Bokros Lajos

Az amerikai elnök nem csak Kínát vádolja a nemzeti valuta árfolyamának manipulálásával. Hallottuk tőle ugyanezt a vádat Japán és egyre hangosabban Németország esetében is. Mióta Shinzo Abe japán miniszterelnökkel egy teljes hétvégén át golfozott Floridában, Japán szép csendben kiesett maró gúnnyal átitatott céltáblái közül. Németország azonban erősen tartja magát.

Tovább

Tovább

A népességét lassan elvesztő, társadalmilag kilyukadt és kiüresedő, gazdaságilag leszakadó, technikailag alig fejlődő Oroszország egyetlen komoly kártyát tart a kezében: ez pedig katonai hatalma. Abból is kiemelkedik egy tényező: az atomrakéták tömkelege.

Tovább

Tovább

Tovább

A demokrácia rettenetes képződmény, de nincs nála jobb. A politikai tudatosság hiánya, a részvétel visszautasításának joga vagy pusztán a lustaság szörnyű korlátja a népakarat megnyugtató érvényesülésének.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

2015 nehéz éve volt Európának. Figyelmét elsősorban belső problémái, a görög válság, a menekültek befogadása, a fokozódó terrorizmus, a demokrácia minőségének romlása, az uniót széthúzó erők térnyerése kötötte le. Eközben alig jutott idő a világméretű kihívások mérlegelésére és következményeik előnyös hatásainak kimunkálására. Ezt az irányzatot felerősítette az Európai Unió keleti szélén elhelyezkedő új tagállamok némelyikének politikai–kulturális hanyatlása, ami a populista–nacionalista, illiberális, antidemokratikus, Európa-ellenes nézetek kormányzati politika rangjára történő emelkedésében is tükröződik.

Tovább

Tovább

Majdnem pontosan öt évvel ezelőtt jelent meg azonos című írásom az Élet és Irodalom hasábjain (2010. szeptember 3.). Ennek a cikknek a bevezetőjében írtam az alábbiakat:

„Az euró az európai társadalom hatalmas és egyedülálló vállalkozása, amelynek sikere vagy kudarca rengeteg egymást erősítő vagy éppen gyengítő – gazdasági, társadalmi, politikai, sőt kulturális és erkölcsi – tényező együttállásától, jövőbeni mozgásától függ. Ezek legtöbbje rövidebb vagy hosszabb távon tudatos politikai cselekvés révén kedvezően alakítható, feltéve, ha az európai társadalmakban és a mindenkori politikai vezetésben megvan az elszántság és a kellő szakmai felkészültség a hatékony munkára.”

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2023