MÁZSA PÉTER

Tovább

Tovább

Tovább

"A "hadiforradalom" a hadműveletek természetében és vezetésében bekövetkező paradigmaváltozást jelent, amely egy domináns szereplő egyik/több kompetenciáját elavulttá vagy irrelevánssá teszi, vagy egy/több új kompetenciát hoz létre a hadviselés valamely új dimenziójában." (Richard O. Hundley: Past Revolutions and Future Transformations, 1999, rand.org/publications/MR/MR1029/MR1029.sum.pdf)

Történt-e 2001. szeptember 11-éhez köthető, máig ható forradalom a hadviselésben? Vagy csupán egy szokatlan terrorcselekménnyel állunk szemben, amelyet az iraki háborúval csak kényszeredetten lehetne összefüggésbe hozni?

Tovább

Az Európai Unió lényege, horizontja és így haladása is bizonytalan. Mi, az újonnan csatlakozó közép-kelet-európai államok polgárai mégis örülhetünk az uniós tagságnak. Így várhatóan szűkebb terünk marad emberiségellenes bűnök és kétségbeejtő hibák elkövetésére, mint amennyi például az 1920-tól 2004-ig fennálló magyar nemzetállam történetének bármely szakaszában volt. Ha a negatívumok kikerülésénél és a régebbi tagok kisstílű kihasználásánál többet szeretnénk elérni tagságunkkal, akkor uniós polgártársainkkal együtt a helyes kérdéseket kell feltennünk európai identitásunkkal, jövőnkkel és utunkkal kapcsolatban. Miként tekintsünk magunkra? Hova tartsunk? Hogyan haladjunk afelé, ahova tartani szeretnénk?
Tovább

- Meddig tart a magyar állam? -
Tovább
Élet és Irodalom 2024