs, mennyire szeretlek, egy másik pohár rizsre viszont azt, hogy hülye rizs, hú, de utállak, és a szidalmazott rizs pár nap alatt megpenészedett.”

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

Örkény 100

TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A centenárium többnyire üres ürügy, lenne valami vagy valaki, aki már nincs. Örkény komisz abszurditása viszont úgy forgatta be fölkért íróinkat, hogy ami a „gépből” kijött, egyszerre tovább írása valaminek, ami már hagyomány a magyar prózában (egy perc a hossza), és valami egészen más folytatás: meredeken saját út. Ahogy Láng Zsolt írta, „képzavar Arany meg nem írt verséből”. És még valami – képtelenül aktuális döbbenet.

 

Tovább

Tovább

Gombafrizura - TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A boldog, keserédes gyerekkorról írnak e héten az ÉS prózarovatának szerzői. Csupa édes nosztalgia, fölfejtődnek a rétegek alatti rétegek. Ahogy Garaczi László beszélője mondja: „Lehámlottam, újra leégtem, újra hámlani kezdtem."
Tovább

Tovább

Így alkottok ti

TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Megvan a véleményünk egymásról. A színésznek a kortárs drámaíróról, és persze a mondatait féltő írónak a gyilkos rendezőről. Ahogy egy festő is hosszan tud mesélni a kurátorokról, galeristákról. Együtt dolgozunk, aztán hol jobban, hol kevésbé értjük egymást. Ezen a héten humoreszkeket, novellákat, ráncba szedett büfévéleményeket találnak a próza rovatban: a közös alkotás gyönyöréről. Valamennyi szöveg az ÉS felkérésére készült.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2018