DEMÉNY PÉTER

Gergely Tamás: Torokcsavar

Tovább

Az ÉS könyve áprilisban - Gabriela Adameșteanu: Az elveszett délelőtt. Fordította Koszta Gabriella. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2010. 596 oldal, 3600 Ft

Tovább

Egész úton hazafelé - „Az utazás kettős irányának és mozgásának értelme semmi egyéb, minthogy minden visszatérjen, és minden elmaradjon" - mondja ki a szentenciát Papp András elbeszélője. Ő, Bozsik Péter és Demény Péter az ÉS felkérésére „elindult haza". Ha van olyan, hogy otthon, és maradt még ott valami abból, ami az elbeszélő fejében van. Utazások térben és időben olyan különös helyek felé, ahonnan hiába jövünk el, egy részünk mindenképpen ott marad.
Tovább

Szilágyi István: Bolygó tüzek. Novellák, elbeszélések

Tovább

Tovább

Tovább

Gerevich András: Barátok

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Czesław Miłosz kitűnő könyve, A rabul ejtett értelem egyik fejezetének címe: A ketman. Az író a kommunista diktatúra tipikus alakját nevezi így.
Tovább

Nagyapám ült a konyhaasztalnál, az ablak mellett, és pipázott. Egészen fehér volt a haja, ő maga túl a nyolcvanon. Frissen borotvált, pirospozsgás arccal ült ott, ki-kinézett a tömbházudvarra, és egész délutánokat elpöfékelt. A füst körülfonta a fejét, s a pöfékelés ritmusával olyan békebeli hangulatot teremtett, mintha kint nem is a nyolcvanas évek Romániája lett volna, hanem valami furcsa éden, amely kizárólag nekünk adatott meg.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Mártának

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024