Hegedűs Ágota

Tudtommal két kiló fügéért a kétezer nem is sok. És majd a Köles utcából hozzátok, a becsületkasszás Lujza nénitől. Ott fordul úgy a nap után a fügefa.

Többet nem mondott, befelé fordult, és elengedte a kezem. Nem hagyta, hogy tegezzem, és nem szólíthattam néninek. Most meg kotorászom a zöld dossziéját. Találok még másfajta kérgeket, mohos galagonyát és vörös foltos fenyőt. Óriás laput, úgy, hogy az erezetét is meg tudom olvasni, és erdőt fentről. Ez tetszik. A platán penészes szürkéje ködös hajnalt idéz, de a kupac alján a fügefalevél már biztosan átfordít: ezek a képek nekem lettek így, gondosan összeválogatva.

Tovább

Hiszen ez a küllem megérdemli a világhírt, hogy-hogy sem egyszerre rengeteg barát veszi majd körül, hogy miért, azt a gondolatot nem engedi meg magának továbbgondolni, végigvinni, de mire idáig jutna, már a futáson jár az esze, pontosan nem is tudja felidézni, de mintha már hallotta volna valahol, hogy hasznos. Előtte egy partra vetett hínár a homokban a komolyság és a komolytalanság határmezsgyéjét zöldelli. Megbabonázva nézi, átlépje-e. Végül igen. És ott szembetalálkozik egy felé futó, kitűnő küllemű csokornyakkendőssel. Sokáig szuggerálják egymást, némán, mire a kép hideg és világos lesz. Ez megszólítja amazt. Kérdez is. A gondolatnak leesik, hogy megítéltetett, és kevésnek találtatott, hiszen már ezerkilencszáznyolcvanötben megszületett az a másik remek kinézetű, világhírű és szemmel láthatóan futni is tudó kiválóság.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Rég nem alszik éjszakánként. Fél kettő után három perccel ébred, és ha visszaalszik, már öt körül van. Több év eltelt, mire kitalálta, mihez kezdjen a felszabaduló idővel. Eleinte idegeskedve dobálta magát az ágyban, már ébredéskor felment a pulzusa, amit aztán különböző technikákkal próbált visszaaltatni.

Motoros funkciók, állj, adta ki a parancsot. Nem használt. Meditációkkal próbálkozott, de mindig a feladatok jöttek elő a trópusi erdő keep calm hangjai mögül. Később már csak a relaxációs technikákkal kísérletezett, amivel ugyan sikerült minden porcikáját alvásközeli állapotba hozni, de a szíve dübögött a nyirkos pizsama alatt. Bőr, víz, textil, egy nagy kartondobozba zárva.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!)

Tovább

(A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!)

Tovább

(A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024