György Péter

(Néprajzi Múzeum az Igazságügyi Palotában: 1974–2017)

Igaz, ami igaz: a Néprajzi Múzeum története hosszú vándorlástörténet volt. 1872-1894 között, változó elnevezésekkel a Nemzeti Múzeum etnográfiai osztályaként létezett, 1892-93-ban a Várkert Bazárban volt, onnan került a Csillag utcai bérházba, 1906-1924 között a Városligeti Iparcsarnokba került át, 1924-től a Hungária körúton a Tisztviselőtelepi Gimnáziumban működött, míg végül 1974-ben el nem jutott a Kossuth térre, ahonnan akkor költözött a Nemzeti Galéria fel a Várba. (Amúgy, a hely szelleme okán említést érdemel, hogy a Kúria épületét 1951-től először a Munkásmozgalomtörténeti Múzeum használta, ami innen a József Nádor, majd a Szentháromság térre költözött, s onnan a Palotába, a Galéria mellé, majd 1989 után megszüntették.)

Azaz a Néprajzi Múzeum munkatársai 1974 és 2017 között használhatták a (volt és leendő) Igazságügyi Palotát, hosszú évtizedeken át tartó bizonyosságban, hogy helyük végleges. 1969 és 2013 között három kíváló igazgató, Hoffmann Tamás, Hofer Tamás,   Fejős Zoltán vezették, azóta Kemecsi Lajos, aki, most már szinte biztos, e helyt az utolsó a sorban.

Tovább

(Gerber Pál Horizont című kiállítása a Viltin Galériában december 2-ig látható.)

Tovább

Tovább

(A pákozdi Miskahuszár)

Tovább

Tovább

(Csákány István Tükör által című installációja, Glassyard Galéria)

 

Tovább

(Károlyi Zsigmond kiállítása a Neon Galériában október 10-ig látható.)

Tovább

(Önarckép álarcokban – Arany-kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban)

 

Tovább

(A Ludwig Múzeum Westkunst–Ostkunst című kiállítása)

Tovább

Tovább

Tovább

(Gilbert&George – Bűnbak képek Budapestnek. A kiállítás szeptember 24-ig látható a Ludwig Múzeumban.)

Tovább

Tovább

(Kiegyezés. Osztrák Kulturális Fórum, kurátor: Kukla Krisztián)

Tovább

Tovább

(drMáriás Béke veled! című kiállítása a MODEM-ben)

Tovább

(Gaál József: Bestia / Holtvilág – Godot/MissionArt Galéria)

Gaált évtizedek óta a tiszteletre méltó mánia fegyelmével foglalkoztatja az emberi lény adottsága, mibenléte, ábrázolhatósága, történelemtől, koroktól, társadalmaktól, kisvilágoktól függetlenül, magára hagyottságában, úgymond meztelen valójában. Részben mitikus ősképek foglalkoztatják, részben eltérő természettudományok, és a science fiction határain feltűnt transzhumanizmusból elindult, a kortárs kultúrát is befolyásoló poszthumanizmus divatja, mely ugyancsak nem hagyta érintetlenül. De – az aktuális szellemi divatokon túl – Gaál, mint arról számos kiállítása és szövege tanúskodik, tényleg úgy véli, hogy az emberi lény, az anthroposz jelentése valójában csak kortárs katasztrófa által érthető, s talán még ábrázolható.

Tovább

(Nemzeti Szalon 2017, Műcsarnok)

A Műcsarnok majd’ összes termében látható a Körülöttünk. Nemzet Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet című kiállítás, mely a legszélesebben értett tárgykultúrát mutatja be. A belsőépítészet, a divat, a szabadidő eltöltéséhez kötődő tárgyak és persze az ékszerek, az órák, a finom bútorok, meglepő mód az animációs filmek, az ipari design, a textil, a tipográfia, kerámiaművészet, a szakrális tér – összesen 12 teremben várja a látogatókat. Az elmúlt tíz év több száz szereplője állítja ki munkásságát egymástól elszigetelten, ami önmagában is elgondolkoztató. Hogy még nagyszabásúbb legyen mindez, a kiállítás emléket állít számos mesternek is Ferenczy Noémitől, Kaesz Gyulán és Kass Jánoson át, Konecsni Györgyig, Kovács Margitig.

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2022