Horn Gábor

Tovább

Tovább

Tovább

A Fidesz bűnei közül az oktatásban okozott károk a legfájdalmasabbak. A most iskolába járók legkiszolgáltatottabb hányadában visszavonhatatlan károkat okoznak, számtalan gyermektől veszik el az oktatási rendszeren belül biztosítandó kitörés esélyét.

Miközben a skandináv, kiváltképp a finn oktatási rendszer eredményeit méltatja a világ, és az OECD-országok közül néhány óriási fejlődést mutatott az elmúlt években a PISA-teszt nemzetközi összehasonlításában, addig Magyarországon a következmény ennek éppen az ellenkezője: a korábbi évek felméréseire jellemző romló tendencia ellenére a 2016. évi eredmények még a szakértőket is megdöbbentették, és egészen elkeserítő képet mutatnak az ország oktatási rendszerének helyzetéről. Azonban nem kizárólag a PISA-eredmények árulkodnak a magyar oktatási rendszer hiányosságairól. A túlterhelt gyermekek, a hónapok óta elégedetlenségüket kifejezésre juttató tanárok és szülők demonstráló, sztrájkoló tömegei is azt bizonyítják: ma Magyarországon – több posztszocialista, kelet-európai országhoz hasonlóan – az oktatás finoman szólva sem képes azt nyújtani a benne részt vevő szereplők számára, amitől a fejlődés és a társadalmi stabilitás elvárható lenne.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

- még a bejgliről is -

Tovább

Ne gondoljuk, hogy a Fidesz leendő elnöke, Pokorni Zoltán oktatási miniszter különb lett volna, mint a kormány más tagjai. A tárca vezetésének eredménye kizárólag a felszámolások és leépítések-visszarendeződések hosszú folyamata volt csupán. Amit ma tapasztalunk, nem más, mint folyamatosan nyomuló, önmagát erősítő propaganda, a vita nélküli kinyilatkoztatások, a sokszor ideológiai alapú központosítások rendszere. Ma az állam nyomul, és a kiszolgáltatott a kussoló pedagógus. Ezt már ismerjük a "boldog" 70-es, 80-as évekből és az Orbán-Torgyán-kormány más minisztereinek munkájából. Ne reménykedjünk hát abban, hogyha Kövér László helyére Pokorni Zoltán kerül, megváltozik minden. A jövőben minden marad a régiben.
Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024