Hományi Péter

Kálmán Gábor a harmincas generáció figyelemre méltó alkotója. 1982‑ben született a szlovákiai Érsekújváron, gimnazista kora óta Magyarországon él. Már első regényével (Nova, 2011) kiérdemelte az év legjobb elsőkötetes írójának járó Bródy-díjat. Második regénye, A temetés (2016) kísérletezőbb szöveg, mely tulajdonképpen egy hosszú vonatút és egy temetés leírása. A szerzővel új kötete, a Janega Kornél szép élete (2018) kapcsán beszélgettünk.

Tovább

Gerőcs Péter generációjának egyik legtermékenyebb prózaírója. Az Árvaképek című regénye, mely tavaly ősszel került a könyvesboltokba, a hatodik kötete. A regény egy portréfotós élettörténetét beszéli el, aki megszállottan küzd a felejtés ellen.  A mű tavasszal elnyerte a Békés Pál-díjat. Závada Pál laudációjában kiemelte a kötet olvasmányos mivoltát, a szöveg érzékeny és érzéki megformálását. A szerzővel a vizuális médiumok és a próza kapcsolatáról, regények kezdőmondatairól, magányról és idegenségről beszélgettünk.

Tovább

A Jelenkor Kiadó gondozásában az ünnepi könyvhétre jelent meg Bartók Imre gigantikus memoárja, a Jerikó épül, mely a vallomásirodalmat úgy újítja meg, hogy végső soron újrarajzolja annak kereteit. A több mint hatszáz oldalas mű egy felcseperedés története, kezdve a születéstől egészen az apa haláláig. Ahogy az olvasó egyre mélyebbre hatol ebben a szövegdzsungelben, más és más utak nyílnak meg előtte. A műfajilag sokszínű regényben a szövegek, az álomleírások és a hagyományos elbeszélő részek mellett esszék, kritikák, sőt az utolsó oldalakon még egy interjú is helyet kapott. Bartók Imrével e nagyszabású műről beszélgettünk.

Tovább

Kőrösi Zoltán: Az ítéletidő. Libri Kiadó, Budapest, 2016. 214 oldal, 3499 Ft

Milyen egy női mell?, a Magyarka vagy éppen a Szívlekvár a kortárs irodalmi szcéna fontos alkotásai, melyekhez érdemes vissza-visszatérni. Az ítéletidő egyfajta kulcs az életműhöz, mely bár talán nem oly jelentős, mint az említett három, de ötvözi Kőrösi munkásságának legfontosabb elemeit.

Tovább

Helikon Zsebkönyvek 1–15. kötet. Sorozatszerkesztő: Schultz Judit. Helikon Kiadó, Budapest, 2015., kötetenként 999 Ft

Tovább

Kőrösi Zoltán: Szívlekvár. Libri Kiadó, Budapest, 2014. 430 oldal, 3990 Ft

Tovább

Ketten egy új könyvről - Befejezetlen könyv. Szerkesztette Thomka Beáta. Kijárat Kiadó, Budapest, 2012. 268 oldal, 2900 Ft

Tovább

Fodor Péter–L. Varga Péter: Az eltűnés könyvei – Bret Easton Ellis.  Palimpszeszt–Prae.hu, Budapest, 2012. 264 oldal,2400 Ft

Tovább
Élet és Irodalom 2024