Végső Zoltán

A Grammy természetesen még mindig elsősorban a pénzről szól, még akkor is, ha a lemezipar az online megjelenéssel és terjesztéssel szemben lassan parciális jelenséggé zsugorodik, éppen ezért viszont itt azt láthatjuk, mely produkciók mögé hajlandók még így is beállni nagyobb erőkkel az akvizícióktól terhelt és a jazz legendás labeljeit ideig-óráig így megmentő kiadók. Kerülő úton tehát, de mégis eljutunk oda, hogy a jazz legkeresettebb kiadványaiból kapunk itt egyfajta szelekciót, miközben a minőség, az előadói nagyság inkább csak másodlagos tényező.

Tovább

(Benjamin Clementine – Művészetek Palotája, december 12.)

A zseni énekes titkát még jó ideig fejtegetni fogjuk; a formai elemekben, a rubato énekbeszédben, a zenei,  főleg a zongorakíséretbe transzformált szabadságban, a befelé forduló személyiségből elemi erővel felszínre törő dalokban. 

 

Tovább

(Anoushka Shankar: Land of Gold – Művészetek Palotája, november 19.)

Második gyermeke megszületéséről beszélve jut el a szíriai és kurd helyzetig, a kiszolgáltatott gyermekekig, addig a kontrasztig, hogy míg ő békében és nyugalomban nevelheti a sajátjait, addig mások ezt nem tehetik meg: erős, de megkerülhetetlen felütése egy olyan integráló, és emberfeletti zenének, amilyet a Müpában hallottunk.

 

Tovább

(Terence Blanchard E-Collective – BJC, november 10.)   

Blanchard mély elmerültségben játszott, több mint érezhető volt, hogy belül egy történet zajlik; a kis beszúrások, a váratlan pillanatokban megszaladó futamok valahonnan a tudatalattiból törtek felszínre, érzelmekről, vívódásokról árulkodtak, és persze arról a hatalmas tehetségről, ami Blanchardot az egyik legjobb trombitássá emelték.

 

Tovább

(Yann Tiersen szólóestje – Müpa, október 19.)

Tovább

Tovább

(A Budapest Ritmo Fesztivál Bartók-források címen megtartott nyitóestje és a fesztivál zárónapja; Müpa, október 13. és 16.)

Tovább

(Nigun: Live inem Sargfabrik – Fonó, 2016)

Tovább

(Knutdut Men: Dunno – BMC, 2016)

Tovább

(Peter Brötzmann szóló és Miklós Szilveszterrel közös duókoncertje az Újbuda Jazz Fesztiválon – MU Színház, szeptember 2.)

Tovább

(Dresch Quartet feat. Chris Potter – Opus Jazz Club, augusztus 16.)

Tovább

(Gregory Porter: Take me to the Alley – Blue Note, 2016)

Tovább

(Merzbow–Keiji Haino–Pándi Balázs: An Untroublesome Defencelessness – RareNoiseRecords, 2016)

Tovább

(Joe Fritz Band – Budapest Jazz Club, július 9.)

Tovább

(Keith Jarrett – Művészetek Palotája, július 3.)

Tovább

(Shai Maestro Trio – Müpa, május 23., Fire! Orchestra – A38, június 6.)

Tovább

(Aribert Reimann: Lear, Magyar Állami Operaház)

Tovább

(Három jazzkoncert a Tavaszi Fesztiválról: Joey DeFrancesco Trio, BJC, Wayne Shorter Quartet, Müpa, Renaud Garcia-Fons: Linea del Sur, BMC)

Tovább

(Meredith Monk – Trafó, április 30.)

Tovább

(Snétberger Ferenc: In Concert, lemezbemutató a Budapesti Tavaszi Fesztiválon – Zeneakadémia, április 15.)

Tovább
Élet és Irodalom 2024