XLV. VFOLYAM, 32. SZM, 2001. augusztus 10.

KSA ANDRS RIPORTJA:

"I am from the North!"

"De hiszen mindenki utlja a protestnsokat!" Steve kezben egy pillanatra megllt a hetven centimter pengehosszsg, nmet gyrtmny szeletelks, arcn dbbent csodlkozs: "Ti taln nem gy gondoljtok?" Mindezt azutn, hogy egyik jjel az tteremben, ahol dolgoztunk, az szakr helyzetre tereldtt a sz, s naivan megkrdeztk tle, mgis hogy vlekedik a protestnsokrl. Vlaszkppen felkapta a mr emltett kst, s teljes felstestt beleadva a mozgsba, vad hadonszsba kezdett, mikzben igazi stlusbravrokkal ecsetelte, hogy legszvesebben mit is tenne velk. Steve Derrybl szrmazik. A trkpeken a vros Londonderryknt szerepel, mita a XVII. szzadban Londonbl tteleplt angolok tkereszteltk (kivve persze az r trkpeket!), de egy rt, fleg egy Derrybl szrmaz rt vrig lehet srteni az angol megszllsra utal eltaggal.
      Nemcsak ezzel kapcsolatban kell azonban krltekinten fogalmaznunk, ha szak-rorszgrl beszlnk. Az angolok kvetkezetesen "troubles"-rl, azaz gondokrl, problmkrl beszlnek azzal kapcsolatban, ami szak-rorszgban trtnik, de egy ismersm felhborodva javtott ki, amikor n is ezt a kifejezst hasznltam, mondvn, ott igenis polgrhbor (civil war) zajlik. (rdekes egybknt, hogyan eufemizlja minden hatalom a sajt szennyest: az orosz mdiban Groznij s a tbbi csecsen telepls fldig rombolst kvetkezetesen "operacija v Csecsnye"-knt emlegetik, a mi "sajnlatos esemnyeinkrl" nem is beszlve.)
      Derry, bkefolyamat ide, prbeszd a felek kztt oda, mig az egyik legnyugtalanabb vros szak-rorszgban. Az tventezer fnyi npessg nagyjbl fele-fele arnyban katolikus s protestns. Br a Foyle foly kettosztja a vrost, s a kt "npcsoport" (lehet-e errl beszlni ebben az esetben egyltaln?) nagyjbl a foly kt partjrl nz farkasszemet egymssal, azrt vannak olyan zrvnykerletek, ahol az "idegen" npessg l bekeldve egy nagyobb protestns, illetve katolikus vrosrszbe. Egy ilyet neknk is volt alkalmunk ltni. Sokat nem kellett veszdnnk azzal, hogy felismerjk. Krlbell hat mter magas falak vettk krl. Egy zrhat kaput talltunk rajta, ami most nyitva llt. Odabenn a langyos napstsben gyerekek fociztak az utcn Arsenal- s Manchester United-mezekben a vrs tgls sorhzak kztt, fiatal anyukk beszlgettek egymssal babakocsikat tologatva. Teljes volt az idill. Csakgy, mint a fal msik oldaln. Csak mg "azok" odabent protestnsok voltak, "ezek" idekint katolikusok. Mindezt egy a fal tvben kutyt stltat regrtl tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy a falat 1993-ban (!) pttette a vrosi nkormnyzat, beadva a derekt a helyi protestns kzssg sorozatos krvnyei hatsra. "gy rzik magukat biztonsgban" - tette mg hozz. Mindezt Derry rgi vrosfala kzvetlen szomszdsgban.
      A vros azon kevs hely egyike Eurpban, ahol a kzpkorban ptett falak hinytalanul, psgben maradtak meg. Azt a falat szintn a protestnsok ptettk 1613-18 kztt. 1689-ben a trnkvetel II. Jakab vezetsvel felkels trt ki az angol polgri kormnyzat ellen. A francik nagyhatalmi rdekbl tmogattk az angol royalistkat, az rek meg a felszabaduls remnyben csatlakoztak a (szemkben elssorban protestnsellenes) harchoz. Derry lett volna az egyik stratgiai clpont, de a vrost 105 napos ostrom utn sem tudtk elfoglalni, tbbek kztt a masszv, hat mter magas s ugyanilyen szles falaknak ksznheten. (A fal ptsnek tekintlyes, akkori rakon szmtva 8357 fontos kltsgt London llta.) Derry volt a sznhelye az szakr konfliktus egyik legszgyenletesebb esemnynek is, annak a bizonyos "vres vasrnapnak" 1972. janur 30-n. Ekkor az eredetileg a katolikus lakossg vdelmre Ulsterbe 1969-ben bevonult angol katonasg prblt meg "kordban tartani" egy bksnek indult, majd a katonk provokatv fellpse miatt kdoblsba torkollt tntetst - s vltoztatta mszrszkk Derry belvrost a Glenfade park krnykn. (Nagyjbl gy, ahogyan a jugoszlv nphadsereg prblta meg "sztvlasztani a harcol feleket" Vukovr ostromnl, ami olyan jl sikerlt, hogy a vros krhznak udvarn s egy tehenszetben tbb mint hromszz civilt lttek agyon, radsul ez utbbi helysznen a tehenekkel egytt, gy a hbor utn az ENSZ tnyfeltr bizottsgnak az ldozatokkal egytt a teheneket is exhumlnia kellett.) Tizenhrman a helysznen, egy ldozat pedig a krhzba szllts utn halt meg, a legfiatalabb tizenht ves volt. Az emlkkre ltestett mzeumban lthatjuk az eredeti fnykpeket s tvfelvteleket, melyeken a kiveznyelt ejternysk parancsnoka nyilatkozik, hogy k felfegyverzett terroristkkal vvtak utcai harcot nvdelembl, majd lthatjuk az ldozatokat, akik kzl tbbet fehr kendvel a kezben lttek le, de volt, akit kzvetlen kzelrl lttek fejbe. A katonk kzl senkit nem vontak felelssgre, s a hrom hnappal ksbb elvgzett vizsglat (s a rla kszlt gynevezett Widgery-jelents) a demonstrcit szervez szakr Polgrjogi Szvetsget tette felelss az trtntekrt. 1998. janur 29-n Tony Blair miniszterelnk bejelentette, hogy j vizsglatot indtanak a felelsk felkutatsra, ez 2000 mrciusban kezddtt s kt vvel ksbbre grtk az eredmnyt. (A tmrl bvebb informci a www.bloodysundaytrust.org cmen tallhat.)
      A vros Bogside, termszetesen tisztn katolikus negyednek hatrban, ahol a szrnysg lezajlott, mg ma is tbla hirdeti: You are entering now Free Derry (most lpsz be Szabad Derrybe), s a lakk lthatan mindent megtesznek azrt, hogy a vres vasrnap emlkt megrizzk. A ktszintes sorhzak tzfalain hatalmas, lthatan nemrg jrafestett "freskk" lthatak, ezek egyike a tizenngy ldozatot mutatja be, a tbbi fleg tntetseket brzol (pldul Molotov-koktlokat dobl fiatalok, gzmaszkos rendr sjt le gumibottal egy kislnyra stb.). Ilyen falfestmnyek s a hozzjuk tartoz graffitik mshol is vannak Derryben, mg a legenyhbb vltozat kz tartozott a behajtani tilos tbla RUC-felirattal. A mozaiksz a Royal Ulster Constabularyt (Ulsteri Kirlyi Rendrsg) jelli. Egy angol bobbyval vagy az r grda tagjaival ellenttben k pnclozott dzsipekkel jrnak, golyll mellnyt viselnek, s nem szllnak ki az autbl csre tlttt puska nlkl. A biztonsgi intzkedsek kz tartozik az is, hogy Derryben minden lpsnket ipari kamerk ksrik (szmuk mg a szigetorszgi viszonyokhoz kpest is feltnen magas), s tbb kzplet ablakait fmrccsal vdik. Ennek is ksznhet, hogy egszen a kilencvenes vek vgig csak a vdelmi kiadsokra a brit kormnynak vente egymillird fontot kellett kltenie. Az utbbi vek enyhlse eredmnyekppen ennek a pnznek mind nagyobb hnyadt fordtjk rtelmesebb clokra, az pedig amolyan szocilis paradoxonnak is tekinthet, hogy a bkefolyamat elrehaladtval mintegy hszezren vesztik el llsukat, elssorban a rendfenntartk krbl, igaz, ezt remlhetleg ellenslyozza, hogy ezzel prhuzamosan az egyre inkbb meglnkl idegenforgalomban viszont harmincezer munkahely keletkezik. A sors irnijnak is tekinthet, hogy rorszgot, klnsen Ulstert az angolok egy msik ltaluk leigzott np, a sktok rvn tudtk kolonializlni, ennek pedig fleg kzgazdasgi okai voltak. Amikor elkezddtek ugyanis a beteleplsek, a korbbi fegyveres harc helybe egyfajta rhbor lpett abban az rtelemben, hogy a rgi s az j brlk kzl ki tud tbbet fizetni a fld hasznlatrt. Mivel az angolok magasabb letsznvonalhoz szoktak, rtelemszeren kevesebb brleti djat tudtak csak fizetni. Ezrt nem voltak kpesek tartsan megtelepedni, de aztn jttek a protestns sktok, akik kevesebbel is bertk, s kezdtk fokozatosan kiszortani fldjeikrl az r slakosokat.
      A helyzetben mgis az erszak "htkznapi" megnyilvnulsa a legrosszabb. Elfordult, hogy a protestns negyedben egyedliknt l katolikus csald hzt felgyjtottk. Akr optimistk is lehetnk: a kifstls (burning out) szoksa azrt ma mr nemigen dvik. A mdszerek nmikpp finomodtak. Errl brki meggyzdhet, elg csak belenznie nha a BBC-2 szakr hradjba. (Csbomba robbant Belfast kzpontjban, autkat gyjtottak fel a vros szaki rszn egy protestns negyedben, belttek nhny hz ablakn Kelet-Belfastban egy katolikusok lakta krnyken.) Belfastot egybknt is csak "rlt vrosknt" (mad city) emlegetik szerte rorszgban. De vgigstlni egy "ellensges" negyeden nemcsak Belfastban kockzatos. "Szjzr", csak ennyit mondott Steve, mikor megkrdeztk egyszer, mit tesznek, ha valamirt egy protestnsok lakta negyeden keresztl visz az tjuk. (Azt meg ne gondolja senki, hogy katolikusknt belhet egy protestnsok ltogatta kocsmba, ugyanis elrul a neved s az akcentusod.)
      Igazn abszurdd mra szerintem az tette a helyzetet, hogy lassan mindkt kzssgnek a legtbb gondot sajt terrorszervezetei okozzk, a katolikusoknak a BBC-szkhz eltt robbant Valdi IRA (Real IRA), a protestnsoknak pedig a nyron az Ulsteri nkntes Er (Ulster Volunteer Force) s az Ulsteri Vdelmi Szvetsg (Ulster Defence Association) kztt kirobbant, tbb hallos ldozatot is kvetel belhbor. Mondjuk ez utbbi valsznleg immr teljesen politikamentes volt, hiszen a belfasti drogpiac felosztsrl szlt. A tbb vtizedes terror hatsaival olyan helyzetekben is tallkozhatunk, ahol a legkevsb vrnnk. Portrushban, egy Derry melletti kis dlvrosban elszr nem rtettk, mirt utastjk el tbb helyen is elg hvsen a krsnket, hogy had hagyjuk ott a csomagjainkat kis idre, amg krlnznk. Vgl egy bevsrlkzpont biztonsgi re magyarzta el: majd pont szak-rorszgban hagyhatjuk gazdtlanul a csomagjainkat brhol is... egybknt a rendrrst javasolta. Ht mi megprbltuk. (A vrostl nhny mrfldre tallhat "risok lpcsjt" szerettk volna megnzni, de tmtt htizskokkal odastoppolni knszenveds lett volna.) Szgesdrt, tvmkdtets ajtk, de a kamerk sem szegtk kedvnket. Nemsokra a csodlkoz RUC-gyeletesnek magyarztuk: "de tnyleg csak egy fl napra, aztn visszajvnk rte". Nem tudtuk meghatni.
      Az Orniai rend (Orange order) eredetileg a fldrt folytatott versengs miatt alakult meg 1795 szeptemberben, mai tevkenysge azonban jrszt kimerl abban, hogy Orniai Vilmosnak az rek fltt Boyne-nl 1690. jlius 12-n (a korabeli naptrak szerint jlius 1-jn) aratott gyzelme emlkre minden vben felvonulsokat (gynevezett "marching"-okat) rendez a nagyobb vrosokban, Belfastban, Derryben, Portadownban, ami ismt kitn alkalmom egy kis erszakra. A protestnsok elszeretettel vonulnak t a katolikusok lakta negyedeken, amire k kvekkel, Molotov-koktlokkal vlaszolnak, a rendrsg pedig gumilvedkekkel prbl rendet teremteni. Steve bartunkat is egy ilyen felvonulson lttk hasba egy gumilvedkkel, utna hrom htig krhzban kezeltk. Ennek ellenre igencsak sajnlta, hogy tavaly nyron nem tudott szabadsgot kivenni s truccanni Portadownba egy kis "protestnsdoblsra", de fogadkozott, jvre semmikppen sem hagyja ki. Bkefolyamat alulnzetbl...
      s hogy hogyan vlekednek az egsz problmrl maguk az "rorszgi" rek? Mg 1987-ben tartottak egy kzvlemny-kutatst a parlamenti vlasztsokkal prhuzamosan, ahol azt krdeztk a szavazktl, hogy szerintk az r prtoknak milyen krdsekkel kellene foglalkozniuk. Ekkor a vlaszadk mindssze hrom szzalka gondolta gy, hogy ebbe az szakr helyzet is beletartozik. Trtnt ez abban az vben, amikor az IRA az egyik legaktvabb peridusban volt, mjusban Loughallban megtmadott egy rendrrst (a tzprbajban nyolc embert vesztettek), novemberben pedig egy megemlkezs napi szertartson hajtottak vgre pokolgpes mernyletet tizenegy ember hallt okozva. Kt vvel ksbb, a vlasztsok alatt szintn ksztettek egy felmrst, ekkor azt krtk a vlasztktl, rangsoroljk, szmukra mi a legfontosabb. A vlaszadk huszonkilenc szzalka gondolta gy, hogy szak-rorszg krdse nagyon fontos. Akkor azonban, amikor elre megadott lista nlkl kellett felsorolni a legfontosabbnak vlt problmkat, Ulster mg csak nem is szerepelt a krdsek kztt. Ezt a tendencit szemlyes tapasztalataim is megerstettk. A 2000-es Eurpa-bajnoksg alatt persze mindenki rlt az angol labdarg-vlogatott gyenge szereplsnek, de nemzetkzi hr r focicsapat hjn mindenki a nagy angol kluboknak szurkol.
      Az elmlt vtized szdletes r gazdasgi fejldsnek hatsra sok angol kltzik rorszgba, ami lthatan semmi problmt nem okoz az reknek. (Annl tbbet az egyre tbb kelet-eurpai meneklt!) Az rek mintha mindig is a sajtjuknak tekintettk volna a sziget szaki rszt, amit az is jelez, hogy Ulstert egyszeren csak szakknt (the North) emlegetik. Egy kztrsasgprti r szmra az sem krds, hny megybl is ll valjban rorszg: "Harminckett. Huszonhat a kztrsasgban, s hat szakon." Egy dli teht nem tesz klnbsget. Az szaki identits egyik sajtos formjval tallkoztam azonban akkor, amikor egy lnytl arrl rdekldtem, honnan szrmazik. "I am from the North. That's better. The drink is cheaper!"

CSSZR LMOS RIPORTJA:

Mirt operltk ki a szemt?

Trvnyeink szerint - mr amennyiben figyelembe veszik ket -, ha egy balesetben elhunyt holttestbl szervet akarnak kioperlni, akkor a halleset krlmnyeit a legnagyobb krltekintssel kell meghatrozni. Ugyanakkor a kivett szervrt ellenrtket adni, illetve elfogadni nem szabad. Ez magtl rtetdnek, egyrtelmnek tnik. Vagy mgsem? Vajon mindenkinek ugyanaz az rdeke? Tovbb: eldntheti-e az l, hogy halla utn mi legyen testvel? Foglalkozzunk-e egyltaln ilyen s hasonl krdsekkel, vagy bzzuk a gyakorlati teendket azokra, akik ebbl lnek?

1996 janurjban baleset rt egy ids asszonyt, elgzolta egy aut. A helysznre rkez rendr nem rtestette a hozztartozkat, s nem rtestette a ments sem.
      Aznap a krhzban ntudatnl volt a beteg, de az intzmny - a vele szembeni elvrsok s szablyzata ellenre - ugyancsak elmulasztotta rtesteni a hozztartozkat. Hiba vrt, remnykedett a beteg, s hiba vrtk t otthon is. Az azonnali rtests elmulasztsval a krhz kizrta a beteggel val egyttrzsben, beszdben rejl ltet er s lelki megnyugvs kiaknzsnak lehetsgt.
      Msnap - amikor taln mr halott volt a beteg, de ezt ma sem lehet tudni - a krhz tviratot kldtt a hozztartoznak, lenynak, amelyben azonban nem szerepelt a ktelez tjkoztats a beteg llapotrl. Azonnali telefonhvsakor kzltk vele, hogy desanyja l, gy a krhzba sietve azon gondolkodott, miknt tud segteni szerencstlenl jrt desanyjn. m megrkeztekor a nvr kezbe nyomta az elhunyt mfogsort. "Elz este kezddtek a bajok, tbbszri jraleszts utn a beteg szvverse gyengn visszajtt ugyan, de mivel az agya hosszabb ideig nem kapott vrt, hagytuk elmenni" - magyarzta az orvos a hallhrt. A hozztartoz nem volt elg ers, hogy megnzze elhunyt desanyjt, akit pr perccel azeltt mg lnek hitt.
      Az ids asszony flt a krhztl, balesete eltt tbbszr mondogatta: "Az ids ember mr csak gond, sok pnzbe van az llamnak, hagyjk inkbb meghalni."

Petty

A halotti anyaknyvi kivonat szerint a beteg berkezse napjn, ks este meghalt. A ksbbi dtummal szletett elhallozsi krrajzkivonaton, a ltleleten, a boncolsi jegyzknyvn azonban nem ez szerepelt, hanem az, hogy a beteg kt napig fekdt az osztlyon, s csak a msodik napon, ks este halt meg. A krhzi magyarzat szerint ez csak apr elrs, br - legynk szintk - lehet, hogy egyszer egszsgbiztostsi csals volt. Hiszen tudjuk, minl tbb napot tlt a krhzban a beteg, annl tbb egszsggyi tmogatst kap az intzmny. A konkrt ggyel kapcsolatos krdsek megvlaszolsa ell az Egszsggyi Pnztr ellenrz szerve elzrkzott, mondvn, sajnos nem rendelkeznek adatokkal. Ha ez gy van, akkor az llami ellenrz szerv tevkenysge formlis, hiszen kzpnzekbl fizet, de nem tudja megmondani, hogy mire s mennyit.

Petty

Jobb lett volna, ha a hozztartoz mgis megnzi halott desanyjt. Annl is inkbb, mivel - mint ksbb megtudta - desanyjnak a krhzban kioperltk a szemt.
      A szemkivtelre is vonatkoz, jelenleg is hatlyos trvny szerint szervet a lehetsges donorbl kivenni csak akkor szabad, ha annak szemlyi igazolvnyban nem tallnak a hziorvossal hitelesttetett tilt nyilatkozatot, illetve ha az rintett mg letben nem tesz tilt kijelentst polinak. A hozztartozk vlemnyt nem kell kikrni. Esetnkben a balesetnl eljr rendrk az ids asszony szemlyi igazolvnyt nem talltk meg, az csak a krhzban kerlt el.
      A trvny kimondja tovbb, hogy szervet kivenni csak akkor szabad, ha a hall belltt hromtag orvosi bizottsg llaptotta meg. A jogalkot az orvosi bizottsg szakmai sszettelrl s az sszefrhetetlensg elkerlsrl is rendelkezett. A trvny megfogalmazza azt is, hogy nem lehet a bizottsg tagja az az orvos, aki a szerv kivtelben vagy tltetsben majd rszt vesz. A szerv kivtelt vgz orvost a gygyintzet vezetjnek rsban kell kijellnie. Egyfell ugyanis a szervet ad donor hallt a lehet legnagyobb gondossggal kell megllaptani, hiszen trsadalmi s jogi szempontbl alapvet jelentsg, hogy az tltetend szervet nehogy idnek eltte, mg az l emberbl emeljk ki, msfell a szerv minl korbbi felhasznlsa jelentsen elsegtheti a beltets sikert, nveli a szervre vr leteslyeit. Ezrt a trvnyalkotk a szervkivtel feltteleknt az agyhall belltt hatroztk meg, az agy bioelektromos mkdsnek megsznst, az "elektronikus csendet". m a hall belltnak meghatrozsa krl mig vitk folynak: csak akkor halunk meg, amikor lell a szvversnk, vagy mr akkor, amikor agyunk nem fejt ki elektromos tevkenysget? Az agyhall belltnak megllaptsa haznkban az orvosi bizottsg feladata, melynek tisztessges s jogszer tevkenysge az elhunyt utols lehetsge, s - mint megnyugtat eljrs - egyben biztostk a trsadalom szmra.

Petty

Esetnkben a hromtag orvosi bizottsg a hivatalos paprok szerint a hall belltnak idejt kt klnbz napban jellte meg, igazolta s dokumentlta.
      Ksbb - az elsfok brsg bizonytsi eljrsa sorn - kiderlt, hogy a hall belltt nem hromtag orvosi bizottsg llaptotta meg. (A fent emltett bizottsgi jegyzknyv alrst az orvosok csak ujjgyakorlatnak tekintettk.)

Petty

A krhz s a szemet eltvolt alaptvny 1993-ban kelt egyttmkdsi szerzdsben ez olvashat: "a felek megllaptjk, hogy a szaruhrtya-tltetshez szksges a nemzetkzi s hazai normknak s minsgi elrsoknak megfelel donor szaruhrtyk biztostsa, melynek cljbl Magyarorszgon is ltrejtt a betegek biztonsga rdekben egy szaruhrtya-laboratrium". A laboratrium mkdshez - a megllapods mellkletben nevestett betegsgekben szenved vagy bizonyos orvosi eljrsban rszestett donorok kivtelvel - az elhunytak rendszeres enuklelsa (szemnek eltvoltsa) szksges. Az alaptvny kijelenti, hogy az enuklelst kteles a krhz ltal meghatrozott felttelek szerint vgezni, s tevkenysge sorn kteles az etikai s jogi normkat betartani, valamint az ezzel kapcsolatos nyilvntartsokat naprakszen vezetni. Az alaptvny vllalja, hogy a rendelkezsre ll szaruhrtykbl a krhznak - amennyiben ignyli - elsbbsget biztost.
      A krhz vllalja az egyttmkdsi megllapods rtelmben, hogy az alaptvny rszre informcit szolgltat a donorokkal kapcsolatban, mindenekeltt a donor szemlyi adatait s lehetsg szerint a krlapjt. Klnsen fontos az alaptvnynak - mint rjk - a donor szemlyi szma vagy szemlyiigazolvny-szma. A kt fl a megllapodsban nem tr ki a szemlyes adatok vdelmrl szl trvny rendelkezseire, melyek az elhunytak s hozztartozik rdekt is kpviselik, s nem tesznek emltst az adatvdelmi biztosnak trtn ktelez bejelentsrl sem.

Petty

Hogyan trtnt esetnkben a szervkivtel? Az alaptvnyi alkalmazott ksbbi, brsgi tanvallomsa alapjn bebizonyosodott, hogy a szervkivtel ellenrzsvel a krhz vezetje ms esetekben sem foglalkozott. Az alaptvny - figyelmen kvl hagyva a vonatkoz rendeletet - a szervkivtelt nem orvos kpzettsg szemllyel, hanem - bevett szoksa szerint - asszisztenssel vgeztette el. Mivel a felek mg sajt kzs megllapodsukat sem tartottk be, s nem informltk egymst, az alaptvny asszisztense annak ellenre vgezte el a szervkivtelt, hogy a donoron olyan orvosi beavatkozst hajtottak vgre a krhzban, amely kizrta volna a szervkivtelt. Vagyis a kivett szembl levlasztott szaruhrtya alkalmatlan volt a beltetsre. Ha mgis beltettk volna, azzal a beltetsre vr szemly egszsgt veszlyeztetik. (A fenti kizr okot az 1992. vi Eurpai Cornea Bank konferencin fogadtk el, erre a krhz s az alaptvny kzti megllapods hivatkozik is.)
      A kzpnzekbl gazdlkod krhz s az alaptvny kztti megllapods nagyon lnyeges hinyossga, hogy nem rendezi azt a krdst, hogy kik kapjk a szemekbl levlasztott szaruhrtykat, vagyis ki dnt az eloszts krdsben. Az alaptvny ismeretlen szempontok szerint dnt az elosztsrl, azonban a krhznak, ha ignyli, elsbbsget biztost. Br a kivlasztshoz, a sorrendisg megllaptshoz elfogadhat s magtl rtetd kritrium lehetne a terleti elv, vagyis hogy a beltetend szervek maradjanak abban a kzssgben, ahonnan szrmaznak, a krhz nem korltozta az alaptvnyt, vagyis a kzpnzekbl mkd intzmny szabad utat nyit a szervek akr nemzetkzi felhasznlsa eltt is.
      Az alaptvny egy nemzetkzi szervezet tagja. A nlunk fejlettebb orszgokban szigorbb a szervkivtellel kapcsolatos jogi szablyozs, gy a szaruhrtyhoz is nehezebb hozzjutni. Mg ott ktelez megszerezni a donor beleegyezst, s a hozztartozk megvtzhatjk az elhunytnak mg letben hozott dntst, addig Magyarorszgon - az j egszsggyi trvny bevezetse ta mr csak a szem eltvoltsnl - a tiltakozs hinyt beleegyezsnek tekintik, ami a nemzetkzi gyakorlattl eltr abban, hogy a dntsbe nem vonjk be a hozztartozt. Az egszsggyi dolgozknak ez irny tjkoztatsi ktelezettsgk nincs, nem kell felvilgostaniuk a lehetsges donort, aki pedig valsznleg nem ismeri mg a tiltakozs lehetsgt sem.

Petty

Esetnkben a rszletek megismerse utn a brsg gy dnttt - br a lts szervnek, a szemnek a kiszedsrl van sz -, hogy nem a szervkivtelre vonatkoz jogszablyokat alkalmazza, hanem az annl jval enyhbb, szvetkivtelre vonatkoz szablyozst. Ezzel az igazsggyi szervezet - 2000-ben hozott tletben - kikerlte a szervkivtellel kapcsolatos trvny elrsait, s azok alkalmazst - pldul az orvosi bizottsgi vlemnyt s vizsglatot a halott nyilvntssal kapcsolatban - nem krte szmon az rintetteken.
      sszegezve elmondhat, hogy mind a hazai trvny, mind annak ilyetn alkalmazsa ktsgtelenl tbb szervet biztost, mint brmely ms megolds.

Petty

Klfldi kutatk nemrg bejelentettk, hogy el tudnak lltani mestersges szaruhrtyt. 2000 nyarn hrl adtk, hogy mestersges szaruhrtya-beltetssel sikerrel adtk vissza megvakult emberek ltst. Sikereik elrevettik a teljes szem ltrehozsnak lehetsgt is.
      Mindekzben hazai krhzunk, mely, mint szinte minden krhz, anyagi nehzsgekkel kzd, az elosztst, a nyilvntartst, de mg a vgrehajtst is egy kvlll alaptvnyra bzza. Az alaptvny a szemet mint szervet veszi ki, amelybl - esetleg - felhasznlja a szaruhrtyt. A krhzzal val egyttmkdse - a megllapodsbl kitnen - bizalomra pl, hiszen szervrt ellenrtket adnia nem szabad, s szervvel ksrleteznie is csak nagyon szigor felttelek mellett lehet. Tevkenysge jogszersge azonban ersen megkrdjelezhet. Hny beteg emberen segtettek? Szrmazott-e anyagi hasznuk ebbl? Ksrleteztek is kivett szemekkel? Tevkenysgkhz mirt asszisztlnak ms szervezetek? Lehet-e mindez vletlen?
      A krdsek megvlaszolatlansga jelzi, hogy az egszsggyi ellts, nyilvntarts sokszor csak annyit r, mint az tadott mfogsor, mely valjban csak arra j, hogy a hozztartozt lelkileg tnkretegye.

 


Vissza az idei szmokhozVissza az idei szmokhoz