Csillag István

Tovább

Lipovecz Iván: Elnökök, kormány­fők, vezérek. Corvina Kiadó, Bu­da­pest, 2016. 224 oldal,2990 Ft

Lipovecz igazi hősei azok, akik a polgári világot nem teátrális szónoklatokkal, hanem felkészüléssel, rendületlen szorgalommal, az adott helyzetben elvárható bátorságot messze meghaladó merészséggel, a feladat megoldásának jelentőségét felismerve, két kezük munkájával, a közügyek iránti odaadással teremtik. Lipovecz igazi hősei Scmidt kancellár, a két említett vezérigazgató: Orbán István és Kertész Tibor, de a vaskalapossága ellenére is a reformokat szolgáló Marjai József is. Ők világra nyitott, minden provincializmust megvető, teljesítményükre joggal szerény polgárok. Tudják, hogy csak a világra nyitott polgárnak lehet polgári világa.

Tovább

Tovább

Tovább

Ahol a nagyvárosok aránya drámain nőtt (például Kínában vagy Indiában), ott nemcsak a felzárkózás volt gyorsabb, a jövedelmek kiegyenlítettebbek, hanem a szegények leszakadása is mérséklődött.

Tovább

Tovább

Tovább

Magyar polip 3. A posztkommunista maffiaállam. Szerkesztette Magyar Bálint. Noran Libro Kiadó, Bu­da­pest, 2015. 552 oldal, 4500 Ft

A harmadik kötet három új megközelítéssel: a nemzetközi összehasonlítással, az ideológiai háttér elemzésével, végül a jogállam lehetséges helyreállításának a módszereivel gazdagítja az eddigi megállapításokat. Az eddig nem elemzett irányok mellett az új és alapos írások az egyre inkább totális diktatúrává terebélyesedő Orbán-rendszer parlamenti rendszerét, kormányformáját, költségvetési politikáját, a pénzügyi közvetítőrendszer (bankok és brókercégek) gátlástalan kirablását, illetve némelyiküknek (lásd Questor) a politikai családba való befogadását is új megközelítésekkel gazdagítják.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2022