Nagy Barbara

(Erdélyi Gábor Társításaim című kiállítása a Ferenczy Múzeumi Centrumban, Szent­endrén 2023. dec. 31-ig látható.)                                      

A néző egy nagyon finom bevezetésen keresztül eljut a kép keretén (magunkba zártságon) és paszpartuján (az, ami elválaszt a valós világtól) egészen az utolsó terem Menny című képéig, ez egy éteri, világító, alig kék felület, melyet a vakkeret kettéválaszt – elválasztja az eget a földtől –, és melynek határain, a vakkeretek csomópontjain van némi lehetőségünk a továbbjutásra és a fénybe kerülésre.

Tovább

Tovább

(Ferenczy Múzeumi Centrum, Kmetty Múzeum, Szentendre, 2024. máj. 26-ig)

 

Tovább

(Vincze Ottó: River-Pool: Bradáč, Prága, augusztus 31-ig.)

A néző egyszerre az installáció része és külső szemlélő. De mégis azt gondolom, hogy a színes golyók könnyed lebegése a művészet mai funkciójáról, illetve ellehetetlenüléséről is beszél. Az idősíkok egybemontírozása is fontos szerepet kap, az, hogy tulajdonképpen megmozgatja a kimerevített történelmi időt, és létrejön egy kulturálisan is értelmezhető, a hely történetére reflektáló alkotás, mely nemcsak kulturálisan, hanem a művészet által egzisztenciálisan is kódolható.

Tovább

Tovább

(Csató József: My Memory Foam Keeps Forgetting című kiállítása július 28-ig látható a Deák Erika Galériában.)

A különös térhasználat is elősegíti ezt a lebegésérzetet. A formák kerülnek először a vászonra, majd ezután a háttér. Ez a csere megkeveri a mikro- és makrokozmoszt, és lebegteti a képet. Jól látható ez a „kertet ábrázoló”, két részből álló vásznakon is, ahol a növényi formák előtt-mögött geometrikus színsávok adnak ritmust a képnek és a benne lévő történeteknek. Van egy természetes bizonytalanságérzetünk, ami mégis olyan otthonos. Formázott vásznak is megjelennek a kiállításon, még inkább a teret kihasználva.

Tovább

(Szabó Ádám Hűlt hely című kiállítása az Inda Galériában június 2-ig tekinthető meg.)

Szabó Ádám megfoghatatlan, mégis valóságos árnyékai egy olyan művészi hasonlatsort alkotnak, mint Platón nap-, vonal- és barlanghasonlatai, melyekkel olyan struktúrát teremt a művész, ami a különböző fogalmakon keresztül egy egységes rendszert alkot, és  a nézőnek kell az aktuális gondolataival kitölteni.

Egy lebegő, mégis valóságos árnyékvilágot, éppolyat, mint amelyben élünk.

Tovább

(Dés Márton kiállítása a Ferencvárosi Pincegalériában május 22-től június 19-ig lett volna látható, a képek a www.desmarton honlapon érhetők el.)

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Kiállítás

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább

Tárlat

Tovább
Élet és Irodalom 2024