XLV. VFOLYAM, 9. SZM, 2001. mrcius 2.

VAS GBOR RIPORTJA:

Nyugdjkasza

"A Pnzgyi Szervezetek llami Felgyeletnek alapvet feladata az sszes pnztrtag befektetsnek vdelme" - szgezte le a hatsg elnke, Szsz Kroly ingerlten februr kzepn, amikor a Premier nkntes Klcsns Nyugdjpnztrral s vezetivel kapcsolatos felgyeleti intzkedsekrl tjkoztatta a nyilvnossgot. A sajt ugyanis harmincezer pnztrtag nevben firtatta a felgyelet s jogeldjei felelssgt a sokvi tehetetlensg miatt. A feszltsg rthet, hiszen mikzben a Partner - korbban Premier - elnevezs nyugdjpnztr hossz vek botrnyait kveten a felszmolst kimond bri tletre vrakozik, a csd elidzi vadonatj s ismt Premier nvre keresztelt nyugdjkassza alaptsval tik el az idt. A trsasg - amely a rendszervlts utn az osztrk kalzbiztostk illeglis hazai szerveztevkenysge sorn ismerte meg a gazdasgi szfrban rejl hatrtalan lehetsgeket - Magyarorszg legnagyobb ltszm nyugdjpnztrt ptette fl. A hozz kapcsold "gazdasgilag nem fggetlen" vllalkozsok s azok fiktvszmlzs-gybe keveredett alvllalkozinak aktv kzremkdse rvn pnzgyi helyzett illeten sosem kerlt a legjelentsebbek klubjba s mkdst mindvgig botrnyok ksrtk. A felgyelet szerint "a szksges pnzmennyisg vlheten megvan". Igaz, azt a hatsg se tudja megmondani, hogy a mintegy harmincezer tag milyen arnyban rszesedhet a pnztr zrolt bankszmljn lv ktmillird forintbl, ugyanis szemlyekre lebontott nyilvntarts nincs. A hisztrikus hangulatot csak fokozza, hogy az ggyel kapcsolatban egyre gyakrabban emlegetik a scientolgiai egyhzat.

"Az 1998-as vrl a mai napig nem kaptam meg az elszmolst. (...) munkltatmnl, a Solt Vrosi Polgrmesteri Hivatalnl msok is jrnak hozzm hasonl cipben, ltalban azok, aki az tlagosnl nagyobb befizetseket tettek" - rta keseren 1999 novemberben az llami Pnztrfelgyeletnek a Premier nkntes Klcsns Nyugdjpnztr egyik, a szervezetet rgta elhagyni vgy tagja. 1996-ban lett pnztrtag, majd kt s fl v bks gyjtgets utn aggaszt hreket hallott a szervezetrl, ezrt 1999 februrjban tjelentkezett egy msik pnztrba. Pnze azonban nyolc hnappal ksbb sem rkezett meg j llomshelyre. Megrkezett viszont a pnztr vezetinek sokadik levele, melyben - ellenttben korbbi rveikkel, miszerint "az n sajt pnzgyi rdekben krjk, maradjon pnztrunk tagja", meg hogy a tbbi nyugdjkassza mg a Premiernl is rosszabb hatsfokkal mkdik - immr nem marasztaltk a tvozni szndkozt, csupn rtestettk, tiszteletben tartjk szndkt, azonban "a Pnztrfelgyelet ltal elrtakat megvalstva" j szably lpett letbe: a korbbi, befizetsektl fgg, de minimum tezer forintos kilpsi dj helyt fix sszeg, htezer forint feletti kltsgtrts vette t. Hozztettk mg, hogy ha nem r jabb, tagsga fenntartst kr levelet, megtakartst (az sszeg a pnztr s a levlr nyilvntartsban egybknt nem egyezett) tutaljk a megjellt bankszmlra. Leszgeztk ugyanakkor, hogy "a Premier Orszgos nkntes Nyugdjpnztr tovbbra is a piac egyik meghatroz szerepljeknt kezeli s gyaraptja tagjai megtakartott pnzt".

Felmegyek a miniszterhez!

Hsnk tavaly mrciusban mr a Pnzgyminisztriumnak rott panaszos levelre rkezett vlaszban olvashatta: "Az llami Pnztrfelgyelet a Premier Nyugdjpnztrral kapcsolatban szmos alkalommal lt intzkedssel, gy felszltotta a pnztrat a jogszablyokba foglalt rendelkezsek maradktalan betartsra, elrta intzkedsi terv benyjtst, kezdemnyezte a pnztr vezetinek felmentst, sszehvta az igazgattancsot s a rendkvli kzgylst, tagfelvteli zrlatot rendelt el a pnztr tevkenysgnek egyidej felfggesztse mellett, s felgyeleti brsg megfizetsre is ktelezte a pnztrat." Teht a pletykk igaznak bizonyultak. jabb egy hnap elteltvel Jrai Zsigmond pnzgyminiszter is vlaszadsra knyszerlt Keller Lszl szocialista kpvisel e trgyban tett interpellcijra: "A pnztrtagok pnztrral szembeni kvetelst a pnztr ltal befektetett rtkpapr-llomny fedezi."
      Keller Lszlt - ltva, hogy a felzdult pnztrtagok hiba fordulnak klnbz hatsgokhoz jogorvoslatrt - nem nyugtattk meg Jrai sorai, nhny hnappal ksbb Varga Mihly pnzgyminisztert is megkereste az gyben, majd a Legfbb gyszsgen kezdemnyezett trvnyessgi vizsglatot. Elmlyedve a panaszosok dokumentumaiban, a kpvisel megllaptotta, hogy a nyugdjpnztrakat felgyel llami hatsgok (melyek elnevezse s vezetsge az vek sorn sokszor vltozott) mestereiv vltak a Premier Nyugdjpnztr panaszosainak rt levelek megfogalmazsnak. A hatsg ugyanis 1994, az alapts ve ta minden vben legalbb egyszer hozott a mr idzetthez igen hasonl tartalm hatrozatot. Aztn a pnztr vezetit tbb zben a trvnyben megszabott maximlis, tvenezer forintos bntetssel is sjtotta, st, 2000-ben egymilli forint brsgot szabott ki a pnztrra, s intzkedseirl - a folyamatosan rkez reklamcik kapcsn - rendre rtestette a panaszosokat. A napi sajt is bven taglalta a Premier klnbz gyeit, gy a rendszeres vizsglatokrl s bntetsekrl szinte valamennyi tag rteslt.
      Az intzkedsek szigorsgt s hatkonysgt jelzi, hogy a Premierrl idkzben Partner nvre tkeresztelt, s a "pnztri intzmnybe vetett bizalom" megvsa rdekben hoszszan halogatott felszmolsra vr nyugdjkassza igazgattancsnak elnke kezdetektl Szedlacsik Mikls. tartotta kzben azokat a vllalkozsokat is, amelyek a pnztr nyilvntartst s az jabb tagok beszervezst alvllalkozknt vgeztk. A Premier-Partner ltvnyos fejldsnek titka ugyanis - csaknem hatvanezer tagjval egy idben a hazai nkntes, klcsns kasszk kzl a legnpesebb volt - a sajtos tagszervezsi modellben rejlik. Hatkonysgt az alapt Szedlacsik s a pnztr igazgattancsban s a kapcsolt vllalkozsokban szerephez jut bartai az osztrk kalzbiztostk illeglis magyarorszgi szervezmunkja sorn tapasztaltk meg igen kzelrl.

Az SI-faktor

A rendszervlts hajnaln a magyar polgrok klnsen fogkonyak voltak a knny s gyors meggazdagods irnt. Ezzel kecsegtetett s gy termkeny talajra tallt az vtized els felben az osztrk kalzbiztostk suttog propagandja. Az elspr sikerrl a sajt is bven beszmolt. Az akkori trvnyek rtelmben tbb tzezer magyar llampolgr vlt tudta nlkl bncselekmny elkvetjv. Mindenki ellen nyilvn nem indulhatott bnteteljrs, de akik kzelrl is megismertk e biztostkat, azoknak pp elg vezekls volt, hogy '96-ra nemcsak meggazdagodsi lmaikat, de vi 12 ezer schillinges (akkor tbb mint 160 ezer forintos) befizetsket is elveszettk.
      Az Ausztriban bejegyzett, trvnyesen mkd biztostk itthon csupn a nvadk voltak, mivel hivatalosan be sem tettk a lbukat Magyarorszgra. A "kalzok" tevkenysge kimerlt abban, hogy biztostsi szerzdseket ktttek az gyfelekkel - 1994-ben 40-50 ezer, 1996-ban pedig majd' szzezer magyarral -, pedig a hatlyos jogszablyok szerint nem volt trvnyes lehetsgk erre.
      A szzezres nagysgrend egyfajta sszests. Az aktv gyfelek szma ugyanis vrl vre cskkent, mert tbbsgk nem tudta fizetni az akkori tlagkeresethez mrten klnsen magas ves biztostsi djat, m a trsasg csak a 15 ves futamid vgn grt visszafizetst. Mindez arra utal, hogy a tagok tbbsgt valjban nem az akkor mg szinte ismeretlen, az letbiztostsban rejl hossz tv befektetsi lehetsg vonzotta, hanem a kevs befektetssel jr gyors meggazdagods remnye.
      Ugyanez a remny hajtotta 1990-tl az jdonslt magyar kapitalizmus naiv szereplit egy osztrk tulajdon, Magyarorszgon is bejegyzett, szablyos mkdsi engedlylyel rendelkez vllalkozshoz, a WVP biztostsi brkerirodhoz is (neve ksbb Safe Investre, kzvetlenl megsznse eltt pedig Save Investre vltozott). A cg tbb tzezer magyar gyfelet irnytott patins osztrk biztostkhoz, gy a Grazer Wechselseitige (Grawe)-hez, a Merkur Grazhoz s msokhoz.
      A brkeriroda, gretei mellett, az itthon az id tjt mg szinte ismeretlen mdszerrel, a multi level marketing (mlm) eszkzeinek alkalmazsval is toborzott delikvenseket, ami buss haszonnal kecsegtette a neki dolgozkat.

Legyen n is milliomos!

Az mlm-rendszerhez meghatrozott termk vagy termkcsoport - esetnkben egy 15 ves futamidej, vi 12 ezer schillinges letbiztosts - megvsrlsval s egy munkatrsi szerzds alrsval lehet csatlakozni. A munkatrsnak nem kell mst tennie, mint rendszeres idkznknt rszt venni a nem kimondottan olcs tovbbkpzseken, s azokra remnybeli tagokat hozni magval. A sikeres munkatrs mind az ltala, mind az jak ltal beszervezett utn jutalkot kap. A jutalkot pontok formjban tartjk nyilvn, s pontszmemelkedssel lehet egyre feljebb jutni a piramisknt megjelenthet szervezetben.
      A rendszer kln vonzereje, hogy minimlis alaptkvel indulhat a vllalkozs, s az "zlethez" szksges tuds menet kzben szerezhet meg. Ugyanezen a mdszeren alapszik az illeglis piramis-, ms nven piltajtk is. Alapvet klnbsg, hogy utbbiban termkrtkests nem folyik, csak a pnz ramlik az alsbb szintekrl flfel, majd, mivel a kritikus tmeget elrve nincs mr mibl jutalkot fizetni, a piramis sszeomlik, mindenki befuccsol, kivve a kezdemnyezket.
      Ezzel persze az mlm-hlzatok nem vdolhatk: esetnkben pldul biztostsi szerzdsek rtkestse folyt nagy ttelben, ez azonban mg nem zrja ki, hogy a tbbsg prul jrhat. Arrl ugyanis a piramis tetejn elhelyezkedk nem szvesen beszlnek, hogy elenysz azok szma, akik valban meggazdagszanak. Sokan, miutn rjnnek erre, az mlm-szisztmban vgzett tevkenysgket vagy egyfajta keresetkiegsztsknt fogjk fel, vagy ppensggel tversknt rtkelik a trtnteket, s igyekeznek elfelejteni mindent, ami e rosszul sikerlt kalandjukra emlkeztethet.
      A hlzati marketing msik, ugyancsak egyarnt dicstett s eltkozott jellemzje, hogy magnkapcsolatainkban van jelen, azaz letnk azon terletn, ahov korbban az zleti szfra csak elvtve tehette be a lbt. Az alapelvek szerint ugyanis a f cl az ismersk, rokonok beszervezse (ez magyarzza a verblis propaganda renesznszt), akiknek, legyen sz piltajtkrl vagy leglis mlm-hlzatrl, mi magunk jelentjk a garancit a megtrlsre. Elengedhetetlen teht, hogy a tagok olyannyira higgyenek igazukban, hogy szemlyes kapcsolataikat is kockra tegyk. De mindenekeltt a vezrben s kzvetlen krnyezetben muszj hinni, a piramis tetejn elhelyezkedben, aki gyakran maga az alapt. a "legkisebb fi", aki a vilg igazsgtalansgaira sajt gazdagsgt mutatja fel, s aki a gyengbbeket (a hlzatban alatta elhelyezkedket) tmogatja.

Mrciusban jra kezdjk!

A hivatalosan csak reklmtevkenysggel, valjban klfldi llampolgrok osztrk biztostkhoz irnytsval s az ehhez szksges munkatrsi piramis felptsvel foglalkoz Safe Invest tevkenysgt a gazdasgi s politikai szabadsgot ppen csak tanul kelet-eurpai orszgokban nem ksrte a hatsgok jindulata. Elssorban a klfldi fizeteszkzk birtoklsra vonatkoz jogszablyok szigora, a szks devizakeretek gyors kimerlse s az adtrvnyek mkdsket ksr, nagyszm s nagymrtk megsrtse miatt. (A gazdasg llapota mg nem engedte, hogy az llam devizban kttt letbiztostsokat engedlyezzen, fggetlenl attl, otthon vagy klfldn ktttk.) Mg a szemlyes devizakeret sem nyjtott lehetsget vi 12 ezer schilling leglis elkltsre. Radsul a Safe Investtel kttt munkatrsi szerzdsek a jutalkot is schillingben grtk, ami utn a beszervezettek Magyarorszgon biztosan nem fizettek adt. A suttog propaganda azt grte, hogy az els v befizetst kveten a jl dolgoz munkatrsnak nem is lesz szksge devizakeretre, jutalkbl nemcsak a biztostsi djat tudja majd fizetni, de komoly keresethez is juthat.
      A hatsgok - miutn tbb tzezer ldozat esetn igen bonyolult brmilyen eljrs megindtsa - a Komromban bejegyzett WVP (utbb Safe Invest) mkdst ellenriztk elsknt. Az osztrk anyavllalat nevt visel - haznkon kvl Romnit, Szlovnit, Lengyelorszgot, Oroszorszgot behlz - cg vgl Save Investknt mlt ki, miutn 1996-os sajtbecslsek szerint csak a magyaroktl krlbell 10-12 millird forint jutalkot zsebelt be a mintegy 30 millirdos Grawe-szerzdsek utn.
      A fokozd hatsgi nyoms miatt az anyacg, a Safe Invest Finanzierung Consulting Gmbh 1994-ben kettvlasztotta rdekeltsgeit. A klnbz orszgokban leglis mkdsi engedllyel rendelkez vllalatait Safe Invest Holding nven szszevonta, s a rzs gyekkel terhelt cgei helyett a megjult szervezet alaptott jogszeren mkd trsasgokat. Ugyanebben az vben alaptottk magyarorszgi rdekeltsgket is. A cg gyvezetje a sajtnak nyilatkozva leszgezte, hogy a Safe Invest Hun Kft.-nek a nvhasonlsgon kvl semmi kze a Safe Investhez. Az 1994-ben 1,2 millis alaptkvel alakult, majd mg ugyanabban az vben 11,2 milli forintra emelt trzstkj Safe Invest Hun Kft. klasszikus biztostsi brkertevkenysggel, biztostk ajnlatainak kzvettsvel foglalkozik azta is. A jelents mrtk devizakivitelt megakadlyozni szndkoz hatsgok nem nztk j szemmel a Safe Invest nv jbli flbukkanst. A Graweval mg trgyalhattak, hogy szntesse be a biztostsi kalzkodst, cserbe gyorstott eljrssal alapthat hazai bejegyzs biztostt (vagyis hozza vissza az orszgba a devizt), de a brkercggel szemben mr tehetetlenek voltak. Az ugyanis egy engedllyel rendelkez biztostsi brkercg, a Prezident Brker Kft. megvsrlsval jutott be a magyar piacra. Tulajdonosai, gyvezeti az gyet kzelrl ismerk szerint tbbnyire jelents kalzhlzattal rendelkez szemlyek voltak, pldul a legnagyobb hlzat vezetje, Szedlacsik Mikls.

Dj vu

A hta mgtt, a tagok ltal (autszerel szakmjra utalva) csak "Moszkvics Mikinek" nevezett Szedlacsik mr 1994 jniusban megvlt a Prezident Brkertl, s mg ugyanezen v szeptemberben benyjtotta a Premier Nyugdjpnztr brsgi nyilvntartsba vteli krelmt, amit decemberben kapott meg. Tevkenysgi engedllyel ekkor mg nem rendelkezett, de - a trvnyi elrsok rtelmben - a tagszervezst s a befizetsek gyjtst mr megkezdhette. 1995 augusztusig kellett vrnia a mkdsi engedlyre, amit azonban akkor is csak ideiglenesen kapott meg. A vgleges, vagyis hatrozatlan idej engedlyt az nkntes Klcsns Biztost Pnztrak Felgyelete lre frissen kinevezett Radnai Gyrgy elnk adta ki.
      Radnainak slyos mulasztsokat tulajdontanak a hlzat krvallottjai. Az tehetetlensgnek vagy feleltlensgnek tudjk be, hogy 1994 ta fel- s bejelentseik ellenre sem kerlt lakat a Premier, ksbb Partner Nyugdjpnztrra. Pedig Radnai minden vben vizsglt s bntetett is vezetket egyebek mellett a nyilvntarts, a knyvels, illetve a pnzkezels hinyossgai, de bels mkdsi zavarok miatt is (1997-ben pldul rsban ktelezte a pnztrat arra, hogy kltsgeit "ellenrzsre alkalmas mdon" tartsa nyilvn).
      rdemi hatsgi intzkeds hinyban a tagok nmelyike a politikai prtoknl is szerencst prblt. A kisgazdk, majd a MIP megkrnykezse utn a szocialistk kzt talltak gondjaikra fogkony kpviselt. Keller Lszl 2000. mrcius 27-n interpelllt a pnzgyminiszterhez. A kvetkez napon Radnai Gyrgy levlben tudatta vele, a felgyelet a helyn van, hiszen, "tegnapi bejelentse alapjn az llami Pnztrfelgyelet munkatrsai megvizsgltk a pnztrral kapcsolatos felgyeleti intzkedseket". Ugyanaznap egybknt drgedelmes levlben figyelmeztette a Premier vezetjt, hogy "a szolgltatsok lebonyoltsa sorn jogszeren jrjon el". Attl azonban Radnai Gyrgy - jogszablyokra hivatkozva - mindvgig elzrkzott, hogy a nyugdjpnztrral kzvetlen zleti kapcsolatban ll vllalkozsokat vizsglja. Pedig kzlk kett klnsen rdekes.
      A Premier 1996-tl tagszervezsi tevkenysgt s nyilvntartst kls vllalkozsokba helyezte ki. Nem vletlen, hogy a nyugdjpnztr bels zavarai, folyamatos botrnyai miatt feldhdtt tagok indulata is mindenekeltt e kt cg ellen fordult. Felgyeleti vizsglds hinyban APEH- s rendrsgi vizsglatot krtek a pnzket flt tagok, m a hatsgok tbb zben is megtagadtk a nyomozst arra hivatkozva, hogy a kt vllalkozs, a Premier Brker Kft. s a Fkusz Pnztrszolgltat Kft. tevkenysge nem fgg ssze a nyugdjpnztrral. Egybknt is utbbit a felgyelet dolga vizsglni, s ez irny ktelezettsgnek a hatsg - mint azt fentebb ismertettk - eleget is tett, mgpedig tbb zben.
      A BRFK gazdasgvdelmi osztlya vgl 1997-ben mgiscsak rsznta magt egy vizsglatra, s az errl szl jelentsben lerta, hogy az emltett kt vllalkozs s a nyugdjpnztr kztti szerzdsek "nem gazdasgilag fggetlen felek kztt jttek ltre", hiszen mindkt vllalkozs tulajdonosa Szedlacsik Mikls s felesge, mikzben a pnztr igazgattancsnak elnkt szintn Szedlacsik Miklsnak hvjk. A Premier it-elnke teht sajt vllalkozsnak fizetett egyrszt az mlm-hlzat mkdtetsrt, msrszt a minden egyes felgyeleti vizsglat sorn elmarasztalt nyilvntartsi tevkenysgrt. A felgyelet az elmlt hten mr nem halogathatta tovbb, hogy a Premier gyrl a nyilvnossg eltt is szmot adjon, s immron knytelen volt arra is utalni, hogy a pnztrban nem vagy nem megfelelen vezettk az egyni szmlkat - magyarul a befizetk egy nagy, kzs zskba szrtk a pnzket.
      A Premier tagdjfizetsi szisztmja lnyegesen eltrt a tbbi kassza gyakorlattl. Amg a tbbsg ltalban fix mkdsi alappal dolgozik (ez az alap hivatott fedezni a pnztr mkdsi kiadsait), addig a Premiernl, hogy a jutalkokra is jusson pnz, az els vben azoktl vontk le a legtbbet (35 szzalkot), akiknek a legtbb idejk volt htra a nyugdjig. A msodik vtl aztn a befizetsek mkdsi kltsgekre fordtott hnyada ennl a pnztrnl volt a legkisebb, s ezzel vlt vonzv a piacon. Egy 1996-ban, a felgyelet megbzsbl a Premiernl vgzett knyvvizsglat ezzel kapcsolatban arra a megllaptsra jutott, hogy e progresszv rendszer elssorban a tagszervezst lebonyolt Premier Brker Kft.-nek elnys, "a nyugdjpnztr oldalrl azonban mind rvid, mind hossz tvon rendkvl htrnyos". A vizsglat a megbz el trta a tnyeket, a megbz azonban ez gyben nem ktelezte vltoztatsra a vezetst. Minden maradt a rgiben.

Ltez szocializmus

A nyilvntarts nemcsak a nyugdjpnztraknak, hanem az mlm-szisztmknak is alapkve, hiszen biztonsgos adatkezels nlkl kvethetetlen, hogy kinek mennyi jutalk jr. A nyugdjpnztraknl radsul vtizedeken t kell (kellene) pontosan, megbzhatan vezetni a befizetk szmlit. Mrpedig a Premier nyugdjpnztrnak szinte alakulsa ta folyamatosan gondjai voltak a befizetsek nyilvntartsval. Br ezt mg a felgyeleti vizsglatok is rendre megllaptottk, az igazgattancsi elnk Szedlacsik 1999-ben azt rta egy kilpni vgy tagnak, hogy "a pnztr adminisztrcijt elismert szakemberek vgzik, tlagon felli sznvonalon". Az "tlagon felli sznvonal" a gyakorlatban annyit jelent - mint azt Gulcsy Ferenc, a Pnzgyi Szervezetek llami Felgyelete (PSZF) szvivje is megerstette -, hogy a belpsi nyilatkozatokat egyszeren nem dolgoztk fel a pnztrban, gyhogy az adatok utlagos egyeztetse a felszmol dolga lesz.
      Ugyancsak kzs vonsa az mlm s a nyugdjpnztri szervezdseknek, hogy bels mkdsket egyfajta demokratizmus vezrli. Mikzben a piramisptsben elmletileg mindenki azonos esllyel fog bele sajt csapata szervezsbe, addig a kassza feletti felgyeletet elmletileg maguk a tagok ltjk el, hiszen a nyugdjpnztrak vezetsge a tagok kzl vlasztott kpviselkbl ll.
      Szedlacsik Mikls semelyik szervezetben sem hagyta parlagon heverni a demokratizmus nehzkessgben rejl lehetsgeket: a nyugdjpnztr vezetst - mint arrl forrsaink bsggel beszmoltak a hatsgoknak is - a klnbz tagsgi frumok (kzgylsek, rszkzgylsek, vlasztsok) ellehetetlentsvel, a megbzhat, fgg helyzetben lv mlm-munkatrsak nyugdjpnztri pozcikba emelsvel, az elgedetlenked, a felgyelethez fordul ellenrz bizottsgi tagok kiszortsval, az mlm-hlzatot pedig a folytonosan vltoz "karriertblzattal" tartotta kzben. A pontszmtsi modellekbl - amelyeket a Premier Brker munkatrsaival is ismertettek s elfogadtattak - mindig az derlt ki, hogy a piramis tetejn ll Szedlacsik Mikls jr a legjobban.
      A reklamlkkal az ilyen zrt rendszerben viszonylag knny leszmolni, hiszen brhova fordultak is, mindig egy Szedlacsik-cggel talltk szembe magukat - s a szerzds, mint tudjuk, felbonthat. A Fvrosi Brsgon ppen zajlik is egy per, melyet a Premier-piramis egyik volt tagja indtott a Premier Brker Kft. ellen. A felperes azt lltja, jogtalanul tvoltottk el a hlzatbl, s hogy a Premier Brker tulajdonosa nem csupn azokkal szmolt le, akik feljelentettk a pnztrat, vagy akik megkrdjeleztk Szedlecsik hozzrtst, tisztessgt, hanem azokkal is, akik tl kzel kerltek hozz a ponttblzaton. A kirgottak pontjai s jutalkai ugyanis megmaradtak. A szably ugyanis az - derl ki a brsgi jegyzknyv Szedlacsik tanvallomst idz rszletbl -, hogy amikor egy tag (esetnkben a felperes) munkatrsi viszonya megsznik, csoportja automatikusan a feletteshez kerl. A piramis ln pedig mindig Szedlacsik ll.
      A joghzagok kihasznlsban is profinak bizonyult Szedlacsik. gy fordulhatott el, hogy kategorikus trvnyi tilts hinyban az nkntes Klcsns Biztost Pnztrak Felgyelete egyik osztlyvezetje s munkatrsa is a Premier alkalmazsban llt egy ideig. A munkatrs, aki azta is a magnszfrban kamatoztatja tudst, korbban rszese volt az egyik Premierrel szemben lefolytatott vizsglatnak is, m Gulcsy Ferenc PSZF-szviv szerint "dntsi felelssget nem kapott". Az osztlyvezet azonban visszatrt, s ma is a PSZF alkalmazottja. Az igazukat vek ta keresk ennek a "munkaer-ramlsnak" tudjk be a hatsg s a pnztr kztti kivl informlis kapcsolatot. A felgyeletet megjrt reklamlk ugyanis lltjk: a hatsgnl tett ltogatsuk hre gyorsabban jutott vissza a Premier kzpontjba, mint k.
      Elsre rossz viccnek tnhet, de tny, hogy a hatsg (mr az j, szszevont Pnzgyi Szervezetek llami Felgyelete, a PSZF) pnztrral szemben hozott tavaly v vgi, minden eddiginl slyosabb szankciinak kzhezvtelvel szinte egy idben tett ksrletet Szedlacsik arra, hogy a mg fizet tagokat "kimentse" az addigra mr Partner nvre keresztelt pnztrbl. Az gylet azonban felgyeleti engedly hjn kudarcba fulladt. Nem maradt ms htra, mint a mr jrt ton indulni el jra. Szedlacsik Mikls s kre j kasszt alaptott, ismt Premier nven, mely mg nem rendelkezik ugyan tevkenysgi engedllyel, m a tagtoborzst - a jogszablyoknak megfelelen - mr megkezdte.
      Msodszor fordult el teht, hogy egy Premier nev pnztr mr toboroz, de mg nincs engedlye. A PSZF gri, az j Premier engedlykrelmnek elbrlsakor "krltekinten jr majd el". De egyelre vr, mgpedig arra, hogy a brsg mondja ki vgre a Partner alias Premier felszmolst, amelynek adatbzist viszont mr hasznljk az j pnztr szervezsekor. Ez utbbi miatt egybknt a PSZF ismeretlen tettes ellen feljelentst tett a BRFK-nl. (2000-ben az APEH bngyi igazgatsga is nyomozni kezdett a Premier-Partnerrel szemben, m ennek eredmnyrl ez idig semmi hr.) Rendrsgi feljelents kszl az ugyancsak felszmols alatt ll, ugyancsak Szedlacsik Mikls s kre ltal alaptott s kezdetben ugyancsak Premierre keresztelt, elfogadott szervezsi s mkdsi szablyzattal soha nem rendelkez, s emiatt tevkenysgi engedlyt sem kap Saturnus Magnnyugdjpnztr gyben is. A felszmol Hitelintzeti Felszmol Kht. ugyanis olyan hinyos dokumentcit kapott a vgelszmoltl, amelybl sejteni is alig lehet a tagok ltszmt s a befolyt sszegeket. A Hitelintzeti Felszmol Kht. a hinyos adatokbl mindenesetre gy ltja, hogy a Szedlacsikn Jakab Mariann igazgattancsi elnksgvel alakult magnkassza a tagok pnzhez is hozznylt. A Saturnusba becslsek szerint 800 milli forint tagdj folyt be a pontos adatok hjn ugyancsak becslt 14-15 ezer tagtl. Ebbl ma, miutn a tagok ms pnztrba tvoztak, de a nekik jr szszegnek csak a felt vihettk magukkal, legfeljebb 360 milli tallhat a bankszmln.

Sportbiznisz

Ellentmondsos s hivatalosan meg nem erstett hrek szlnak arrl, hogy a Premier Brker Kft.-nl vgzett APEH-vizsglat sem tallt rendben mindent, s az eljrs brsggal vgzdtt. Arrl azonban konkrt adatok llnak rendelkezsnkre, hogy a Premier Brkerrel 1997-ben szerzdses viszonyban ll, bortkolssal, anyagmozgatssal s -beszerzssel, gyviteli munkkkal megbzott Gokszt Magyar Sport Klub Kft.-nl - amelyet Szedlacsik Mikls felesgnek unokatestvre, az ugyancsak Safe Invest-nl "tanult" Tth Lajos alaptott, s ma is rsztulajdonosa (szellemi apportknt a Multi level organizcis szisztma a sportban cm tanulmnyt jegyzi a cgbrsg) - az APEH Pest megyei Igazgatsga fiktv szmlzs nyomaira bukkant.
      A rejtlyes Gokszt nv egybknt nem egyetlen cget takar. Tth Lajos rdekeltsgeiben tbb hasonl nev vllalkozs is megtallhat, melyek gyvezetst az alapt tbbnyire tovbbadta, maga egyszer tulajdonostrs maradt. A cgek j gyvezeti azonban rendre feljelentettk Tth Lajost, amikor olyan szmlk tmegvel tallkoztak, melyek eredett s teljestst senki sem tudta igazolni. Egyikk tanvallomsa szerint az ltala kpviselt Gokszt Bt. knyvelsi iratait a szeme lttra gettk el.
      Az gyvezetivel perben ll Tth Lajos az indulskor gyakori vendg volt a Premier Brker irodjban. Ahogyan arra is jl emlkeznek informtoraink, hogy a Gokszt Kft. s a Premier Brker kztt szerzdsben rgztett munkkat tbbnyire maguk a Premier tagjai, a munkatrsak vgeztk. Mindez persze nem zrja ki, hogy a Gokszt bortkolt is, anyagot is mozgatott vagy szerzett be. Az azonban figyelemre mlt, hogy a szmlk sszrtke jcskn meghaladta a szerzdsben kikttt rat. Igaz, ez nem szmtott klnlegessgnek a Premiernl, hiszen arra mr a sajt kezdemnyezskre elvgeztetett 97-es knyvvizsglat is rmutatott, hogy "a pnztr mkdtetsvel s tagszervezsvel megbzott Premier Brker Kft. s Fkusz Kft. szmli nem tartalmazzk a djszmts alapjt s mrtkt, illetve a felszmts idszakt, gy nem ellenrizhet annak jogossga". A knyvvizsgl azt is megllaptotta, hogy a pnztr kiadsai kztt 1996-ban 86,5 szzalkot tettek ki a "foly mkdsi kiadsok", ami a tagszervezsi jutalkokat s az egyb gyviteli kltsgeket takarja. A jutalkok nagysgrendjt persze nmileg magyarzza, hogy 1996-ban a pnztr tagltszma alig tbb mint hromezerrl csaknem huszonnyolcezerre ntt, ez 742 szzalkos emelkedst jelent. Mindehhez a mr idzett 96-os (a fentihez hasonl megllaptsokat rgzt) felgyeleti knyvvizsgli jelents annyit fz hozz, hogy a kiugran magas arny mkdsi alap "dnt rsze a Premier Brker Kft.-n futott keresztl, a pnztr tagsga rszre kellen nem dokumentlhat mdon". Az 1996-os mrleg szerint a pnztr 117 milli forintot meghalad sszeg kincstrjeggyel, llampaprral, rtkpaprral, teht befektetett, lekttt tkvel rendelkezett.

Deus ex machina?

Az eddigiek tkrben rthet, hogy a PSZF vezeti nem szvesen nyilatkoznak a Partner alias Premier gyrl. Azt ugyanis a mr idzett knyvvizsgli jelentsek ta pontosan tudja az ppen aktulis hatsg, hogy a felptett rendszer csak folyamatos nvekeds esetn tudta volna eltartani a kt, problms htter alvllalkozkat foglalkoztat Szedlacsik-vllalkozst. (Ezek idkzben szerzdst bontottak a pnztrral, azta az "tlagon felli" szint adminisztrcit a pnztr hzon bell oldja meg.) Az 1996-os boomot azonban szkebb esztendk is kvettk, s br 1999-ben Szedlacsik egy levelben mg hatvanezer tagrl s ktmillirdos vagyonrl adott szmot, mra a botrnyokat kvet tmeges kilpsek nyomn mr "csak" harmincezer ember sorsa, befektetett pnze fgg a felszmols eredmnytl. Azt egyelre nem tudni, miknt ptoljk majd a szemlyre szl szmlavezets hinyossgait, vagyis hogyan derthet ki, kinek mennyi jr.
      A volt pnztrtagok hangulatrl csak annyit: hasztalan prblkozsaik, melyek a hatsgok aktv kzbelpsnek kierszakolsra irnyultak, tkletesen felszmoltk bennk a (brmely) hatsg irnti bizalmat. Tbben "lthatatlan kezet" emlegetnek, amely minden Szedlacsik Mikls szerept vagy a helyzetet tisztz ksrletet csrjban elfojt (hasonl a helyzet Tth Lajos gyeiben isis: a feljelentsek veket pihennek a rendrsgen). Az sszeeskvs-elmletekkel terhelt hangulaton csak ront egy olyan nyilatkozat, mint amilyet A Ht cm msor kzlt (2001. februr 25.). Az inkognitjt megrz interjalany azt lltotta, akkor szaktotta meg kapcsolatt a Premierrel, amikor nyilvnvalv vlt szmra Szedlacsikk s a scientolgiai egyhz kapcsolata. Msok szerint nem lehet vletlen, hogy a Premier logja megtvesztsig hasonlt a scientolgia-mozgalom alaptjnak, L. Ron Hubbard Dianetikjnak egyik szimblumhoz. Hivatalosan meg nem erstett hrek szerint az gyet a Nemzetbiztonsgi Hivatal is vizsglja.
      A kzhangulat akr hisztrikusra is fordulhat. Minl egyrtelmbbek ugyanis az sszeomls jelei, a kibrndultak annl kevsb tartjk elfogadhatnak az indulataikat csillaptani igyekv hivatalos magyarzatot, miszerint ajnlatos az vatossg, hiszen a Partner-Premierrel kapcsolatos "esetleges" pnik az egsz nyugdjpnztri szektort, s ezzel az llamhztartst is veszlyezteti (a kasszk ktelesek befektetseik egy rszt llampaprban tartani).
      Annyi kijelenthet, hogy a hatsgok jelenleg gy lpnek fel a Premierrel szemben, ahogy az eddig is mltn elvrhat lett volna. A tagok (a Radnai Gyrgy vezette felgyelet idejn) feljelentsei ugyanis csak formlis retorzikat eredmnyeztek. Most azonban mr a felgyelet is szksgt rezte, hogy mozgsba hozza jogalkalmaz gpezett: vagy azrt, mert a Szedlacsik-fle mlm-piramis menthetetlenl megroggyant, vagy egyszeren csak azrt, mert a Premier-Partner mg a befektetsk utn jr adkedvezmnyekhez szksges igazolsokat sem kldte meg a tagoknak. A hatsg mindenkit nyugtat: brmikor kapjk is kzhez az adigazolsokat, azt nellenrzssel csatolhatjk adbevallsukhoz. A hivatalos indokls egybknt a tavaly decemberi esemnyekhez kti a Premier-Partner bezrsra irnyul dntst, amikor is - br a korbbi idszakra a PSZF szvivje szerint a "lass javuls" volt a jellemz - a pnztr megakadlyozta a felgyeleti vizsglat lefolytatst.
      A zrzavaros helyzet robbanskzeli. A mostani eljrs taln elejt veszi egy jabb Relbank-gynek, a kisemmizett tmegek utcra vonulsnak. De csak ha valdi eredmnyt mutat fel: akik vek ta levelekkel, telefonokkal bombzzk a pnzk vdelmre hivatott hatsgokat, fogytn vannak a trelmknek. A tovbbi halogats szerintk annak beismersvel lenne egyenl, hogy a 99-ben, a hatsg ltal is igazolt szmln lv ktmillird forint rtke nem ntt. Egyszeren kiszmthat teht, mekkora sszeg jr a harmincezer tagnak. A nem egszen hetvenezer forint aligha fedezi a vals befizetseket. k ezrt mindenekeltt a bejelentseiket fl vtizeden t komolytanknt kezel, Radnai-fle felgyeletet hibztatjk.

 


Vissza az idei szmokhozVissza az idei szmokhoz