Závada Pál

► Bartos Tibor: Állami boldogság I. Arany vasmacska. Lektorálta és jegyzetekkel ellátta Takács Ferenc. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2021, 473 oldal, ármegjelölés nélkül

Belegondolhatunk, mi lenne, ha egy ilyen csípősen kaján Bartos-féle szövegnyilazásnak a céltáblájául odatennénk magát ezt a memoárt is – bizony volna mit rosszmájúskodni: miféle figurát mutat föl ez a szöveg alanyi szerzőként? Ez a forszírozott, sziporkázó szellemesség, ez a kifogyhatatlan verbális potenciával való kérkedés milyen feltűnés, miféle megfelelés, elismerés után kapaszkodik vajon?

Miközben – ha olykor feszeget is ízléshatárokat – letehetetlen olvasmányról van szó. És tagadhatatlan, hogy érzékletesen rajzolja meg a peremvárosi mindennapokat a fordulat idején, vagy a korabeli irodalmi és kiadói életet, a New York-ház, a presszók és a pesti éjszakák világát, végül pedig egy forrás­számba menő élménybeszámolót is kapunk a budapesti ’56-os októberi napokról.

Tovább

Tovább

GÖNCZ ÁRPÁD (1922–2015)

Tovább

Tanár úr kérem

Tematikus próza

A Petőfi Irodalmi Múzeum rendhagyó programmal búcsúztatta a Számadás a tálentomról című Karinthy-kiállítást. Az Így írtok ti, a Nem mondhatom el senkinek, az Utazás a koponyám körül Kosztolányi szeretetteljes túlzását is igazolja: „Ez a marha volt közöttünk az egyetlen zseni”. Kovács Ida és Horváth Csaba szervezésében kortárs írók fogalmazták újra a Tanár úr kérem néhány fejezetét. A szerzők parafrázisai hol a felnőttkor megbocsátó visszatekintésével idézték fel a mindannyiunkban megbújó kisdiákot, hol a léthelyzetté általánosodó iskolai hierarchiát nevettették ki, bár ebben az esetben messze nem az önfeledt jókedv volt az elsődleges. Az írásokat a PIM később önálló kiadványként is meg fogja jelentetni. 

Tovább

Parti Nagy Lajos – a második köszöntés

Az Élet és Irodalom Új hang rovatában Csorba Győző bemutatott és méltatott egy fiatal, pécsi költőt. „Arca, mint egy jóságos mesebeli törpéé”. Mindez majd’ negyven éve történt. Az arca ugyanolyan. És ha az volt az első, akkor ez a második köszöntés. Barátunk, lapunk munkatársa, állandó szerzőnk, Parti Nagy Lajos október 12-én lesz hatvanéves. Isten éltesse! Kiadója és olvasói a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntik; megjelenésünk napján 18 órától. 

Tovább

Gyerekek szegénysége ellen és esélyeik növelése érdekében kétnapos rendezvényt szervezett Szécsényben az MTA Gyerekszegénység Elleni Program irodája és a Krúdy Gyula Művelődési Központ. Kiegészítő programként dokumentumfilm-szemlét is tartottak Változatok az emberre - szécsényi verzió címmel. Az alább közölt gondolatok a rendezvénnyel kapcsolatban fogalmazódtak meg.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024