Tódor János

Tovább

„A kurva anyjuknak kell ide menekülttábor! Meglátjátok, a horvátok majd megoldják, golyószóróval…” A bolt mögül jönnek a hangok, én átellenben a Rózsaszín párduc presszó (kocsma?) hátsó falához – az alig húszcentis árnyékcsíkba – húzódva kortyolom a négyszázalékos, jéghideg sört. A polgárőrök igazítottak útba, merre az egyetlen sormási bolt. Cefet meleg van, árnyékban (de hol van itt embernyi árnyék?) 37 Celsius-fok. A Rózsaszín párducnak a kiírás szerint 8-tól 22-ig kéne nyitva lennie, ténylegesen viszont zárva van; meglehet, a 7-es úton hamarosan kezdődő félpályás útlezárás miatt van az alkalmi szesztilalom. A bolt ajtaján: „Csatlakozzon augusztus 7-én 14 órától 19 óráig a NEMET MONDÓK (sic!) táborához!”

Tovább

Tovább

Tovább

Augusztus 6-ára tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres, Molotov-koktélos támadások ügyében a Budapest Környéki Törvényszék. A 2011. március 25-én kezdődött elsőfokú büntetőperben az ügyészség K. Árpád elsőrendű, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlottat ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett – emberöléssel vádolja tettesként, továbbá fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel. Mindezért az ügyész perbeszédében e három vádlottra tényleges életfogytiglant kért, a negyedrendű vádlott Cs. Istvánra pedig, aki a vád szerint az utolsó két gyilkosságban (Tiszalök, Kisléta) sofőrként működött közre, amivel a minősített emberölések bűnsegédi magatartását valósította meg, határozott időtartamú fegyház kiszabását indítványozta. A vádlottak tagadták bűnösségüket a gyilkosságok, személyi sérüléssel járó cselekmények ügyében, ezért e vonatkozásban mindegyik védő ügyfele felmentését kérte. Perbeszédében a negyedrendű vádlott ügyvédje arról beszélt, hogy védence legfeljebb bűnpártolást követett el egy vagy két támadásnál, amiért elegendő büntetés a négy éve tartó előzetes letartóztatás.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Az ÉS február 15-i száma riportot közölt az érpataki „önkormányzat” újhungarista, ún. „Becsület Napja” megemlékezésről, ahonnan a csapattestileg beazonosíthatatlan honvédségi gyakorlóban, rohamsisakban és síszemüvegben (!) a „liberális mocskolódók” elől magát katonának álcázó polgármester, Orosz Mihály Zoltán (OMZ) rendőrökkel távolíttatta el a cikk szerzőjét és a TASZ-pont helyi aktivistáját (Polgármester rohamsisakban, 2013/7., febr. 15.). Folytatásunkban a doktor, lovag és becsületlégiós OMZ, a nemzetközi hírű érpataki modell, egyben modellalkotó szellemi-ideológiai holdudvarát mutatjuk be. No meg sokadszor szeretnénk szerényen jelezni az illetékeseknek, hogyan is mutat manapság egy 1800 lakosú községben az, amikor önkormányzatilag kitör magából a falu első embere. A szabolcsi nyilas retróban a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) Nyírség szekciójának nevüket természetesen elhallgató testvérei pofonokat ígérnek be e sorok szerzőjének.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Györe Balázs: Barátaim, akik be­súgóim is voltak. Kalligram Ki­­adó, Pozsony, 2012. 189 oldal, 2500 Ft

Tovább

Tovább

A korábbi kormány sikertörténeteként ünnepelt, 2009 augusztusában Szakolyban átadott első magyar biomassza-erőművet (DBM Zrt.) másfél év alatt vitték csődbe tulajdonosai. A projekten, amelyet a K&H mellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) finanszírozott, az állam is több milliárdot bukott. A korábbi többségi tulajdonos Liget Kft. ellen 2010-ben felszámolási eljárást kezdeményeztek a környékbeli beszállító cégek, amelyeknek azóta is mintegy egymilliárd forinttal tartozik. A bioerőmű megálmodói hitelezőik elől menekülve a Liget Kft.-t és vele a DBM Zrt.-ben lévő tulajdonrészüket egy olyan, magyar tulajdonosi hátterű cégnek, az Associated Networks (AN) Kft.-nek adták el, amely egy ugyanazon nevű, Seychelle-szigeteken bejegyzett társaság birtokában van. Az általunk megkérdezettek közül többen is úgy vélik, hogy a kormányváltás tett be az erőműnek, azt követően emelte a hitelek kamatait az MFB. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy a szakolyi erőmű a magyar bioenergia-ipar állatorvosi lova.

Tovább

Tovább

Tovább

A hatóságok - vélt vagy valóságos - tehetetlensége miatti végső elkeseredés szülte önbíráskodás gyakorta visszafelé sül el, és könnyen annak az élete kerülhet veszélybe, éppen mert az indulat elveszi a bosszút forraló maradék eszét, akit jogos vagy jogosnak vélt sérelme vezérel. Idén május 23-án, vasárnap hajnalban Ercsiben agyonvertek a cigányok egy 39 éves férfit, miután az gázálarcban rájuk rontott a lakásukban, és lepermetezte őket valamilyen maró anyaggal. A rendőrség szerint a permetező a házától pár száz méterre lakó roma családot gyanúsította azzal, hogy meglopták. Közel egy éve majdnem ugyanígy végezte Abádszalókon az a borotvakéses ember is, aki egy helyi cigány famíliához hatolt be éjnek évadján.

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2021