Perneczky Géza

► Kovalovszky Márta: Mit látsz, Laca? Corvina Kiadó, Budapest, 2023, 176 oldal, 3490 Ft

Mit mondhatnék rá? Lehet, hogy én Kölnben az elmúlt ötvenegynéhány év folyamán jobban kondicionálódtam a kortárs művészet szélsőségesebb formáihoz is, de azt meg kell adnom, hogy Kovaloszky Márta könyvének a címe annyira jó, egy bizonyos kultúrkritikai aspektusból nézve annyira száz százalékos és telibe találó, hogy tulajdonképpen csak ezzel kezdhetem a kötet ismertetését.

Tovább

Ha beletekintünk Verebics Katalin művészetébe, és – ne adj’ isten – az a benyomásunk támad, hogy egy forgószél tölcsére lehet az, ami a szemünk előtt ragadja most magával a képmotívumokat, akkor azt is könnyen megállapíthatjuk, hogy ezek az egymást tépő és szabdaló, vagy egymásra torlódó és meglepő formákba összeakadó törmelékek nem abból származtak, hogy egy település romjait emelte a vihar a magasba, hiszen oszlopok, gerendák vagy bútordarabok helyett csak emberi testrészeket látunk, igen, főleg női testrészeket, amiknek a közelébe sodródva, vagy szorosan rájuk tapadva visz magával a szél kendőket és hímzett párnákat, kinyílt kagylókat meg combokon feszülő fekete harisnyákat, és még olyasmit is, mint ami dallamosan fodrozódó trombitaszóra emlékeztethetne, fehéren fodros, gyöngéden hullámzó körgallérokat.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(Hantai. Ludwig Múzeum, 2014. május 8–augusztus 31. Számunk grafikáit a kiállítás anyagából válogattuk.)

Tovább

(Major Kamill kiállítása, Kálmán Makláry Fine Art, Falk Miksa utca 10., megtekinthető november 20-ig.)

Tovább

Tovább

Előre kell bocsátanom, hogy színterünk nem az Olimposz, és a játékmester sem Zeusz, hanem csak egy beosztottja, a pogány ünnepek és a jóféle szőlőkből érlelt borok istene, Dionüszosz. Illetve még ő sem, hanem az ő képviseletében, az antik legendák kései feltámasztójaként színre lépve: Halász Károly.

Tovább

Sokan kaptak az elmúlt napokban olyan e-mailt vagy postai küldeményt, amelyben a Vasarely Mú­ze­um hívta meg a tisztelt címzettet a Konstruktív konkrét strukturális keres­tetik 2 című kiállítás megnyitójára. Hogy a nem mindennapinak ígérkező rendezvény háttere is kellő részletességgel és plaszticitással rajzo­lódjon ki előttünk, hadd idézzem a tárlat anyagát összeválogató szervezet nevét is: Nyílt Struk­tú­rák Művészeti Egyesület, illetve, ahogy a nemzetközi forgalom számára fogal­maz­ták meg e művészek a társulat nevét: The Open Structures Arts Society. Rövi­dítve: OSAS.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tárlat

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024