Petschnig Mária Zita

Ha csak egy kicsit is megkapargatjuk ezt a jobban teljesítést, akkor a felfeslő kép koránt sem ennyire megnyerő. Hosszabb távú, előre is tekintő összefüggéseiben nézve pedig bőven van ok az aggodalomra. Nem hiszem, hogy a differenciáltabb elemzést nem végzik el az erre a feladatra hivatott kormányzati műhelyekben. Nem hiszem, hogy nem látják a felemás sikerek másik felét. Ám az lehetséges, hogy a belső kommunikáció is politikai, azaz őszintétlen, és ekkor nagy a baj.

Tovább

A politikai rendszerváltás előestéjén készült közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság felének nem volt egyértelmű orientációja arról, hogy milyen gazdasági-társadalmi modellt szeretne (A politikai közvélemény néhány általános jellemzője, Magyar Közvélemény-kutató Intézet, 1989. Magyarország Politikai Évkönyve 1990). Másik felének negyven százaléka továbbra is szocializmusban akart volna élni, de nagyjából ugyanennyien szavaztak az ellenkezőjére is. Abban viszont a többség egyetértett, hogy jobb lenne az országnak, ha a „Nyugathoz” tartozna. A társadalom zöme ekkor már nem ahhoz viszonyított, hogy a szocialista táboron belül nálunk a legjobb a helyzet, a „legvidámabb barakk” vonz- és megtartó ereje eltűnt, hanem Nyugat-Európát tette meg elvárásainak, követeléseinek mércéjéül. Ezen belül is annak jólétét, jóval kevésbé a szólásszabadságát, plurális berendezkedését. A kutatás szerint a demokrácia fogalmába a többség a nyugati jóllétet is beleértette.

Tovább

Orbánék megint begurították a görögdinnyét a belpolitikába, akárcsak 2010-ben. Akkor a velük szemben támasztott csodavárást akarták hűteni azzal, hogy Magyarországot a csőd felé tántorgó Görögországhoz hasonlították. Kósa Lajos államcsődközelinek minősítette a magyar helyzetet, amit Szijjártó Péter és Varga Mihály is megerősített. A piacok e beszéd nyomán úgy felbolydultak, hogy a Fidesz vezető közgazdászai valóban vészhelyzetközeli állapotokat generáltak, aminek egyébként nem volt reális alapja. A Morgan Stanley hatalmas pr-katasztrófának nevezte a történteket, a Financial Times kontároknak minősítette a turbulenciákat kiváltókat. Olli Rehn, Manuel Barroso és Jean-Claude Trichet az unió részéről védte Magyarországot, hangsúlyozva, hogy Magyarország jó úton halad, és nem lehet egy napon emlegetni Görögországgal.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024