Tódor János

A tiszavasvári Keskeny és Széles utcák általunk megkérdezett, megnyomorított életű lakói nem kérnek a városuk – országgyűlési képviselői álmokat dédelgető – polgármestere által rájuk szabadított érpataki modellből.

A modelljéről hírhedt érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán Becsület Légiója bevette Tiszavasvári cigánytelepét, és nyerésre áll az állami hatóságokkal, cigány és nem cigány jogvédőkkel szemben. A hatóságokat csöppet sem zavarja, hogy az érpataki légiósok tevékenysége jogszabályokba ütközik. Mint ahogy az sem, hogy Orosszal szemben több bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntetőeljárások vannak folyamatban, az akció közbiztonsági szakértőjét, az ex-Jobbikos országgyűlési képviselőt, Zagyva György Gyulát pedig zaklatás miatt ítélték el jogerősen 2014-ben.

Tovább

Tovább

Tovább

Csapody Tamás: Bortól Szombathelyig. Tanulmányok a bori munkaszolgálatról és a bori munkaszolgálatosok részleges névlistája. Zrínyi Kiadó. Budapest, 2015. 253 oldal, 6800 Ft

Tovább

Tovább

Tovább

„A kurva anyjuknak kell ide menekülttábor! Meglátjátok, a horvátok majd megoldják, golyószóróval…” A bolt mögül jönnek a hangok, én átellenben a Rózsaszín párduc presszó (kocsma?) hátsó falához – az alig húszcentis árnyékcsíkba – húzódva kortyolom a négyszázalékos, jéghideg sört. A polgárőrök igazítottak útba, merre az egyetlen sormási bolt. Cefet meleg van, árnyékban (de hol van itt embernyi árnyék?) 37 Celsius-fok. A Rózsaszín párducnak a kiírás szerint 8-tól 22-ig kéne nyitva lennie, ténylegesen viszont zárva van; meglehet, a 7-es úton hamarosan kezdődő félpályás útlezárás miatt van az alkalmi szesztilalom. A bolt ajtaján: „Csatlakozzon augusztus 7-én 14 órától 19 óráig a NEMET MONDÓK (sic!) táborához!”

Tovább

Tovább

Tovább

Augusztus 6-ára tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres, Molotov-koktélos támadások ügyében a Budapest Környéki Törvényszék. A 2011. március 25-én kezdődött elsőfokú büntetőperben az ügyészség K. Árpád elsőrendű, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlottat ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett – emberöléssel vádolja tettesként, továbbá fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel. Mindezért az ügyész perbeszédében e három vádlottra tényleges életfogytiglant kért, a negyedrendű vádlott Cs. Istvánra pedig, aki a vád szerint az utolsó két gyilkosságban (Tiszalök, Kisléta) sofőrként működött közre, amivel a minősített emberölések bűnsegédi magatartását valósította meg, határozott időtartamú fegyház kiszabását indítványozta. A vádlottak tagadták bűnösségüket a gyilkosságok, személyi sérüléssel járó cselekmények ügyében, ezért e vonatkozásban mindegyik védő ügyfele felmentését kérte. Perbeszédében a negyedrendű vádlott ügyvédje arról beszélt, hogy védence legfeljebb bűnpártolást követett el egy vagy két támadásnál, amiért elegendő büntetés a négy éve tartó előzetes letartóztatás.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Az ÉS február 15-i száma riportot közölt az érpataki „önkormányzat” újhungarista, ún. „Becsület Napja” megemlékezésről, ahonnan a csapattestileg beazonosíthatatlan honvédségi gyakorlóban, rohamsisakban és síszemüvegben (!) a „liberális mocskolódók” elől magát katonának álcázó polgármester, Orosz Mihály Zoltán (OMZ) rendőrökkel távolíttatta el a cikk szerzőjét és a TASZ-pont helyi aktivistáját (Polgármester rohamsisakban, 2013/7., febr. 15.). Folytatásunkban a doktor, lovag és becsületlégiós OMZ, a nemzetközi hírű érpataki modell, egyben modellalkotó szellemi-ideológiai holdudvarát mutatjuk be. No meg sokadszor szeretnénk szerényen jelezni az illetékeseknek, hogyan is mutat manapság egy 1800 lakosú községben az, amikor önkormányzatilag kitör magából a falu első embere. A szabolcsi nyilas retróban a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) Nyírség szekciójának nevüket természetesen elhallgató testvérei pofonokat ígérnek be e sorok szerzőjének.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Györe Balázs: Barátaim, akik be­súgóim is voltak. Kalligram Ki­­adó, Pozsony, 2012. 189 oldal, 2500 Ft

Tovább

Tovább

A korábbi kormány sikertörténeteként ünnepelt, 2009 augusztusában Szakolyban átadott első magyar biomassza-erőművet (DBM Zrt.) másfél év alatt vitték csődbe tulajdonosai. A projekten, amelyet a K&H mellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) finanszírozott, az állam is több milliárdot bukott. A korábbi többségi tulajdonos Liget Kft. ellen 2010-ben felszámolási eljárást kezdeményeztek a környékbeli beszállító cégek, amelyeknek azóta is mintegy egymilliárd forinttal tartozik. A bioerőmű megálmodói hitelezőik elől menekülve a Liget Kft.-t és vele a DBM Zrt.-ben lévő tulajdonrészüket egy olyan, magyar tulajdonosi hátterű cégnek, az Associated Networks (AN) Kft.-nek adták el, amely egy ugyanazon nevű, Seychelle-szigeteken bejegyzett társaság birtokában van. Az általunk megkérdezettek közül többen is úgy vélik, hogy a kormányváltás tett be az erőműnek, azt követően emelte a hitelek kamatait az MFB. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy a szakolyi erőmű a magyar bioenergia-ipar állatorvosi lova.

Tovább
Élet és Irodalom 2024