Bojtár Endre

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

2012. június 30-án a galamus.hu-n jelent meg Gerő András Akadémikus antiszemitizmus című írása, amelynek fő állítása szerint Romsics Ignác munkáiban a magyar történetírás antiszemita hagyományai lelhetők fel. Az írás vitát váltott ki, a galamus.hu-n A Gerő András által kezdeményezett Romsics-vita írásai dossziécímet kapta. A vita lassan két hónapja az Élet és Irodalomban is folyik. (Emlékeztetőül a korábbi írások a megjelenés sorrendjében: Karsai László: Megjegyzések a Gerő-vitához; Bojtár Endre: Antiszemita vagy-e?; Romsics Ignác: Antiszemita vagyok-e?; Ablonczy Balázs: Teleki Pál antiszemitizmusáról; Lévai Júlia: Lépések egy oldalösvényről; Babarczy Eszter: Zsidók pedig vannak; Gyáni Gábor: Trianon versus holokauszt; Ungváry Krisztián: Horthy megítéléséről; György Péter: Trianon és holokauszt – a múlt jövője; Tatár György: Funkcionális antiszemitizmus; Laczó Ferenc: Összefonódó történetek; Karsai László: Antiszemiták, holokauszt, történelemhamisítók; Kovács M. Mária: Hor­thy megítéléséről; Gerő András: Kommentárok és megfontolások egy diskurzushoz; Szakály Sándor: Tatár György pontatlanságaihoz. A jövő héten Kovács Éva Időzített történelmek című írását közöljük.)

Tovább

Tovább

Tovább

Priestory vnímania: O tvorbe Pétera Nádasa – Az észlelés/odafigyelés/megértés terei: Nádas Péter munkásságáról. Összeállította és szerkesztette Görözdi Judit. SZTA Világirodalmi Intézete–Kalligram Kiadó, Pozsony, 2011. 117 oldal, 8 euró

Tovább

Tovább

Január 22-én adta át Göncz Árpád az MTA Dísztermében a Magyar Irodalmi Díjat Esterházy Péternek. A Magyarország Európában Alapítvány kuratóriuma a zsűri (Angyalosi Gergely, Bojtár Endre, Ilia Mihály, Kántor Lajos, Poszler György, Réz Pál) egyhangú döntése értelmében a díjat első ízben a Harmonia cælestis című műnek adományozta. A bruttó 5 millió forinttal járó díjat ezentúl évente osztják ki a legjobbnak ítélt műnek. A Magyarország Európában Alapítványt tíz magyarországi nagyvállalat alapította, elnöke Göncz Árpád, ügyvezető elnöke Fazakas Szabolcs, a kuratórium tagjai: Kosáry Domokos és Pomogáts Béla. Az alábbi két szöveg a díjátadáson hangzott el.

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2020