Vágvölgyi B. András

Zajlik egy katonai per a romagyilkosságok ügyéhez kapcsolódóan, és nemsokára megindul a másodfokú eljárás az eddigi négy, első fokon elítélt ügyében is.

Tovább

A tavasz újdonságokat tartogat a romagyilkosságok történetében: április 15-én kezdődik a másodfokú eljárás a Budapesti Ítélőtáblán, erről már szóltunk ezeken a hasábokon. Amiről még nem, az a Fő utcai Katonai Bíróságon folyó év március 11-én induló per a Katonai Biztonsági Hivatal négy volt vezetője ellen, a romagyilkosságok ügyéhez kapcsolódó közokirat-hamisítási ügyben.

Tovább

Tovább

Érdekes elem jelent meg korábban sorozatunkban, annak mentünk most utána, hogy mit ír erről a végre írásba foglalt ítélet. Április 15-én kezdődik a Fővárosi Ítélőtáblán a másodfokú tárgyalás, bírósági források szerint a Máziné Szepesi Erzsébet vezette öttagú tanács előtt, a jogerős ítélet meghozatalát május 8-ra várják.

Tovább

(Aj vej-vej kiállítása az Alcatraz börtönben)

Tovább

A romagyilkosságok ügyének követői nem panaszkodhattak az elmúlt időszakban: bőven jöttek hírek. Rég várt igazságszolgáltatási aktus következett be, egy különleges szereplővel találkoztunk, és még az ítélet is hozzáférhető lesz.

Tovább

Míg a ténymegállapító és igazságosztó államhatalom nyögve nyel, titkosnyomoz és kivár a romagyilkosságok ügyében, addig a popkultúra szabadon szálazza témánkat.

Tovább

Ismét hosszan hallgattunk az e hasábokon követett eseménysorról, a romagyilkosságok ügyéről és annak fejleményeiről. Nem sok történt ugyanis, ha meg történt, az a felszínen alig is fodrozott hullámot. Most utánamentünk, mi lehet lejjebb, hisz’ lejjebb mindig van. 

Tovább

Tovább

Tovább

Minden héten forradalom. A szerk. 2010-2014. Az elmúlt négy év 141 tételben. Szerkesztette Bojtár B. Endre. Park Könyvkiadó, Bu­­da­pest, 2014. 320 oldal,3900 Ft

Tovább

Miközben hazánkban a választási kampány, Németországban egy a romagyilkosságokkal meglehetős hasonlatosságot mutató ügy tárgyalássorozata pereg. 

Tovább

Tovább

Szabó Miklós: A jó kommunista szilárdan együtt ingadozik a Párttal. Szerkesztette és a jegyzeteket összeállította Jankó Attila. Szegedi Egyetemi Kiadó, Szeged, 2013.  251 oldal,3780 Ft

Tovább

Régen nem foglalkoztunk tényszerűen azzal, mi is történik a mindközönségesen romagyilkosságoknak nevezett ügyben, a fokozódó nemzetközi helyzet, a durvuló kampány és az ízlés-, valamint emlékezetpolitikai kérdésekben feltoluló kertitörpe-terror elnyomni látszik azt. Pedig!

Tovább

Tovább

Bizony majd két hónapja, hogy a mindközönségesen „romagyilkosságoknak” nevezett eseménysorozatban megszólalni volt módunk, viszont nem is sok történt kora ősz óta. Ám ne feledjük: fű alatt izzik a parázs!

Tovább

Tovább

Az augusztus 6-i elsőfokú ítélethozatal óta zajlanak események a mindközönségesen cigánygyilkosságnak nevezett bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban, és most már bizonyosak lehetünk abban, hogy kampánytéma lesz az eseménysor. Mindennapos a különböző titkosszolgálatok és a hozzájuk kötődő politikusok felelősségének sejtetése, a jogi folytatásról viszont kevés szó esik.

Tovább

Augusztus 6-án a Budapest Környéki Törvényszék Dr. Miszori László vezette tanácsa meghozta az elsőfokú ítéletet a – mindközönségesen – cigánygyilkosságnak nevezett bűncselekmény-sorozat ügyében. Papírforma-ítélet született: az első-, másod- és harmadrendű vádlott letöltendő életfogytiglant, a negyedrendű ugyancsak letöltendő tizenhárom évet kapott. Esetében az ügyész súlyosbításért, a vádlottak pedig valamennyien enyhítésért fellebbeztek. Az ügy iránt sokáig kevés érdeklődést mutató média mintha megélénkült volna az ítélet óta, ennek van pozitív hozadéka és – hazánkban szokásosan – negatívuma is.

Tovább
Élet és Irodalom 2024