XLV. VFOLYAM, 3. SZM, 2001. janur 19.

KVETSI TVOLSG

Margcsy Istvn

A kritikus mint szabad llat

"Az elme szabad llat..." - szl kiss archaikusan, az archaizmust termszetesen fel nem oldva Bn Zoltn Andrs ltvnyos, nagyterjedelm s sokrt, br sajnos egyenetlen kritikagyjtemnynek cmben a Bornemisza-Kurtg-idzet, miltal a ktet olvasja szinte r lesz knyszertve, hogy rgtn a ktet kzbevtelekor elzetesen is elismerst nyilvntsa a szerznek: szabadsgban igencsak j trsasgba helyezte magt. Majd miutn vgig is olvasta a knyvet, az olvas sszegzen is elismerst nyilvnthatja: valban igen mozgkony s szabadsgra knyesen vigyz elme portrjt kvethette vgig a rengetegfle szvegen; egy olyan elmvel tallkozott, akinek mkdse mindvgig megmaradt, mg a legkisebb rsokban is, izgalmasnak s tartalmasnak, akinek mind fut tletei, mind trtneti s kultrtipolgiai koncepcii (idnknt: megrgztt mnii) mltk arra, hogy az olvask llandan tovbb gondolkodjanak rajtuk, akinek tletei ugyan nyersek s lesek, de nyltak, s mind nyltsgukban, mind nyersesgkben olyan vitra szltannak fel, melynek - idelis esetben - a megfogalmazsok idnknti szokatlan lessge mellett is lenne rtelme. Bn nagyon szerencssen vlasztotta cmbe az elme kifejezst: valban olyan kritikus, ki a sz rgi, klasszikus retorikai rtelmben is "elms", kinek szles kr irodalmi s zenei mveltsge mellett elmleti tjkozdsa is impozns - az a gesztusa, hogy minden mhz egsz kultra- s irodalomkoncepcijnak mozgstsval kzelt, sokszor nem is csak tiszteletre, hanem irigylsre is mlt.
      m Bn esetben a portr felvzolsnl vagy megrtsnl nemigen lehet eltekinteni a bevezet idzet msodik feltl sem, mely itt gy hangzik: "Az ganjt s undok szart mg nem mozgatod, nem anynyira bds. Mihelyt megmozdtod, ottan az benne val bdssg felindul." Bn nmagt "passziontus ganjmozgatnak" tekinti (br taln azrt ezt az idzetet szerencssebb lett volna kiss krltekintbben interpretlni!), s cikkeinek nagy tbbsgben egyrtelmen provokl: a mai irodalmi diskurzusbl kirv rdessggel, sokszor durvasggal kiltja ki azokat a szndkosan "knonellenesnek" vagy "szalonkptelennek" tekintett tleteit, melyeknek nemegyszer nem is igazn diszkurzv kifejtse, hanem inkbb csak klnllst ("szabadsgt") bemutat jelz funkcija fog igazn rvnyeslni. Tudjuk, Bn tletei sokak rosszallst hvtk ki, s sok srtdst is okoztak, hiszen annyira el vagyunk szokva az egyrtelm, negativitst is vllal rtklltsoktl; pedig bennk, bellk egy olyan markns s egyni irodalomszemllet szlal meg, melynek, fggetlenl attl, hogy egyetrtnk-e vagy sem az pp kikiltott tlettel, szinte lland frumon kellene, ms frumok s irodalomszemlletek mellett, nmagt rvnyesteni.
      No persze akkor, ha az tletek rnyaltabban lennnek kifejtve. Mert Bn knyvben az olvas az tleteknek sokszor a hevenyszettsgt s odavetettsgt, valamint mrhetetlen tlltalnostsait fogja bosszantnak tallni. Valsznleg nem is az okozza a gyakori felhborodst, hogy valakirl (mondjuk egy szent tehnrl) kijelenti, hogy rossz mvet rt, hanem az, hogy mindezt krlelhetetlen gorombasggal, sokszor csak mintegy en passant teszi. Holott Bn remekl tudja az egyes mveket krljrni, lerni, s nagyon finom megfigyelseket tud tenni egyes szerzk gesztusairl, a nagy koncepciktl egszen a mondatok retorikjig terjeden, s nhny cikkben elsosztly elemzknt mutatkozik be (kivltkpp dicsrhet Etvs Pter Hrom nvr cm operjrl vagy Krdy regnyeirl rott cikke). Csakhogy abban a pillanatban, ahogy ltalnost (mrpedig folyamatosan ltalnost), akkor elkapja a hv, s olyan hirtelen kijelentsekbe ragadtatja magt, melyeknek igazsgtalansga ily ltalnossgban riaszt ervel st ki (pldul ilyenek a magyar kultra egszt megtl bekezdsek, az irodalomtudomny jelen llapotval szembeni kirohansok, a mai prza rettent vlsgnak lersai stb.). tljen Bn, ahogy akar, az rtkllts vagy rtkmegvons mindig tanulsgos lehet (ha persze gyakran, sokak szmra, fjdalmas vagy fltkeny dolog is), de mikor kifejts nlkl vagdalkozik, s odamond vagy szkimond, akkor tulajdonkppen kilp elmletileg is megfontoland fejtegetseinek mg mfajbl is, s ugyanabba a felletes, legfeljebb ms stlusregisztert hasznl trsasgi csevegsbe bocstkozik bele, melyet pedig "intimpists, affle tldimenzionlt hzibulihoz hasonl irodalmi kultrnkban" oly hevesen kifogsol.
      Nhny plda: Bn kegyetlen irnival szlja le a szakma irodalomtrtnszeit, mert azok valami miatt (bizonyra valamely posztmodern rmny okn) nem akarnak sszefoglal nemzeti irodalomtrtnetet rni, pedig erre pp most (?) hatalmas szksg mutatkoznk. Ezek utn lerja, mennyire torzak s erszakoltak azok az irodalomtrtnetek, melyek pedig megszlettek - hogy hogyan kellene mgis jobban csinlni, arra nem tr ki... A mai przark mg rosszabbul jrnak: bedltek az eszttknak (akik persze nem tudnak mit kezdeni velk), s ahelyett, hogy szembenznnek vagy gytrdnnek (?), inkbb "mindenki ptcselekvsekbe feledkezik - soha mg ennyi szinttlen hang. s soha mg ennyi "koncepci", melyek mindegyike a szgyen s a kudarc elhazudsra hivatott". Bn intolerancija ezekben az esetekben riaszt: jllehet n magam sem volnk Hazai Attila przjnak lelkes olvasja vagy plne propagtora, de azt azrt megtkzve olvasom, hogy ha valakinek mgis tetszenk ez a prza, radsul ezt meg is prbln indokolni, akkor az szgyent vagy kudarct akarn lehazudni. Bn vitamdszernek, gy vlem, e beltsnlklisge az, ami valban roppant bnt, hisz anynyira biztos abban, hogy csak neki lehet igaza, hogy ellenfeleitl mg a jhiszemsg vlelmt is megvonja.
      Holott Bn, mint cikkei mutatjk, igen sokfle elmletet magv tett, s igen soknak lvezi s lvezteti is gymlcseit. Irodalomszemlletnek van egy ers konzervatv, tizenkilencedik szzadi nosztalgikat mutat rtege, elemzseinek mdszertanban ltalban a frankfurti iskola s a strukturalizmus ravasz s rdekes, br nem mindig elg egyenletes kevercst lehet nyomon kvetni (itt is vannak slyos ingadozsok: a finom megfigyelsekben gazdag hzassgtr-regny-elemzsek bizony sokkal inkbb szlnak a hzassgtrs fenomenolgijrl, mint brmely irodalmisgrl vagy pp rintett regnyrl; a szerzk ostorozsa kapcsn Bn nemegyszer, mondhatnnk: szablytalanul, tlpi a biografikus s irodalmi szerz hatrmezsgyit stb.); ami viszont bizton llthat: van egy dmonikus ellensge, ez pedig a posztmodern. "E posztmodern-nyegle korszakban" (hisz persze mindig minden kifogsoland dolog mint "korszakjelensg" lesz trtnetizlva!) Bn majdhogynem Don Quijoteknt harcol, elssorban termszetesen az eszttk s tudsok ellen (ezek, gy ltszik, nagyon gonoszak), aztn az rk ellen, akiknek mveit, sajnos (?), mr nem lehet valamely nemes spontaneitssal olvasni, s amelyekben elrhodott (megint bizonyra sok rossz szndk mesterkedse okn) a Semmi... Bn korszaklersai, korszaknosztalgii (gyakori tlaktualizlsai) akkor sem gyzik meg az olvast, mikor pedig nem tagadhatja, hogy egyes mvek rtelmezsei sorn (pldul a kzelmlt magyar irodalmnak jraolvassban) sok j tletet kapott tle.
      Bn e knyvvel, gymond, elbcszott az "olykor hnyaveti" irodalmi kritiktl; hogy mirt, azt nem rulta el. Remlhet, hogy a kritika mfajkttt rvidsgt s pillanatnyisgt valamely nagyobb, rnyaltabb mvel hajtja meghaladni? Vagy esetleg, tlpvn a gyakorlatba, s nnn pldjt is felmutatni akarvn, a szp mvszetek fel kzelt?

A ht knyvei

Kltszet

Dante: Az j let (Az 1921-es kiads vltozatlan kiadsa)
Ford.: Ferenczi Zoltn; bevezetssel elltta: Berzeviczy Albert; Gabriele Rosetti Dante kpeivel
Pallas Stdi, 159 old., 1890 Ft
Doby Jnos: Szikrnyi rklt
Pro Pannonia Kiadi Alaptvny, 179 old., 990 Ft
Sim dm: Mindjrt jvk
Szerzi kiad., 106 old., 800 Ft

Drma

Dobos Tas Lszl: Befel a halottig (Sznhzi m kt felvonsban)
Accordia Kiad, 144 old., 650 Ft

Elbeszl prza

Mario deAndrade: Makunama (egy jellem nlkli hs kalandjai)
Ford. s az utszt rta: Pl Ferenc
BISZ Knyvkiad, 238 old., 1456 Ft
Karinthy Frigyes: Az utols palackposta (Karcolatok, humoreszkek, cikkek) (Kiadatlan rsok) (2. kiad.)
Az rsokat sszegyjttte, vl. s az utszt rta: Ungvri Tams; szerk. s a szveget gondozta: Kaiser Lszl
Talentum Kiad, 178 old., 1200 Ft
Edgar Allan Poe: Klns trtnetek/ Curious Stories
Vl. s szerk.: Hunyadi Csaba; ford.: Babits Mihly, Bihari Gyrgy, Fthy Jnos, Svg Katalin, Vermes Magda
LAZI Bt., 278 old., 1400 Ft
Jean-Christophe Rufin: Az Abesszin (Jean-Baptiste Poncet, a ngus ltal felsghez, XIV. Lajos kirlyhoz kldtt kvet kalandos utazsainak trtnete)
Ford.: Nagy Nra
Eurpa Knyvkiad, 452 old., 2500 Ft
Bernhard Schlink: A felolvas
Ford.: Rtkai Ferenc; szerk.: Kajtr Mria
Helikon Kiad, 138 old., 1180 Ft

Publicisztika

Pet Ivn: Politikai Curriculum Vitae (Cikkek, interjk, beszdek)
j Mandtum Knyvkiad, 480 old., 2500 Ft

Irodalomtudomny

Janet Malcolm: A hallgatag asszony
Ford.: Lzr Jlia
Nagyvilg Kiad, 235 old., 1400 Ft

Szociolgia

Angelusz Rbert: A lthatsg grbe tkrei (Trsadalompolitikai tanulmnyok)
j Mandtum Knyvkiad, 307 old., 1900 Ft
Ferge Zsuzsa: Elbaszabadul egyenltlensgek (llam, kormnyok, civilek)
Hilscher Rezs Szocilpolitikai Egyeslet, 487 old., 1800 Ft

Eszttika

Heinrich Wlfflin: Mvszettrtneti alapfogalmak (A stlus fejldsnek problmja az jkori mvszetben)
Ford.: Mndy Stefnia; a magyar kiads elszavt Zdor Anna rta.
Magyar Knyvklub, 256 old., 1990 Ft

Pszicholgia

Sigmund Freud-Ferenczi Sndor: Levelezs 1/I. (1908-1911)
Szerk.: Eva Brabant, Ernst Falzeder, Patrizia Giampieri-Deutsch, ford.: Bernyi Gbor, Mazgon Mt, Schulz Katalin, Vg Katalin, Zay Balzs
Thalassa Alaptvny-Plya Kiad, 470 old., 4200 Ft

Mvszetek

Hann Ferenc: Jszay Zsolt
B-Humanitas Stdi, 94 old., 1500 Ft
Inkey Tibor (Negyven pillanat /Fourty moments/ Quarante instants/ Vierzig Augenblicke)
A kpeket vl. s a bevezett rta: Gera Mihly; ford.: Dornacher Kinga, Fischer Dagmar
Budapest Fvros nkormnyzata Fpolgrmesteri Hivatala, kb. 50 old., 800 Ft
Turay Balzs (Anno 2000)
A kpeket vl. s a bevezett rta: Gera Mihly; ford.: Dornacher Kinga, Fischer Dagmar
Budapest Fvros nkormnyzata Fpolgrmesteri Hivatala, kb. 50 old., 800 Ft
Vks Magdolna (Tredkek a vrosrl/ Fragments about the City/ Fragments de par la ville/ Fragmente einer Stadt)
A kpeket vl. s a bevezett rta: Gera Mihly; ford.: Dornacher Kinga, Fischer Dagmar
Budapest Fvros Fpolgrmesteri Hivatala, kb. 50 oldal, 800 Ft

ltalnos mvek, lexikonok

Felsoktatsi felvteli feladatok s vizsgakvetelmnyek 2001
Fszerk: Robert va
Orszgos Felsoktatsi Felvteli Iroda, 743 old., 795 Ft
Nk egszsge (Kros llapotok, tnetek, termszetgygyszat, terpia, trend)
Ford.: Bdizs Barbara
Jszveg Mhely Kiad, 416 old., 1490 Ft
Gert Richter-Gerhard Ulrich: Mitolgiai s bibliai jelenetek a mvszetben (Kpes lexikon) (2., vltozatlan kiad.)
Ford.: Honti Katalin, Ungvry Renta
Magyar Knyvklub, 316 old., 2800 Ft

EX LIBRIS

ZOLTN GBOR

rdekld lny faggatott egy mvszt, mi volna alkotsnak vgs rtelme. Ezt a feleletet kapta: "Pina, fasz: egytt basz." A lny elpirult, m a frappns vlasz a vgs clt nem rte el. A krdez ahelyett, hogy a mester lbe omlott volna, eliszkolt. n pedig, akaratlan tan, beltvn a ngybets szavakkal tndkl ngyszavas szentencia igazt, arra a tanulsgra jutottam, hogy nem muszj mindig a vgskig hatolni, a vgskig egyszersdni; annl is inkbb, mert az emltett mvsz munkssga, dacra a vgs igazsg ismeretnek, feledhetnek bizonyult.
      Legyen sz egy suttogva ejtett szrl vagy egy nemi szervrl, lersukkal az r arra tesz ksrletet, hogy lmnyt keltsen az olvasban, s ez nap mint nap nem kevs szerznek sikerl is, mikzben ha belegondolunk e folyamatba, szmos ktelynk tmadhat. Hogy pldul az olvas, mikor egy szveg hatsra izgalomba jn, az r szavakkal kzvettett izgalmt li-e t, vagy annak rgyn egsz mst: a sajt magt? Kpes lehet-e egyltaln egy r a szenvedly megismersre, hiszen az pp arrl ismerszik meg, hogy amellett nincs helye trgyilagos megfigyelsnek, sem pedig szavakkal val bbeldsnek, amikor viszont mg vagy mr nincs jelen, merben valszertlen, kiismerhetetlen; ugyanakkor aki sohasem lt t, s nem figyelt meg magn semmifle nemi izgalmat, mg az is kpes lehet elkpzelni s olyan mondatokkal rni rla, hogy msokban valsgos lmny keletkezzk - tn ppen ebben llna a tehetsg... s megint az rk krds: lehet-e fogalma frfi rnak a nk rzeteirl, s viszont, nrknak a frfiakirl?
      Gyantom, olvasim kztt akadnak, akik ksz s szilrd vlaszokkal brnak ezekre s a hasonl krdsekre, msok ellenben gy vannak vele - mint magam is -, hogy olvasmnyrl olvasmnyra, mondatrl mondatra vltozik a vlemnyk. Az albbiakban ngy kortrs magyar przaktetrl lesz sz, klns tekintettel ama vgs rtelemre s a mondatokra, melyekkel a szerzk egyrszt kitapogatjk, msrszt kzvettik azt.

Darvasi Lszl: Szerezni egy nt

A knyv alcme: Hbors novellk; cm s alcm metszspontjban a tzis, miszerint lels s ldkls sszefgg, egymsrt van. Mr a bevezetknt szolgl rsban (Schreiber vlemnye a hborrl) flvetdik, hogy "egy angol rnagy szksgesnek s elkerlhetetlennek tli meg Milenka Carica lbnak s lnek lebombzst", csak az nem derl ki, hogy a beszl, Schreiber mire alapozza azt a vlekedst, hogy az angol rnagy egyltaln tud a fnt nevezett n ltezsrl, hogy brmi fogalma van annak lrl s combjrl. Nem egszen mindegy pedig, hogy tudst osztja meg velnk Schreiber, vagy sajt rzseit vetti bele az ismeretlen angol katonba. A ktet novelliban emberek beszlnek egyes szm els szemlyben, m sohasem gy, ahogyan adott helyzetben ltez emberek beszlhetnek, gondolkodhatnak. Sem a nyelvk, sem a nzpontjuk nem felel meg a hsk lehetsges beszdmdjnak, nzpontjnak. Mindig ott van egy szp szav r, aki besegt az elbeszlsben, m beszde nemigen rnyalja a szereplk beszdt, nem igazt el annak megtlsben, hogy hsei mit tudnak s mi az, amirl csupn kpzelegnek. A ktet rsainak nem is krdse az, hogy mi igaz, s mi nem, egyetlen mrtk van itt: a szpsg.
      Akadhatnak, akiket zavar, hogy trtnetesen az utbbi vekben valban voltak hbork abban a trsgben, melyet Darvasi a novellk helysznl vlasztott, s az ott vgbement esemnyek, br termszetesen nevezhetk szpnek, minsthetk s trgyalhatk egszen msknt is. Msrszt viszont bizonyra vannak, akiket nemhogy nem zavar sem a sok szpsg, sem az ri s szerepli beszd mmoros vegylse, hanem egyenesen rmket lelik benne, s azon sem akadnak fnn, hogy a Pamela Krv regember hse, egyttal elbeszlje a neki szerzett n suttogst "a rosszabbik flvel silabizlja ki", holott semmi sem indokolja, hogy ha van neki jobbik fle, mirt nem azzal flel, s hogy silabizlni inkbb rott szveget szoks, mint suttogst. "Az gen szablyos mondatokat rtak a vonul varjak csapatai", mondja egy msik novellban Bog Dan, vagy a szerz maga, s ez megint csak szp, de flmerl a krds, mi volna az gi mondatok jelentse? s miben ll szablyossguk? Bog Dan, a trtnet szerint bordlyhzat zemeltet riember ki tudja-e silabizlni ket, s valban birtokban van-e azoknak az ismereteknek, melyek alapjn megtlhet, hogy egy mondat szablyos? Avagy nevezett kupleros lelkbl fakad fl a szpsg, melynek kdn t Isten tollas teremtmnyeinek vonulsa szvegg emelkedik?
      Mikor pedig a kurvknak nem akadt vendge, "munka nlkl maradt lknek ddolgattak nyugtat dalocskt", olvashatjuk, szpnek szp, de flidzi egy pr vtizeddel ezeltti sikerszerz mvt, amelyben hasonl helyzetben a munkaeszkz borogatsa brzoltatott - az azrt hitelesebb volt. m Darvasi minden jel szerint nem tr a hitelessgre. Akr Milenka Carica combjrl van sz, akr a kurvk lrl, mintha ppen a valsg lerombolsa volna a cl. A Szerezni egy nt olvastn az embernek az az rzse, hogy a volt Jugoszlviban nem volt semmifle hbor, hogy a nknek nincs s soha nem volt le, mindez nem ms: szveg. Varjbetk az gen.

(Jelenkor Kiad, 200. 157 oldal, 1200 Ft)

Balzs Attila: Ki tanyja ez a vilg

Balzs Attila szintn elltta knyvt egy alcmnek, mfaji meghatrozsnak egyarnt tekinthet szsszettellel: "npregny". Akr alcm, akr mfaj, nem egyrtelm, inkbb talnyos s jtkos jelzs. Mert ktsges valami a np, m annl is ktsgesebb a regny, ltalban s specilisan ebben az esetben. Hiszen a ktet fejezetei vltozatos helyeken s formkban megltk mr a maguk kln lett. Most, egybeszerkesztve derl ki, hogy ami egy helytt lezrulni ltszott, msutt folytatdik. Ami pedig a npet illeti: arrl a magyar nptredkrl van sz, melynek a trianoni dntsek kvetkeztben az lett a sorsa, hogy a frissen ltrehozott Jugoszlviban folytassa ltt, mely llamalakulat ppen a kzelmltban, hbork kzepette esett szt - errl a kiszolgltatott s fogyatkoz nprl mesl Balzs Attila.
      Mesl, sajt seit idzi fl s viszi bele valszer s valszertlen kalandokba, utaztatja t hatrokon s tengereken, hogy olykor elvesztse, azutn jra megtallja ket. Az elvesztsek s megtallsok knyve ez. Abban pedig, hogy mi a mese, s mi a valsg, nem mindig lehet biztos az olvas, a legmeseszerbb szlak is visszahurkoldnak egyszer csak a valsg szvedkbe. Abba a vrszn s vrszag textilbe, mely kell tvolsgbl szemllve oly csbtan izgalmas tud lenni. A balkni temperamentumnak sok rajongja van nlunk; ht igen, azok a j jug partiznok! "Csak kirntotta kardnyi kst, s belemarkolt a Pali hajba. Pali orrt aztn berakta egy pohr vodkba vagy szilvriumba, s azzal hencegett krbe." Attl, hogy az r kt mondat kzl kihagy egy lehetsges harmadikat, a csonktst brzolt, mintegy megzkkentve a meslst, valahogy termszetesebb, a dolgok rendjbe illeszkedbb lesz az elbeszlt esemny. rzdik: Balzs Attila nem akarja megdbbenteni az olvast, pp csak kibeszl egyet a szmtalan hasonl eset kzl. Folyton dccen a mese, el-elakad nemcsak mondatok, hanem fejezetek kztt is, hogy aztn ksbb visszazkkenjen, mg ha nem is egszen ugyanoda: kzben rendszerint elll valami fordulat. Rendszerint kegyetlen. Nem mrtanilag megrajzolt s kivitelezett a npregny szerkezete, az ktsgtelen. Viszont a szlak kln-kln mind hitelesek, amikor pedig tallkoznak, az vratlan s knyrtelen.
      Vukovr ostromnl a vd szerepben tallunk egy magyar fit (nv szerint Matuska), horvt oldalon harcol hnapok ta. Br nem okoz neki rmt, de lvi a szerb harcosokat. Egyszer hadnagya az egyik kiltt szerb flt emlkl levgja; de ht Matuska mg ennek sem rl. Keserovi Tvrtko, gy hvjk a hadnagyot, aki Matuska kzlegnnyel egytt foglal lllst egy csinos polgri laksban, mr ami a tzrsgi tmads utn abbl megmaradt. A szoba padljn friss halottak, kztk egy ismeretlen, fiatal n. "Ibolyaszn pongyola. Bal karja s fl feje az gy alatt. Megvan mg. Nem ltszik rajta srls. Csak egy kis piros csk a szja szegletbl. (...) A pongyola feszl a mellen, a kiss dombor hason, szeglye all kinyjtott fehr lbak. (...) - Megbasznd, mi? - vigyorogja kpbe a hadnagy. A katona ismt hnyingert rez, br a hadnagynak rszben igaza van. - Kedves bartocskm, bekertettek bennnket. Most mr gyis mindegy. Ez az utols alkalom. (...) Szp nuncskja lehet, br kr, hogy egy kicsit kihlt." Valamivel ksbb a hadnagy sztzzott nyakcsigolyval hever a padln. "Baromi farka lettelenl lg ki a sliccbl, ondja szerte a parkettn." Merthogy a kihlflben lv ni nemiszerv azrt mg kellkppen kvnatos volt a hadnagynak, s mert Matuska kzlegny kevssel a vg eltt kzbelpett. Tudni kell, hogy Keserovi Tvrko nem akrki: a npregny els fele arrl a kapcsolatrl szl, melybl szletik meg A hadnagy egy karcagi eredet magyar frfi s egy flig horvt, flig magyar szrmazs lny gyermeke, s e lny rvn a regnybeli Balzs csald rokona - bizony, hullagyalz hsnk az r konfabullt famlijnak tagja! Mikzben Balzs Attila csapongva mesli mulatsgos s rmes trtneteit, nyilvnval, hogy sajt egzisztencijtl nem akar elcsapongani.

(Kortrs Kiad, 2000. 162 oldal, 1300 Ft)

Hazai Attila: Szex a nappaliban

A Vigyzz, Ptyi cm novella cmszereplje kipottyan egy robog furgonbl, s br az utazk nem llnak meg, nem gyzdnek meg rla, hogy a szpremny fiatal nekesn valban kihalt-e a projektbl, nemigen lehet ktelkedni benne, hogy egy tbb-kevsb csinos s tehetsges lny lete hipp-hopp vget rt. Az utasok egyike Ptyi kedvese, a zenekar dobosa, aki elpityeredik, de kzttk van Feri is, Hazai rks hse, akinek van nmi rsze abban, hogy a baleset bekvetkezett: nyitotta ki a furgon ajtajt. Feri ktelessgnek rzi, hogy vigaszt nyjtson: "...tallsz valakit, akit ugyangy szeretsz majd. (...) Hat krl Pesten lesznk. Te is tudod, hogy ott milyen eszmletlenl sok j n van. rlj annak, hogy te legalbb ltezel." A novellban jl rzkelheten megvan az r, ami egy emberi let megsznse utn marad, m Hazai ahelyett, hogy megksreln az elhallozott Ptyi egyedisgt ri eszkzkkel ltrehozni, azt mutatja be, hogy az egyedisg a lny krnyezete szmra nem ltezik, s soha nem is ltezett. Sem a szpsgre, sem a tehetsgre, se semmilyen j vagy rossz tulajdonsgra nincsenek szavak. s nemigen lehet ktelkedni benne, hogy nemcsak a szavak hinyzanak, lmnyek sincsenek. Helyket a semmi tlti ki.
      Ebben a novellban Hazai az irnia mestereknt tnik fl, Ptyi sorsn az olvas sznakozhat, vagy rhghet zlse szerint, Feri vigaszt lehet tenyrbemszan rzketlennek s rtelmetlennek, vagy blcsnek tekinteni. Az irnia egyszerre megosztja s egyesti az olvaskznsget: az rtket lelkesti, az rtetleneket pukkasztja. Elbbiek beavatottnak rzik magukat, utbbiak pedig, hogy ki vannak zrva valamibl. Mindez egyltaln nem idegen ezektl az rsoktl - egyszerre valk bosszantsra s szrakoztatsra.
      Hazai krlnz, s nem kell nagyon megerltetnie magt, hogy itt is, ott is talljon egy kis semmit. Sportot z belle, hogy ne csupn a trtneteket, hanem az emberi kultra olyan terleteit is kisemmizze, mint a blcselet s gasztronmia; br attl, hogy a ktet mindegyik novelljban garantltan benne foglaltatik a semmi, mg nem biztos, hogy mind egyformn jk.
      Hazai viszonya a semmihez rdekes s egyni: mikzben ltja s lttatja a lt rtelmetlensgt, igyekszik otthonosan berendezkedni: rlj annak, hogy te legalbb ltezel, s hogy Pesten lhetsz, Feri tantshoz szolglhat illusztrciknt az sszes rs.
      Amikor pedig Feri egy idegen vros szllodjnak takartnjt teszi magv, "pillanatok alatt behatolt a gyakorlatilag felltztt nbe", Hazainak sikerl a szexet megfosztani mindattl a jelentsgtl, mellyel az irodalom hagyomnyosan felruhzni szokta. "A n zavart volt, egy percig meglepetten llt kezben a felmosfval, majd tovbb tisztogatta az amgy is fnyes csempket." Nemcsak szpsg nincs itt: erszak sincsen, szrnysg sincsen, s mr olyanfle furcsasg, mint az emlkezetes Hazai-opus, A pulver esetben volt, az sincs. A n lben egy kis darab semmi van jelen. s ms semmi.

(Balassi Kiad, 2000. 190 oldal, 1600 Ft)

Almssy va: Virgo

Feliratos regny, ami azt jelenti, hogy a prbeszdek, ha vannak, az elbeszli szvegtl elklntve, a lap aljn olvashatk, mint egy feliratozott film esetben. Ily mdon a dialgok kiemeldnek, gyakran pp jelentktelensgk ltal, mely szembe kerl a narrci lessgvel vagy slyval. Sajnos helyenknt arra is van plda, hogy a francibl visszamagyartott mondatok, a trtnet szerint magyar fi s magyar lny szvegei, nem egszen emlkeztetnek a magyar lbeszdre. Ami viszont a lapok fls rszt illeti, az elbeszls pontossga s vilgossga mindenkor izgalmas. rezni a tvolsgot, s ez nem baj. Szokatlan, de lehetsges magyar mondatok.
      Az egyes szm els szemly elbeszl sajt szzessge elvesztsnek viszontagsgos trtnett rgzti. Elvsz kzben az desapja (anyja mr korbban meghalt), s elveszti szerelmt is, azt a fit, aki belehal abba, hogy tbb ksrletet tett, de kptelennek bizonyult ltrehozni a kamaszlny htotta vltozst. Az nmagval szemben is knyrtelen elbeszl megvallja, hogy a fi hallban van nmi szerepe nhny jl megvlasztott sznak, melyet a csaldott lny a fihoz intzett. Ebben a knyvben ismt van slya teht a szavaknak, s vannak tapasztalsok is, tuds a testrl, a ni s frfi nemi szervekrl. Ahogy az apa befonja a kislny copfjait "lasstott felvtelben". Ahogy a lny vrt trlget krl, parkettrl, sznyegrl s lpcsrl. "A nedves szivacs beitta a vrcseppek kzept, de mindegyik helyn res kr maradt, mintha a vrnek bre, burka, hja lett volna." Ahogy a lny rzkeli a frfitest nyomst, a frfi nemi szervt. "A strandon lltam sorba egy bd eltt (trs palacsintra vgytam), s egy arc nlkli frfi (...) vizes frdruhmhoz tapasztotta vizes frdnadrgjt. Kislnyka voltam mg, s attl a dologtl, ami gy volt kemny, mint egy dgltt hal, (...) vagy mint a csecsemk fognye, mikor n az els tejfoguk, olyan bnt szgyenkezs jtt rm, hogy szinte szoborr dermedtem, mikzben egy kimondhatatlanul des ktrtelmsg jrta t a testem." Ebben a knyvben trs palacsintkrl is, nemi szervekrl is pontosan rgztett rzkleteket kzvettenek a szavak.

(Fordtotta: Gulys Adrienn. Sk Kiad, 2000. 131 oldal, 1200 Ft)

BODOR BLA:

rtk s szeretk

Az irodalomtrtneti tanulmnyokat, esszket vagy kritikkat azok szoktk rni, akik rtik az elemzsk trgyul vlasztott alkot mveit. (Vagy nem rtik, de ez a nem-rts maga is vizsgldsra mlt problmt jelent.) Sziveri Jnos recepcija nmileg msknt alakul: rla (letben tbbnyire, azta pedig kizrlag) azok rnak, akik rtik s szeretik. Nem egyszeren abban az rtelemben, ahogy az rt olvas szereti kedves rjt. A Sziveri-szeretst nem elzi meg az a befogadi nagyrabecsls, mely az olvass, megdbbens s megrts folyamatban alakul ki; olyasfle attitd jellemzi inkbb, amit a szerelmesek vrnak el egymstl. rtkmagja egyfajta rzelmi teltettsg, felttel nlkli elfogads, hsg tvzete. Taln azt lehetne mondani, hogy Sziveri Jnos rsos hagyatka nll individuumknt viselkedik, teht mintha alkotja szemlyesen inkarnldott volna az ltala ltrehozott irodalmisgba. Minthogy egsz irodalomrtsi gyakorlatunk a korltozott affirmci kvetelmnyn, a kritikus olvasson alapul, ez az attitd akr aggasztnak is tnhet; taln nem alaptalan a flelem, hogy az a kltszet, amely nem jut el a ktkedve olvass purgatriumba, kvl rekedhet az eleven irodalmi hagyomny univerzumn. Ugyanakkor azt sem lehet kizrni, hogy ez az (erotikus vonsoktl sem mentes) magatarts taln a Sziveri-olvass adekvt mdja.
      A Barbr imk kltje cm ktet szerkesztje egy interj rszleteit, tizenkilenc kritikt, tanulmnyt, s t szemlyes hangvtel emlkezst vlogatott a ktetbe, nagyjbl fele rszben vajdasgi, illetve magyarorszgi szerzk tollbl. A kritikk persze 1977 s 1990 kztt rdtak, s ezek zme vajdasgi szerzk munkja. Feltn, hogy mennyire nem provincilisak ezek a recenzik: a blcseleti elmletek ramlsa Jugoszlviban sokkal szabadabb lehetett, mint a trsg brmely ms orszgban; ebbl a szempontbl a dlszlv llam a "vasfggny" tls oldaln helyezkedett el. Inkbb mr az 1970-es vekben vilgszerte tapasztalhat szellemi pezsgs mutatkozik. Danyi Magdolna 1977-es recenzija nagyon klnbz irodalmi terik fogalomkszlett tvzi: szvegrl beszl, a versbeszd szemantikai meghatrozottsgrl, "ittlt"-rl (az idzjel nyilvn Heideggerre utal), a nyelv teherbr kpessgrl - ezek a fogalmak nlunk a Mozg Vilg elmleti rsaiban tnnek fel majd -, ugyanakkor egy hivatkozst gy vezet be: "ahogyan Umberto Eco tantja", ami az n flemnek roppant mulatsgosan hangzik. rdekes lenne ezt az izgatottan a megfelel megkzeltst keres hangot egybevetni a korabeli (fensbbsgesen tjkozatlan) anyaorszgi recepcival, ha lenne ilyen. De az egyetlen rtkelhet ksrlet Szkrosi Endre Mozg-beli, tematikailag szlesebb horizont tanulmnynak idevg rszlete.
      A Sziveri-recepci legrdekesebb hangjnak a Thomka Bett hallom. Attitdjnek nagyjbl az a lnyege, hogy a lehetsgessg hatrig kti magt a szveghez; jelzsszeren nyelvt, retorikjt is elemzi, de elssorban a motvumokat fejti fel, s az architektrt kveti, mikzben rtekez nyelvben a metaforikus elemek hasznlattl sem tartzkodik. Mindez egyfajta flexibilitss ll ssze, ami tanulmnyait impulzvv, gondolatisgukban magukkal ragadkk teszi. Ebben a nyelvben s gondolkodsban kveti t Radics Viktria, aki azonban filozofikus, mindig a transzcendencira reflektl "nagy elbeszlseket" r a versek kr. (Legjobb munkinak ezeket az egy-egy verset nagy terjedelemben s egyfajta epikus elktelezettsggel krl- s fellr rtekezseit tartom.)
      Sziverit, mint az j Symposion szerkesztit ltalban, levltsa utn is megklnbztetett figyelmkkel tntettk ki a hatsgok. Vgl mgis csak 1989-ben, mr hallos betegen teleplt t Magyarorszgra. Itt 1987-tl kezdve minden vben megjelent egy-egy versesktete, s ezekhez mr rtkelhet irodalom kapcsoldik. Marno Jnos elssorban alkots-llektani problmkra figyel esszjben mly tlssel r errl a kltszetrl, azonban komoly s megalapozott ellenvetseket is megfogalmaz. Az ezekre val rmutats nlkl a maradand darabok sem rtkelhetk kell komolysggal. Fogarassy Mikls az letm leghresebb darabjt, a Bbelt elemzi, klns tekintettel mveldstrtneti asszociciinak llektani hangoltsgra. Keresztury Tibor mr az utols, posztumusz ktet kapcsn elemzi a Sziveri nyelvi s potikai magatartsa kztt mutatkoz (szerintem feloldhatatlan) ellentmondst, ami valjban ennek a pozisnek nem hibja, hanem kzponti sajtossga. "A ksei Sziveri-kltszetet az a potikai alapokig hat dilemma mkdteti, amit a megkemnyed klti ntudat vllalt anakronizmusa s az ennek megfelel lrai kznyelv felismert hitelvesztse tett szmra megkerlhetetlenn. (...) e dilemma sajtos feloldsa, a profetikus attitd s az attl merben idegen, vgletesen profn nyelvhasznlat feszltsge az letm jellegad vonsv, kulcskrdsv tgthat." Datlatlan, elszr itt megjelen tanulmnyban Gczi Jnos Sziveri termszetkprl rtekezik, komoly kutatmunkt sszegezve, s rsa fggelkben szszedetben kzli ennek a kltszetnek valamennyi biolgiai utalst. Ezt a sajtos bioszfrt pldul a "termszeti lny"-knt aposztroflt Wereshez kpest is gazdagnak, jllehet pusztulnak s sszemocskoltnak tallja. "Szpsge rvn nincs jelen semmi" - emeli ki rsa cmben, s ez a gondolat Sziveri klti vilgnak egszre is igaz.
      A szvegek legtbbje kt vre datldik: 1990-re s 1999-re. Elbbi a klt hallnak ve, amirl sokan megemlkeztek - Tolnai Ott, Balzs Attila, Vgel Lszl, Zaln Tibor s msok. Ezek szemlyesebb rsok, br Sziveri kltszetre nzve sem rdektelen adalkokkal szolglnak. 1999-ben a Magyarorszgon megjelen laputd, az Ex Symposion kzlt Sziveri-sszelltst. A ktetben ennek anyagbl is j nhny olvashat.
      A cmjegyzkben Remnyi a szvegeket hrom ciklusba sorolja: az elsbe az egyidej kritikkat, a msodikba az sszefoglal tanulmnyokat, a harmadikba a szemlyes hang vallomsokat. Mgsem vilgos, hogy Gczi rsa mirt kerlt az elsbe, s az sem, hogy ha a tanulmnyblokk Danyi Holmi-bli 1993-as plyakpvel indul, akkor Remnyi 1995-ben s Zaln Tibor 1991-ben publiklt hasonl termszet, egybknt ignyes s rdekes rsa mirt zrja a sort, az 1999-es Ex-bl temelt darabok utn.
      s mg valami. Ez a ktet, tudjuk, egy el nem kszlt monogrfia hinyt igyekszik betlteni. (Remljk, hogy az a munka is elkszl elbb-utbb.) Mgis azt gondolom, hogy egy ilyen sszellts tbb lehet, mint ptlk, ha az letm krl kialakult ellentmondsokat, akr ellensges indulatokat is, fel tudja mutatni. Sziveri kltszete nem vlt ki osztatlan elismerst. Emlkszem olyan vlekedsekre, hogy az egsz vajdasgi avantgrd, benne az jvidki sznhzzal s a Symposionnal, csak arra volt j, hogy a magyar kisebbsget elvadtsa anyanyelvi kultrjtl; hogy az arra rdemtelen Sziveri felfuttatsa csak a neoavantgrd zlsterror egyik akcija volt; vagy hogy anakronisztikus kldetstudattal megvert vrdilettns lett volna, s csak az uralkod korszellemnek megfelelen spkelte meg verseit szfacsarsokkal, klsleges nyelvi jtkokkal. Emlkszem a Prfcik cm Ady-parafrzis ("nem Pris, sem Bakony: vr s takony...") krl kirobbant szakmai-kzleti rjngsre is. Ezek a vlemnyek ignyes megfogalmazsban persze nem olvashatk, de akr konferencikon elhangzott hozzszls- s cikkszemelvnyek formjban is felvettem volna az anyagba, mert ezeknek a hangoknak az elhallgatsa nem az elfogadsrl, hanem az atomizldott irodalmi letben uralkod kznyrl rulkodik. s ezt biztosan nem rdemli meg Sziveri, ahogy letben, gy hallban sem.

VISKY ANDRS:

A bels tr sznhza

Nnay Istvn immr a msodik Harag Gyrgy plyjt dokumentl fokos szveggyjtemnyt jelentette meg. Az elst 1992-ben, a kolozsvri hivatsos sznjtszs 200. vfordulja alkalmbl, Harag Gyrgy sznhza cmmel, a msodikat pedig ebben az vben, Harag Gyrgy szletsnek hetventdik, hallnak tizentdik vforduljrl emlkezve. Mindkt esemnyt sznhzi fesztivl nnepelte. A kett kztt napvilgot ltott mg Metz Katalin Forgszlben. Harag Gyrgy, a rendez-mgus cm knyve, valamint a Sznhz Harag slypont szma.
      vfordul, fesztivl, alkalom, megemlkezs: semmi tbb? A krdst a knyv szerkesztje is megfogalmazza ("De mi is trtnik a kt fhajts kztt? Mennyire van benne a sznhziak s a nagykznsg tudatban az, hogy nem is olyan rg kzttnk lt s dolgozott a szzad egyik legnagyobb sznhzrendezje"), arra irnytva a figyelmet, hogy aki Harag Gyrgy sznhzrl elmlkedik, aligha kerlheti meg a krdst: mi az oka annak, hogy a magyar sznjtszs realista-modern fordulatt a maga mgikus-realista-modern ltvny-sznhz fordulatval igencsak idzjelbe tev Harag Gyrgy mgsem plhetett be organikusan a ltez magyar sznhz eszttikai tudatba. Az a magyarzat, hogy Kolozsvrhoz ktttsge igen nagy akadlya volt volna ennek a folyamatnak, minden bizonynyal nem elgsges. Vajon Harag Gyrgy letmve az anyaorszgi s az erdlyi sznjtszs eltr stilris orientltsga artikulcijnak tekintend mindssze?
      Harag magyarorszgi rendezsei, a gyulai Caligula helytartja (1978), vagy a gyri Vihar (1979) revelatv eladsok voltak a maguk korban, a kritika nem is kslekedik bejelenteni az esemnyt. Mrskeltebb sikerei is (mint a Nemzetiben bemutatott znvz eltt, vagy a vgsznhzi ri muri) jelents buksok voltak, hiszen a magyar sznjtszs tetrlis eszkztrnak lnyeges (hiny-)elemeit mutattk meg. Aki 2000-ben vgignzi Harag filmszalagon megrztt eladsait, meglepdik azon, mennyire "modern", az Osztrovszkij-elads esetben pedig kifejezetten "elttnk jr" sznhzi problematikkat vet fel a rendez. A gyri Vihar bergmanos trtnettredkei s sznei (Harag szerint is) fellinis hangzs- s ltvnyvilga mintha inkbb afell gyznk meg a ksei kutatt, hogy Harag Gyrgy sznhza nagy hatsa ellenre is kvethetetlennek bizonyult, mert a ltez sznhz s Harag sznhza kztti senkifldjt nem lehetett csak gy, nagy levegt vve tugrani, mg akkor sem, ha az gynevezett sznhzi szakma idben megtette a maga jelzseit. (Szke Szabolcs kln tanulmnyt szentel a Vihar ltvnyvilgnak, Gerold Lszl pedig terjedelmes stdiumot r Harag jvidki Csehov-trilgijrl - mindkettt kzreadja a szerkeszt ebben a vlogatsban is.) Csak ksbb, a nyolcvanas vek elejtl lehetett mdszeresebben bejrni s feltrkpezni Harag Gyrgy "javaslatait", akkor is inkbb a Nyugat fell rkez impulzusok hatst kvetve.
      A Harag Gyrgy sznhza cm gyjtemny rendezi reflexii, prbanapli, feljegyzsei, beszlgetstredkei egy az eurpai sznjtszs vilgban knnyed otthonossggal tjkozd rendez kpt trjk elnk, aki az avantgrdok tetrlis eredmnyeit, valamint a (llektani) realizmus sznszi jtk hitelessgre sszpontost figyelmt szuvern sznhzi nyelvv tudta alaktani. A szsznhzi s kisrealista iskolkon tengd, valamifle sznpadi bebiztostottsgra trekv trsulatok szmra olykor slyos traumkat okozott, hogy Harag Gyrgy tkletesen res trben kezdte el a prbkat, kizrlag "bels tmpontok" fltrsra sztnzve a sznszt, aki csupn a rutin feladsnak felttelvel brta kvetni az elbizonytalant ellentmondsokat halmoz instrukcikban tobzd mestert. Hjja Sndor mondja Brczes Lszlnak: "Szerette az res teret. Kezdetben ltalban a csupasz sznpadon prbltunk. Nem az rdekelte, ki hol jn be, hol megy ki. "Az majd gyis kiderl, ha megtalljuk a szerep igazsgt" - mondta mindig." Tarjn Tams Harag Gyrgyt "maga krl alkoti elkpzelseivel sokszor vihart kavar, szellemi izgalmat kelt" mvszknt jellemzi.
      j Harag-knyvben Nnay Istvn kzreadja Budai Katalin Rendezte: Harag Gyrgy cm, a Vihart dokumentl, 1979-ben publiklt prbanapljt. Harag Gyrgy lejegyzett instrukciibl felpthet a ltez mintha-sznhz krkpe is akr: "Ne sznezd! Ez gy mszp beszd. Trjed! Trd ssze!" "Mindig egy kicsit mollban vagytok." "Ltszik, hogy jtszani jssz." "Ne legyen ksz a szveged!" s egy, a kockzatos ksrletezstl val rettegs szlte, jellemz prbeszd: "- Az nagyon j, Gyuri, hogy prblkozunk, meg hogy laboratriumi munkrl beszlt, ksrletezsrl, de a legvgn csak kell hogy maradjon egy igazi varins, amit aztn llandstunk. A j maradjon meg." Mire Harag: "Termszetesen. De ha azt mondom az egyik elads utn [kiemels tlem - V. A.], hogy amit eddig srva mondtl, azt most nevetve csinld, az is jjjn bellrl, tudd, hogy mirt van gy."
      Utols rendezsnek, a marosvsrhelyi romn trsulattal sznre vitt Cseresznyskert idalagutat s anyamhet egyszerre flidz ktszintes tere a realista btorokkal s a magtl jr, lidrces kordval jl pldzza a Harag Gyrgy-i bels terek sznhzt, amely mg a kpi fogalmazs irnt nyitott romn sznhzban is revelcinak szmtott. "Csak vziim vannak", mondta gyakran Harag egy-egy figurrl vagy helyzetrl. Lucian Pintilie rja errl az eladsrl: "Erre a vsrhelyi eladsra, rezve az esemny fontossgt, meghvtam egy neves kritikust. (...) Azon az estn olyan eladst ltott, amely megttte a mi tjainkon valaha is megfordult legkivlbb eladsok sznvonalt, s Harag nevt (...) most Strehler, Brook s Planchon neve mell sorolta." Az egy vvel korbban szletett jvidki Buszmegll cm Harag-elads pedig (a drmar, Kao Hszing-csien ebben az vben lett Nobel-djas) a kompozci finom potikjnak a mve, a magyar sznpadon majdhogynem teljessggel ismeretlen s elzmny nlkl val alkots nem csupn radiklis s letisztult eszkztelensgben, hanem a ritmus, a mozgs s mozdulatlansg, egyszval az Id sznhzi problmaknt val flvetsben.
      Harag Gyrgy megtlse egybirnt az erdlyi, fknt pedig a kolozsvri sznjtszsban sem egyrtelm: ugyanabban a vitban hivatkoznak r a kznsg jogairt kzdk s a rendezi alkotsokat propagl mvsz sznhz hvei. A maga mdjn mulatsgosnak is tekinthet az, ahogyan Harag arcle, kimetszett bon mot-jai klnbz sznkombincij zszlkon lobognak, mindazonltal ez is hozztartozni ltszik a rendezi letmhz. A leggyakrabban ideologikusn gerjesztett szembenlls miatt Harag a kritikai kzvetts hinyt okolja: "s ebben a kritika is ludas. Nem akarom n a felelssget a kritikusokra hrtani, de a kzeget, amelyben dolgozunk, befolysoljk. Mi a kzegnk? A legfontosabb a kznsg - "az n des kznsgem", ahogy Fedk Sri mondta -, de az ma mr a legdemaggabb s a legnagyobb tapsokat kivlt mondat, hogy n a kznsgnek jtszom. Ha a kznsg-kzegre gondolok, nem kell tbbet mveldni, mert amennyi mveltsge a sznsznek van, az sok is. Lnyegesebb lehetne az a kzeg, amelyet a kritika kpviselhetne azzal, hogy mindig jra serkentene bennnket, egy magasabb rend sznhzcsinlsra - de ilyen kritika nem ltezik."

Az S knyve janurban

CSUHAI ISTVN:

"Szigorbbnak kell lennem..."

Csorba Gyz Htrahagyott versek cm gyjtemnye igen szokatlan versesktet. Szokatlansga elssorban ltezsnek tnybl ered - nem fordul el ugyanis tl gyakran, hogy egy egyenletesen publikl, rett korszakban kt-hrom ves ritmusban kteteket megjelentet, termkeny s elismert klt hagyatkban nhny vvel halla utn hat s flszznl tbb, tlnyomrszt kzletlen s nll ktetbe egyltaln fel nem vett versre bukkanjanak - olyan versekre, amelyek az eddig ismert, lthat s a nyilvnossg el sajt kezleg bocstott letmvel egy idben, prhuzamosan rdtak. Ez az alaphelyzet mr nmagban is rdekes. A Htrahagyott versek abszolt rtelemben - egyes darabjait nzve s egszt illeten is - kiemelked versesktet, amelynek minden egyes rszlete magn viseli egy nemrg mg kztnk lv klasszikus klt, Csorba Gyz kezenyomt. Klns genezise s rendhagy karaktere azonban, mivel tl van sajt szerzje klti tudatossgnak s kzvetlen intencijnak a hatrain, sok olyan krdst felvet, melyekre felttlenl rdemes vlaszokat keresni.
      Hadd bocsssam elre, hogy az itt kvetkezkben a Htrahagyott versekrl, illetve a jelzett krdsekrl nem brlatot akarok rni, s ezt nem is tehetnm a szenvtelen kvlll pozcijbl. Csorba Gyz utols vtizednek Pcsett kzvetlen tanja voltam. 1989-ben Csords Gbor s Parti Nagy Lajos tletre a kltt magn el ltettem, s heti-ktheti rendszeressggel, msfl-kt rs darabokban nhny hnapon t letrajzi beszlgetst folytattam vele. A szalagrl lert, kronolgiai s lazbb tematikus rendbe szerkesztett, javtott szveg nagyinterj knyv alakban A vros oldalban cmmel 1991-ben jelent meg a Jelenkor Kiadnl. A Htrahagyott versek problmakrhez az is hozzkapcsoldik, hogy 1996-ban, a klt nyolcvanadik szletsnapjra mr halla utn emlkez Jelenkor-szmban zvegye jvoltbl Rmai fljegyzsek cmmel kzztettem Csorba Gyz 1947-48-as, t hnapos rmai kinntartzkodsa alatt rt mhelynapljt, egy olyan kziratot, amit maga bizonyosan nem a publikls szndkval rt; olyannyira nem, hogy az akkor majdnem tven ve asztalfikban hagyott kzirat ltezsnek tnyrl mg a hozz igen kzel llk vagy egykori rmai titrsai sem tudtak.
      Mindezeket azrt emltem meg, hogy egyrszt rzkeltessem, pp a Csorba-letmben n is szembesltem azzal a kihvssal, ami a Htrahagyott versek kzreadsakor bizonyra jelentkezett: neknk, tovbblknek van-e jogunk arra, hogy nyilvnossgra hozzunk olyan darabokat egy r letmvbl, amelyeket maga az r valamilyen okbl nem sznt a kznsg el, melyek azonban lnyegesen rnyaljk s pontostjk a rla kialakult kpet? Msrszt azrt hozom szba ezeket a tnyeket (s ez a szempont szmomra pillanatnyilag fontosabb), hogy valahogyan vdekezzem az elttem ez esetben nagyon kzenfekven knlkoz ltszg ellen. n magam a ksei, reg kltt ismertem jl, mgis gy ltom, hiba lenne, ha ebbl a kpbl vonnnk le a Htrahagyott versekre vonatkoz ltalnos kvetkeztetseket. A mostani ktet els darabja 1962-es, az utols 1993-as: nyilvnval, hogy a versek valsgos szerzje, a negyvenhat ves frfi s a hetvenht ves regember kztt a sok-sok kzs vons mellett jelents klnbsgek is vannak; egszen bizonyos, hogy ugyanazokat a dolgokat ms-mskpp tlhette meg a ktet tfogta harmincegy esztend alatt. Mindemellett mgis azt gondolom, a Htrahagyott versek valsgos kulcsa a ksei Csorba Gyz habitusban s jellemben rejtezik - de errl majd ksbb.
      Ahhoz, hogy a ktet olvasja pontosabban megrtse a krlmnyeket, egyltaln azt, hogy a jelenlegi gyjtemnynek a rendhagysa kzelebbrl miben is ll, taln nem felesleges rviden felidzni Csorba Gyz plyafutsnak nhny fontosabb momentumt. Csorba 1916-ban szletett Pcsett, s 1995 szn bekvetkezett hallig mindvgig szlvrosban maradt, ott lt, ott dolgozott; volt az els vidken l r, aki 1985-ben megkapta a Kossuth-djat. Az irodalomtrtnet-rs a kltt hol a Nyugat harmadik, hol negyedik nemzedknek krbe szokta sorolni, s ez a bizonytalansg tulajdonkppen elgg pontosan rzkelteti azt a pozcit, amit Csorba Gyz letmvvel a huszadik szzad kltszetben elfoglal: letrajzi adatai, az irodalomba val bekerlse, els kt, mg a II. vilghbor eltt kzreadott, egybknt lnyegben visszhangtalanul maradt ktetnek megjelense alapjn igaz, hogy a Nyugat harmadik nemzedkhez ktdik, lrjnak az tvenes vekbeli hallgatst, az tvenes vek msodik felben kezdd kiteljesedst s annak a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas vekben kln-klnfle mdon rvnyesl jelentsgt tekintve azonban inkbb a nla nhny vvel fiatalabb jholdasok krben tallhatjuk meg a helyt. Ktsgtelen, hogy ha kteteinek megjelenst tartjuk szem eltt, Csorba Gyz negyvenves kora utn lett elismert s elfogadott klt, letmvnek az 1965-ben megjelent Sta s meditci cm ktettl egszen a legutols idkig sajtos ritmusa, kltszetnek jellegzetes konmija van, melyben a nagyobb s kisebb tematikk mindvgig kiegyenslyozottan, sajtos arnyossgban szlalnak meg s felelgetnek egymsra, lrjnak jellegzetessgei s tradcii pedig legfontosabb kortrsai kztt jellik ki helyt. A Htrahagyott versek anyaga teht Csorba kltszetnek azt az rett korszakt fedi, amit sorakoz kteteibl, az jabb szakaszok termst idrl idre sszegyjt, s klnbz szempontok szerint vlogatott versesknyveibl jl s pontosan - s eddig teljes joggal rezhettk, hinyok nlkl, a sajt teljessgben - ismerhettnk.
      Arrl, hogy a Htrahagyott verseknek mi a kzvetlenebb filolgiai httere, Bertk Lszl a ktethez rt utszava ad rszletes tjkoztatst. Bertk itt, az utszban is lerja, s korbban, a mr emltett 1996. novemberi Jelenkor-szmban kzlt Csorba-esszjben (az utbbi vek egyik leggynyrbb ri portrjban) is pontosan elmondja, hogy 1995 tavaszn, mr nagybetegen Csorba Gyz megkrte t, lltson ssze a korbbi vekben felgylt verseibl egy jabb ktetet. Bertk ezt a munkt el is vgezte, amikor Csorba Gyz tudomsra hozta, hogy szeretn, ha a ktetbe belekerlne nhny darab abbl a dosszibl is, amelyben sajt korbbi vtizedekben rt, addig publiklatlan verseit rizte. Bertk tnzte ezt az anyagot, s az innen kivlasztott 33 vers Szekrnyfik cmmel kln ciklusknt szerepelt a Csikorg cm, nhny httel Csorba Gyz halla utn megjelent versesknyvben.
      Azt gondolom, ez az a pont, ami legalizlja a Htrahagyott versek kiadst, a szerzi jvhagys hinynak ellenre is. A kziratos hagyatk esetben a fenti trtnet ms nagysgrendben jtszdott le. Ezttal a csald krte fel Bertk Lszlt, hogy segtsen nekik a ktet sszelltsban, melynek alapja az a tizent kzrsos gyrs fzet volt, amelybe Csorba verseit napi rendszeressggel rta. Ezekben a fzetekben ott tallhat mindaz, amit Csorba az elmlt vtizedekben versknt, versformban rt, a jl ismert, a Csorba-knonba bekerlt nagy s kisebb darabok mellett rengeteg publiklatlan vers is. A fzetek nemcsak a hol els lendletre megrt, hol utbb javtott verseket tartalmazzk, hanem az egyes darabok pontos dtumozsa mellett sok szemlyes, naplszer, az adott verset kivlt esemnyre vonatkoz bejegyzst is.
      Mindaz, amit Bertk Lszl az utszban a fzetekkel kapcsolatban ler, szmomra kt dolog miatt ismers. A mr emltett interjktetben, A vros oldalban vge fel, teht 1989 szn Csorba gy nyilatkozik: "Nhny vvel ezeltt mg nem mlt el nap, hogy r ne knyszertettem volna magam arra, hogy verset rjak. Vagy ha nem is egy teljes verset, legalbb nhny sort. Ez gy volt gyerekkoromtl fogva. Az utbbi idben ez valahogy elmaradt, mintha nem lenne elg kitarts bennem, hogy csinljam a verset. Tudod, ez fontos. Nekem az az llspontom, hogy a verssel addig kell foglalkozni, amg nincsen teljesen ksz. Az teht, hogy azeltt mindennap rtam egy verset, nem jelentette azt is, hogy mindennap ki is adtam volna ket a kezembl." Vagyis a tizent telert gyrs fzet mindegyike Csorba Gyznek valban a legigazibb mhelye volt, ahol napi rendszeressggel "megfordult", azonnal hozz folyamodott, ha valamilyen versbe kvnkoz aprbb vagy nagyobb esemny trtnt vele vagy a krnyezetben, de a versrst sokszor napi gyakorlatknt, penzumknt, elvgzend munkaknt, bbeldsknt lte t - errl, "az res papr" knyszertsrl egybknt a Htrahagyott versek nem egy darabja szinte naturlis pontossggal beszmol -, amibl viszont vgs soron folyamatossg s egyenletessg, a klti mestersg Csorba Gyzre oly jellemz extenzija kvetkezett. A msik dolog, amit Bertk Lszl utszava felidz, az, hogy a mr ugyancsak emltett Rmai fljegyzseket Csorba a versekhez hasonlan egy gyrs fzetbe rta, s az az eljrs, amirl Bertk emltst tesz, nevezetesen hogy a klt a fzetekben korbban resen hagyott lapokat ksbb kitlttte, a rmai napl kziratt is messzemenen - s szmomra a szveg gondozsnak idejbl nagyon pontosan, a munkt, a dolgozst, a kzrst szinte fizikailag rzkeltetve - jellemzi.
      Mit jelent a "rengeteg" vers szmokra fordtva? Tsks Tibor, aki a Csorba Gyz kltszetbl legutbb megjelent reprezentatv vlogatst, az 1997-es "A magyar kltszet kincsestra"-ktet 250 verst sszelltotta, a vlogatshoz rt utszavban azt rja, hogy a Csorba-letm mintegy 1100 verset szmll. Ehhez az eddig ismerhet 1100-hoz a Htrahagyott versek a gyrs fzetekbl most 663 darabot tesz hozz. Ez hihetetlenl magas szm, klnsen akkor, ha tekintetbe vesszk, hogy a plya els felnek tbb mint negyvenvnyi szakaszval szmot vet 1978-as sszegyjttt versekben 559 kltemny van, s a nyolcvanas-kilencvenes vek nagy, "regkori" sorozata, A vilg kszbei (1981), a Simeon tndse (1983), a Grbl az id (1985), A szavak bolyhai (1988), a Szemkzt vele (1991) s a Csikorg (1995) egyenknt tlagosan krlbell szz-szz darabot tartalmaz. Mg furcsbb, hogy az itt szerepl, ktetbe eddig soha nem kerlt 663 versbl Csorba Gyz letben csak 116 jelent meg, tbbnyire napilapok, kisebbrszt folyiratok vagy alkalmi antolgik lapjain. Vagyis majdnem t s flszz olyan Csorba-vers van itt, melyekrl szerzje hatrozottan gy tlte meg, nem kell a kznsg el bocstania. Ennek a rendkvli tartzkodsnak, a versek ilyen arny visszatartsnak valamilyen oka biztosan van.
      Egszen bizonyos, hogy rla beszlve nem lehet a ms hasonl esetben esetleg kzenfekv magyarzatot a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas vek cenzurlis krlmnyeiben megtallni. Csorba Gyzrl ltalban elmondhat, hogy az gynevezett nagypolitika alkalmanknt tiltott vagy trt tmi irnt kltknt mindenkor indifferens volt. A Htrahagyott versekben nem talltam olyan darabot, melynek kihagyst a politikai (n)cenzra brmilyen kszbe indokoln. Lrjnak egybknt ltezik egy kzleti-kzrzeti rtege, m ennek a darabjai az eddig ismert letmben folyamatosan, jval nagyobb szmban s sokkal intenzvebben, ppensggel lesebben voltak ott, mint ahogy feltnnek most a Htrahagyott versek lapjain. Az ncenzra ugyanakkor a versek egy tpusnl (taln tz darab van ilyen a Htrahagyott versekben) mgiscsak mkdtt: Csorba szerelmes verseire gondolok, rzelmi viszonyaival val szmvetseire, ahol nyilvnvalan szemlyes tabuk ksztettk t arra, hogy azokat a darabokat ne bocsssa kzszemlre.
      A Htrahagyott versek darabjainak a visszatartsra mai szemmel nzve nem tallhatunk kzvetlenebbl rtett eszttikai indokot: gyakorlatilag mindegyik vers ksz, befejezett, megoldott, lezrt. Mi tbb, a knyvben szp szmmal akadnak olyan jelents versek, amelyek minden klnsebb ktely nlkl a nagy Csorba-versek mell llthatk. Elkpzelhet persze, hogy be kell ltnunk, a Htrahagyott versek tfogta tbb mint hrom vtized a verszls tekintetben koronknt vltozott, s ami pldul a hatvanas vek kzepn kilghatott az uralkod verseszmnybl vagy -felfogsbl, az a nyolcvanas vek vgn vagy ma mr tkletesen beleillett volna-beleillene az ppen aktulisba. Ezeket a verseket egyben elolvasva ppen az volt az ltalnos benyomsom, hogy az eddig ismert Csorba-kltszet nagyon magtl rtetden olvasztja magba s relativizlja a mostani ktet darabjait. Ennek a felismersnek a konzekvenciit olvasknt persze belthatjuk, Csorba Gyz szerzknt azonban nem felttlenl tehette meg - alkattl ez, az "apokrif", a ksbbi visszaemelsnek a mvelete egszen biztosan tvol llt, amit altmaszt az a megjegyzs, amit Tsks Tibor mond mr idzett utszavban. Tsks lerja, hogy Csorba Gyz, ha valamilyen mdon egyszer publiklt egy verset, a ktetbe rendezskor mr sohasem, aprsgokat sem vltoztatott az eredetileg kzreadott verzin. A Htrahagyott versek darabjainak egy jelents rsznl, pldul az Arany-, a Babits-verseknl, a nekrolgversek nmelyiknl az tnik nyilvnvalnak, hogy a kihagyott verseknek a kanonizlt letmben megvannak (nha tbb vltozatban is, hol itt, a kimaradtak, hol ott, a bevettek kztt) a maguk prdarabjai, s a klt esetenknt gy tlhette meg, hogy a megjelent darabok ugyanannak a dolognak jobb, pontosabb, sikerltebb megfogalmazsai - a Csorba-lra a fentiekben rzkeltetett alkalmisga s folyamatossga erre a tpus mrlegelsre felttlenl lehetsget adott. Akad mg egy elvi magyarzat a kihagysra: a termkenysgbl kvetkezen Csorba Gyz mindenkor hatalmas anyagbl vlogathatott, s bizonyra elbbrevalnak tekintette kteteinek pldaszeren szigor, kvetkezetes, az egyes tematikus motvumok t jellemz egyenslyra is tekintettel lv kompozcijt, a hasonlsg s az ismtlds rendjt, mint a megszletett-megrt darabok mindenron val kzzttelt. A Htrahagyott versek anyagban tlslyban vannak a meditl, az id termszetvel, az elmlssal, a halllal foglalkoz versek tmbjei, ezek azonban az eddigi letmben is, mondhatni, ugyanebben az arnyban megtallhatk. A fentebbi "szigor" jelzvel s jelen rsnak a ktetben szerepl egyik vers sort klcsnz cmvel viszont ott tartunk, amire a bevezetben utaltam, amit az utols veibl val szemlyes tapasztalataimmal is altmaszthatok, s amit Bertk Lszl is megemlt a kltrl szl rsaiban: Csorba Gyz irodalmi habitust a szigorsg jellemezte, s a szigort nem csupn msokat illeten gyakorolta, hanem legelssorban nmagval, nmaga klti teljestmnyvel szemben. Utols veiben ehhez nagyfok ktely s elbizonytalanods trsult. Hogy a szigorsg emlegetse menynyire nem res szlam ezen a helyen, azt az oeuvre egyharmadnak kziratban hagysa, gy gondolom, sokatmondan bizonytja.
      A Htrahagyott versek harmadik ktete annak a sorozatnak, mellyel a Pannnia Knyvek Csorba Gyz munkssgnak kevsb eltrben lv terleteit kvnja bemutatni. E sorozat rszeknt a Htrahagyott versek mgtt plds filolgiai munka ll, ami egy tekintetben rendhagy kvetkezmnyekkel jr a korbbi Csorba-versesktetekkel sszevetve. A mostani ktet a verseket ugyanis a gyrs fzetekben lv sorrend szerint, kronolgiai rendben, korszakok s vek szerint tagolva adja kzre, feltntetve az egyes versek lehetsg szerint legpontosabban, legtbbszr napra meghatrozott keletkezst (Csorba Gyz sajt kezleg kzreadott verseit megjelentetskkor sohasem keltezte, s felttelezem, hogy a ktetbeli sorrendek nem az idrend szerinti elrendezssel egyeznek meg). A gyrs fzetek lte mindenesetre igen fontos a leend Csorba-filolgia szmra, hiszen rajtuk keresztl sok-sok tnyt s adatot megismerhetnk majd az eddigi letmrl is. A ksr jegyzetek ezen tl az egyes versek kzvetlen krlmnyeire is utalnak, ahol van ilyen, az els megjelensekre, illetve a versek fontosabb motvumkapcsolataira. Ezek az utalsok a kteten bell krltekinten kimertek, s gyakran az letm ms darabjait is ltkrkbe vonjk. Ahol a fzetben Csorba valamilyen megjegyzst, kiegsztst fztt az adott vershez, a jegyzetek ezeket a reflexikat is kzlik. Igen szerencss, hogy a jegyzetels munkjt csaldtag, a klt veje, a szintn knyvtros Pintr Lszl vgezte el: a jegyzetek gy j nhny olyan ismeretet, adatot, aprsgot foglalnak magukba, melyeknek kidertse vtizedek mlva nehzkes vagy ppen lehetetlen lenne.
      Az anyag termszetbl add mdon elrendezett Htrahagyott versek nem hasonlthat Csorba Gyz egyetlen korbbi ktethez sem: hinyzik belle az a ktetkompozci, amelyik brmelyikket a benne olvashat verseken fell is malkotss teszi. S jllehet a Csorba Gyzrl alkotott kp teljess vlt ezeknek a verseknek a megjelentetsvel, a Htrahagyott versek nem helyettestheti a klt maga ltal kanonizlt oeuvre-jt, letben s jvhagysval megjelent verseinek sszessgt, hiszen rtelemszeren hinyoznak innen azok a nagy versei, azok az antolgiadarabok, amelyek az eddig is ismert Csorba-kltszetben vannak benne, mozdthatatlanul, a sajt helykn. A Htrahagyott versek nem mutat egy msik Csorba Gyzt, de rnyalja s bizonyos vonsaiban kiemeli, hangslyosabb teszi annak az egyiknek a klti arckpt, akit eddig is jl ismerhettnk s szerethettnk. A knyv majd' minden oldala tartogat meglepetst, jl sikerlt, fontos, remek vagy alkotjt igen-igen jellemz verset. Gyjtemnyknt megersti azt a felfogst, melyet Csorba Gyz kapcsn Tsks Tibor emlegetett: egy klt valsgos letrajza mindig is verseinek sora. Ez a sor - a "valsgos letrajz" - most szmos j, autentikus, eddig ilyenformn soha nem ltott rszlettel bvlt.

LSKA LAJOS:

Trlat

A flig sikerlt Dialgus

December kzepe s janur kzepe kztt rendeztk meg a Mcsarnokban a fest szakma bemutatst-bemutatkozst gr Dialgust. A trlatot a hivatsos festk zsrimentes seregszemljnek terveztk, figyelembe vve a szakmnak azt a jogos ignyt, hogy venknt legalbb egy alkalommal minden hivatsos mvsz bemutatkozhasson az orszg legrangosabb killthelyn. Ilyen szalon-tpus trlatok mr a hbor eltt is voltak, de az tvenes vektl a szigoran zsrizett Magyar Kpzmvszeti Killtsokon mr csak az ideolgiailag megbzhat mvszek szerepelhettek. A rendszervlts utn gy ltszott, sikerl egy minden stlust s kifejezsmdot regisztrl seregszemlt ltrehozni, de mostanra kiderlt, hogy ezt a nem is tlsgosan klnleges hajt tz v elteltvel sem tudtk igazn teljesteni. A jelenlegi egyszerre meghvsos s zsrizett anyag nem nyjt ugyanis objektv kpet a kortrs festszetrl. (Pedig mr vekkel ezeltt is voltak egszen j kezdemnyezsek, gondoljunk csak a Helyzetkp, a Vallomsok a vonalrl vagy az Olaj/vszon cm bemutatkra.) Nem valsult meg az eredeti elkpzels, mert ismt szerepet kapott a zsri, melynek tevkenysgtl joggal futott vgig a hideg az tkosban bemutatkozni nem tud progresszv mvszek htn. A brl bizottsg tjkozott s kevsb tjkozott tagjai buzgn, m szmomra rejtlyes "minsgi" elvek alapjn, kvetkezetlenl dolgoztak. Kizsriztk tbbek kztt a Vajda Lajos Stdi egyik alaptjnak, a lrai konstruktv Aknay Jnos, tovbb az irnytott gesztusokkal dolgoz, illetve jabban privt trgyaibl mitolgit pt Kovcs Pter Balzs kpt (rajtuk kvl mg tbb pldt is emlthetnk), bevlogattk viszont Bnyi Lszlnak a mr a 60-as vekben sem igazn korszer, gyenge posztimpresszionista csendlett. Nem szerepel tovbb a szakma doyenje, Lossonczy Tams, az vsznt ugyanis el kellett volna hozatnia a Mcsarnoknak (ha mr a minsgre ennyire rzkenyek a szervezk s a zsri). De msok is hinyoznak festszetnk lvonalbl, pldul Deim Pl vagy Molnr Sndor. sszegezve: ltrejtt teht egy a vlogats szempontjait rosszul rtelmez koncepci, s ez sajnos az anyagon is megltszik: sem nem tematikus, sem nem szalon-jelleg, hanem felems, a kett keverke.
      Hinyossgai ellenre - br a kitztt-hajtott clt, az ezredfordul magyar festszetnek feltrkpezst nem tudta teljesteni - rtkelhet a kollekci, szerencsre szp szmmal szerepelnek nvs alkotsok is a bemutatn.
      Kezdjk taln az els teremmel, ahov mindig is a legltvnyosabb kpek kerlnek. Ez most a figurlis mvek. A bejrattal szemben lthat Kocsis Imre igen nagy mret s igen sokig festett Lakodalom cm alkotsa, melyen a ponyva alatt, egy mll vlyogfal eltt ids, fejkends falusi asszonyok mosogatnak, felszolglnak, a rozsds katlanok, a levert zomncos lbasok s vjdlingok, tnyrok, teknk s ntzkannk kztt. St, a dokumentatv brzolsmdot erstend, a kompozci bal als sarkban a fldn tpett fehr libatoll is ltszik. gy tnik - noha a kompozciban kicsit tlteng az letkpi elem -, Kocsis visszatrt az egyszerre hiper- s kritikai realista stlushoz, melyben olyan jeles mvei szlettek, mint a Kirakat (1976-77). Ugyanitt lthat Konkoly Gyula nap- s rnykfoltokkal teli posztimpresszionista parafrzisa, a Lugasban, Lajta Gbor hidegebb, koprabb balett-termet s kt figurt brzol alkotsa, Plfi Balzs ugyancsak letkpszer Trija, Vojnich Erzsbet s Nemere Rka metafizikus tjkpe, Bukta Imre kvalitsos, flig festett, flig rajzolt alkotsa, Szcs Attila sejtelmes-bizarr Kondicionlterme, Baranyai Levente fellnzetre komponlt tja, Szotyory Lszl vzesst brzol vszna. A tjak s a figurk egysgt csupn El Kazovszkij kontros egyni mitolgija bontja meg.
      A kzps teremsor msodik terme a nonfiguratvak. Visszafogottsg szn- s formaredukci figyelhet meg Ndler Istvn, Bak Imre s Mulasics Lszl munkjn, sznes s friss viszont Gbor ron gesztusfestmnye, Hencze Tams pedig megmaradt a r jellemz szneknl, formknl. Konok Tams nagy mret, fehr motvumos fekete kompozcija a mvsz stlusnak emblematikus darabja. A "klasszikus" geometrit idzi Hasz Istvn srga dombormve s Faj Jnos ugyancsak srga plasztikus kompozcija. A monokrm kifejezsmdot Nagy Istvn s Erdlyi Gbor kpviseli.
      A harmadik a struktrk, a faktrk s megint csak a monokrmba hajl festmnyek terme. Maurer Dra szncskjai s Magyar Gbor szrke motvumai egyarnt a geometrit, a minimalt idzik, mint ahogy errl szl, de a faktrk hangslyozsval Jovin Gyrgy hatalmas falfelletre emlkeztet, szrke-fehr kompozcija. Gl Andrs nhny spaklinyommal megmozgatott fellet szrke vszna s Zborszky Gbor ezst-szrke alkotsa ugyancsak a monokrm piktrt idzi. Kelemen Kroly korai radrkpeire emlkeztet fekete-fehr munkja a macik s a mosgpek utn mintha stlusfordulat kezdett jelln festszetben. Az egyetlen igazn sznes kp a helyisgben Keser Ilona kvalitsos, a mvsz eredeti szn- s formavilgt dokumentl plasztikus, piros, kk, zld Test s kprzata. A harmadik terem egyik sarkban Swierkiewicz Rbert installcija lthat (amit n tbbletjuttatsnak tartok egy festszeti killtson).
      Az apszist a stluspluralizmus jellemzi. Itt szmtalan forma, szemllet s koncepci lett sszezsfolva, a manyag kpeket kszt Paizs Lszltl a stukkfestmnyeket alkot Kovcs Lszlig, vagy a dobozokat fest Szikora Tamstl Kokas Igncig. A flkr alak helyisg jobb felben a legersebb a mezny. Sajnlom ugyan Barabs Mrtont s Regs Istvnt, akiknek mvei a giccstmt hiperrelisan bemutat, hatsban igen agresszv, ltvnyos Nyri Istvn-festmny mell kerltek, ugyanis ez a munka semmit nem tr meg maga mellett. Hasonlkppen erteljes Szirtes Jnos nagy mret piros-fekete-fehr frcsklt gesztuskompozcija, de emltst rdemelnek Szurcsik Jzsef festett, plasztikus formzott vszonfejei is (Titnok I-II).
      A kt oldals teremsorban felsorakoztatott alkotsok mindig kicsit mostohagyerekek, mg akkor is, ha minsgkben nem maradnak el a fhajban levktl. Ha ismt a bejrattl indulunk el, a jobb oldali els mellkhajban, melynek n a rosszul belltott, elmosdott, cskos, esetleg kocks kpernyket idz kpek gyjthelye munkacmet adtam, az elektronikus kp, a kperny s a festmny klcsnhatst bemutat mvek lthatk: A. Nagy Gbor kockzott kompozcija, Ghyczy Dnes sszegyrt, keresztbe cskos portrja, Kirly Andrs letlen kpe, Wechter kosnak a ltvnyt kockkra bont munkja, illetve ugyancsak itt tallhat Pauer Gyula j-rgi illziszer pszeudja. A kvetkez szoba a kis mret festmnyek szentlye. Itt az egyetlen mretesebb munka Tth Csaba szrke szn mvszettrtneti parafrzisa, melytl nem messze vastag keretben Krpti Tams sejtelmes, borongs, barna angyala lthat. Molnr Pter kivl ngydarabos rsnesze inkbb rajz, grafika, mint festmny. Ebben az anyagrszben a klnbzsg a meghatroz vons. Nem vletlen teht, hogy Palk Tibor tollkpvel szemben Kovts Albert szrs formkbl szszell, ers kontros festmnye fgg a falon. A kvetkez helyisg jeles darabjai Mhes Lrnt napoz fiatal lnyt megrkt fotnaturalista vszna, Szpfalvi gnes jfiguratv, a vros panormjt nz fiatal nt brzol, j plein air kpe, illetve Pinczehelyi Sndor festmny-grafikja, melyen magt j psztorknt brzolja.
      Bevallom, miutn tbb mint kt rja stltam fl s al a Mcsarnokban, kiss elfradtam, annak ellenre, hogy msodszor nztem meg a kollekcit. gy a harmadik (msik oldals) teremsor mvei kzl mr-mr szinte csak mazsolztam, pontosabban csak a (szmomra) figyelemre mlt darabokra koncentrltam. Kiemelnm ebbl az anyagrszbl Tolvaly Ern nagy mret, harmonikus kolorit csurgatott, nonfiguratv Lomb s ablakt, Jlius Gyula kvzi tudomnyos, fmbl, lombl, rzdrtbl, rgi elemekbl sszelltott kompozcijt. A kvetkez helyisg elssorban a fiatalok. Itt van Hajd Kinga hat kis mret szvet, hegyeket, vrost stb. brzol munkja, Cseke Szilrd alkotsa, s egy groteszk, karaktert kiemel, naiv stlusban dolgoz ifj fest, Hecker Pter kpe, A jszv rendr klcsnadja pisztolyt a sr kisfinak. Itt tallkozhatunk tovbb a killts msodik, kondicionltermet megrkt festmnyvel, Rvsz Lszl slyzt emelget hlgyet brzol munkjval (Edzteremben), valamint Rcmolnr Sndor szveges giccsparafrzisval. A kvetkez s szmomra az anyag vgt jelent killtterem f mve ktsgtelenl Fldi Pter mitikus-mess festmnye, de meggyz kpekkel szerepel itt Kopasz Tams, Bikcsi Daniela, M. Novk Andrs s Krajcsovics va is.
      A felvonultatott anyag, a csoportost rendezi szndk ellenre is, vegyes kpet mutat. Tbbszri krbejrs utn azrt kibontakoznak, sszellnak a klnbz vonulatok, melyeket - nem tudni mirt, taln azrt, hogy a szalon-koncepciit erstse - sszekevert a trlat rendezje.
      Legmeghatrozbb az (j)figuratv alkotsok egyttese. E kifejezsmd a kzpgenercinl (Kocsis, Fehr Lszl, Mhes Lrnt, Nyri) egyfajta fotrealista iskolzottsgbl addik, mg a 90-es vekben a fiatalok egy csoportja is a figurativitst, a sajtos fotalap jfigurlis, sokszor plein air festszetet fedezte fel, alkotta meg magnak. E hasonl kor s hasonl szemlletben dolgoz mvszek - Szpfalvi, Hajd Kinga, Nemere, Szcs Attila, Baranyai Levente stb. - munkit, melyeket sztszrt a rendez, egy nagy teremben lehetett volna csoportostani, utalva ezzel a ltez irnyzatra. A msik dominns vonulat a nonfiguratvok. Ebben a geometrikus trekvsek, illetve az jhullm metamorfzist kvethetjk nyomon (Konok, Matzon kos, Maurer, Faj, Hasz, Bak, Ndler, Mulasics, Bulls), majd rnk el a fiatalok rvn - Gal Andrs, Erdlyi Gbor - a monokrm brzolsmdig. Meggyzen van jelen a gesztusfestszet is (Szirtes, Gbor ron). Az irnyzatokhoz, stlusokhoz nem kapcsold, egyni ton jrkat (Keser, Fldi) kln is kiemeltem. Ahogy rszben a killts is utal r, a felsorolt tendencik, a konceptulis indttats munkk (Swierkiewicz, Tolvaly), valamint a groteszk-naivoki (Regs, Hecker) egyttesen hatrozzk meg az ezredfordul magyar festszett.

(Dialgus. Mcsarnok)

BN ZSFIA:

Fotogrfia

A fnyHalsz

Brassa els magyarorszgi letmkilltsnak katalgusban a zrkp elterben a mvsz s felesge, Gilberte lthatk a Rue du Faubourg-Saint-Jacques-on lv laksukban, a falon lv naptr tansga szerint 1952-ben. A httrben pedig, a szoba vaktan fehr mennyezetrl egy lmpa lg, amelyik egyfell funkcionlis, valsgos trgy, a mindennapok tartozka, msfell azonban, Brassa munkssgt tekintve erteljesen szimbolikus. A kpen lthat lmpa ugyanis egy halszhlval (szkkal) bortott csupasz villanykrtbl ll, mely ers rnykot vet a mennyezetre, s Brassa kpeinek (mi tbb, eredeti nevnek: Halsz Gyula) ismeretben bzvst llthatjuk, hogy ez a trgykompozci nla bevlna akr cgrnek is. Biztos boldog volt, amikor eszbe jutott ez az tlet - ugyan ki ms is lehetne? -, mert arra gondolhatott, hogy a hl szemei milyen szp s rdekes rnykot vetnek majd a falra, s ugyanakkor milyen pompsan fogjk a villanykrte durva fnyt tomptani s sztterteni. ppen a htkznapinak s a htkznapi megemelsnek e megfoghatatlan szvedke kpezi Brassa ars poeticjnak lnyegt. Nem csak szellemben, de munkiban is magv tette szellemi mesternek, Goethnek szavait: "A trgyak lassacskn magukhoz emeltek engem."
      Ahhoz azonban, hogy egy mvsz ne emelni, hanem emeltetni akarjon, elssorban alzat szksges, s ez Brassanl leginkbb a valsg irnti alzat formjban rhet tetten. Ez mr mfajvlasztsban is megnyilvnul, hiszen eredetileg ugyan festnek kszlve, 1930 tjn felismeri, hogy "a fnykpezs korunk sajtos kzlsi eszkze", s hagyja magt elragadni e mfaj ltal, hogy korhoz minl hvebb kifejezeszkzt hasznljon. Trgyvlasztsa s fnykezelse miatt kpei gyakran szrrelisnak hatnak, s emiatt a 30-as vekben a Minotaure kpzmvszeti folyirat kr gylt szrrealista mvszek szeretnk t krkbe vonni, m Brassa inkbb elhatroldik tlk, mert megltsa szerint cljaik alapveten klnbznek. A szrrealistk el akartak szakadni a valsg szerintk lehz, banlis kzegtl, mg Brassa ppen a valsg szrrealitst kereste fnykpezgpnek lencsjvel. S mg a szrrealistk inkbb a szokatlant, a klnst, a mozgst s a pillanatnyi improvizcit istentettk, addig Brassa a kznapiban, a banlisban, az llandsgban s a megfontolt megmunkltsgban bzott. Kztudoms, hogy alkalmazott technikja nem volt alkalmas improvizcira, a pillanat kandi ellessre: magnziumos vakut s hossz exponlsai miatt llvnyt hasznlt. A valsg rekonstrulsa rdekelte a clbl, hogy valamikppen kinyerje annak esszencijt, s ennek rdekben gyakran megrendezett jeleneteket fnykpezett (lsd pldul a Chez Suzy cm, bordlyhzi sorozatot).
      Ez a megrendezettsg jellemz az jszakai Prizsrl ksztett felvteleire is, ami elssorban a fny nla sszetveszthetetlen manipulcijbl addik. A direkt fnyforrs kitakarsa (oszlopokkal, fkkal, pillrekkel stb.), illetve tvoltsa klns, filmes hatst eredmnyez (ami nyilvn nem vletlen, hiszen Brassat a filmezs technikja is nagyon rdekelte), illetve, amikor a fnyforrs mgis brzolva van (pldul a Rue de Lappe cm kpen), akkor is mintha csupn egy filmforgats kellke lenne (ami abbl is addik, hogy az jszakai fnyt nla ltalban mves gzlmpk adjk). gy kpeit nzve, gyakran mintha egy 30-as vekbeli film llfotit nznnk, s ez a film: maga a valsg, a valsg mint malkots. A mvinek s valsgosnak, a megrendezettnek s letszernek ez a sajtos, intellektulis tvzete mintha egyenes elzmnye lenne egyrszt a hatvanas vekbeli kpzmvszeti pop art trekvseknek, msrszt a Cindy Sherman-fle, hetvenes vekbeli "llfotknak" (Film Stills-sorozat), st, taln Mapplethorpe hetvenes-nyolcvanas vekben szletett "jelenet"-kpei is idesorolhatk (mr csak Brassanak a perifrikus vilg irnti rdekldse miatt is - nota bene: A 30-as vek titkos Prizsa cm knyve csak 1976-ban jelenhetett meg elszr). Hiszen a valsg rekonstrulsa, a rendezs hatatlanul megkveteli a kvlrl lts s lttats kpessgt, ami viszont akarva-akaratlan is egyfajta kultrkritikt szl.
      Brassa ms szempontbl is hagyomnyteremtnek bizonyult: a harmincas vektl elsknt foglalkozott graffitik fnykpezsvel s gyjtsvel, melyekhez vissza-visszajrt, hogy megrktse a rajtuk esett vltozsokat is. rdekelte az id (halla bekvetkeztekor ppen Proustrl rott mvt kszlt befejezni), s ez az rdekldse egy msik jtsban is megmutatkozik. Olyan sorozatbl ll kpeket is ksztett, melyek apr "trtneteket" meslnek el - mg a fotriport mfajnak elterjedse eltt (pldul az Egy ember haldoklik az utcn cm, leheletfinom sorozat). m e trtneteknek nincs igazi hrrtke; nincs szenzci, nincs botrny, nincs nagy trtnelmi pillanat. "Nem vagyok riporter. Nem rdekel az aktualits. A mindennapi let sokkal felkavarbb. Az, hogy Truman Prizsba ltogat, nem a valsg" - mondja Brassa. Ami rdekli, az a "nyomkeress", egy kor, egy vros lenyomata, llegzetvtele; a mlandban az rk. A mostani killtson lthatjuk a graffitikrl kszlt, tematikusan csoportostott, hol jtkos, hol rdgi kpeket, a Dl-Franciaorszgban kszlt sugrz, rk nyugalm kpeit, az aktfotit, a klnleges tehetsg rajzait, a vletlen csodk cmet visel trgysorozatt, a vilghrt megalapoz, jszakai Prizsrl kszlt felvteleit, valamint ennek kiegszt prjt, a titkos, alvilgi Prizst megrkt kpeit. Mg a vincennes-i llatkertben kszlt djnyertes filmjt is lthatjuk. Csak a mvszportri hinyoznak valamilyen okbl, amit viszont szintn sajnlhatunk.
      Brassa nagykabtban (apmnak is pont ilyen tlikabtja volt), feltrt gallrral s kalapban kukucskl az llvnyra helyezett gpbe, szja szegletben cigaretta fityeg, oldaln tska lg - nem mvszi allrkbe burkolz, klnc artiste, hanem inkbb megnyugtat apafigura. Olyan, aki kivr, elintz, megcsinl, megtall. Kzapa, akihez brki mindig visszamehet, s biztos lehet benne, hogy fog tle kapni valamit. tvenfillres Boci csokit, vagy egy j tancsot a fnyviszonyok kezelsre vonatkozan. Milyen kr, hogy eladtam az apm reg Leicjt; azon kiprblhattam volna, amiket mond.
      Post scriptum, avagy knyrgs magyar killtsrendezkhz gy ltalban: a nemzetkzileg rendezett s nemzetkzi kznsgnek is sznt killtsokon, knyrgm, mirt mindig csak magyar nyelv feliratok vannak - mint itt is? s a katalgus is mirt nem vgig ktnyelv?

(Brassa-fotkillts, Ludwig Mzeum, megtekinthet janur 21-ig)

KAN ZSUZSA:

Tnc

Idutazs

Madch nyomn

Az Operahz sznpadn "vilgr-hangulatban", divatos Lzershow-knt kezddik Az ember tragdija. A dallamos zene dobpergsre vlt, majd hatalmas kk korong ereszkedik le a zsinrpadlsrl, felteheten a Fld kpe az scennal, amelyre mint sok sznes festkpacni, egyre tbb foltszer maszat csapdik. Megjelenik az r, hosszan stl, szlzik, majd barokkos hozsnna-ritmusra befutnak az angyalok (kis disco-ladyk) s hrom "arkangyal" is csrg egy keveset. Htulrl mr kzeleg Lucifer, a sznpad eleji sllyesztbl kitnferegnek punk-klsej rdg-haverjai, majd, ugyancsak innen, kihzzk Lucifer hasonmst, aki ahelyett, hogy "kgy" lenne, n kpben vesz rszt a tovbbiakban. (Hasonlan a Jean Effel karikatra-ktetbl szletett, Kelet-Berlinben s Budapesten is jtszott szovjet tncvgjtk: A vilg teremtse Kaszatkina-Vasziljov-fle megoldshoz, ahol a balettszerzk szintn kitalltak maguknak egy tdik fszereplt: az riscsecsem? dm s va, a kedlyes risten s a Stn mell annak felesgt, akit ott rdgasszonynak hvtak. Hiba, nincs j a nap alatt!)
      Lucifer sajt jusst kri az rtl, aki az angyalokkal behozat kt plexi-idomot: ttetsz oszlopok tetejn hatalmas, Lotto-show-kellkre emlkeztet kt gmbt (amely a sznpadkphez illik, csak a darabhoz nem). Ez lenne ht a tuds s az let fja? Az rdgk tovbbi gmbket varzsolnak el, m kztk kt igazi alma is akad! Egyikbe Lucifer bele is harap, majd az rdgk kz dobja, mint valami koncot. A msikat jelentsgteljesen felt?zi az egyik gmbre, amelyik, pttyeit nzve, pttys labdafa is lehetne(!).
      A Kutszegi Csaba ltal jegyzett szvegknyv tvedsei, az erltetett trtelmezsek csapdi mr ekkor elkezddnek. Elsknt a logikai bukfenc, miszerint az a priori almafra kvlrl aggatjk fel az almt. Msodikknt az eszttikai bukfenc, miszerint az absztrakt, formjt-stlust tekintve egyarnt a valsgtl elrugaszkodott fa-imitcit az ehet, "hs-vr" almval hozzk kzvetlen kapcsolatba: a maximlisan elvontat a maximlisan konkrttal. Vgl a vallstrtneti bukfenc, tudniillik hogy noha az almt a fnyes gmbrl va szaktja le - ez vletlenl stimmel! -, m csak kstolja meg! Ugyanis elbb hallatszik-ltszik az isteni bntets ijeszt zreje s fnyeffektje, mintsem dm is beleharaphatna. va pedig gy megijed az r haragjtl, hogy ijedtben leejti, st odavgja. A bnbeess ennlfogva csak flig trtnik meg, dm teht oktalan marad, akr az llatok...! Ezrt, mivel nem rt r harapni a tuds almjbl, a vilgtrtnelemben majd va lesz az szlny, dm az sztnlny...? Vajon mi lenne, ha kvetkezetesen ebbl az attitdbl vezetnnk vgig Madch trtnett...?
      A Mnchenben l-mkd alkotk: Barbay Ferenc koreogrfus s Urbn Gyrgy dszlet- s jelmeztervez? azonban ezzel a krdssel a tovbbiakban mit sem trdtek. Hisz amgy is jkora feladat szakadt a nyakukba: Kocsk Tibor tncolhat programzenjre 12 sznt megkomponlni, s megtlteni Madch szveghez mlt tncanyaggal. Tovbb a jeleneteken bell rzkeltetni Madch gondolatait s kvetkeztetseit, majd az egymsra pl? sznek vonulatn t megfogalmazni a Tragdinak a pesszimizmusbl "s mgis" optimizmusra vlt, filozofikus zenett (Szerb Antal).
      A tncsznpadi szitucik sorban azonban - ahogy mondani szoks - mindez most nem valsult meg! Egyrszt mert a tncnyelv olykor meglepen szegnyes, mskor tlzsufolt, de mgsem jelents. Emlkezetes rszlet is alig akad: legfeljebb az r szljnak kzepe s Lucifer entreja az els rszben, a falanszter-kp, Lucifer s dm monumentlis (Barbay korbbi Tzmadr-kettsbl temelt frfi pas-de-deuxje, illetve dm s va kettse a darab vgn. Mindssze ennyi.
      Ez persze nem azt jelenti, hogy a tbbi szereplnek ne lenne olykor technikailag is igen nehz megoldanivalja. Pldul a Hasonmsnak, vagy az rdgknek (akik a groteszkre torztott klasszikus balett allegro-anyagval pajkoskodnak, csibszkednek vg nlkl), m a dramaturgia szempontjbl mindez rdektelen tltanyag. Az egyiptomi szn vontatott, az athni szintn: Milthiadesznek lpse sincs, s mialatt a megtvedt np meglincseli, az rdgk vidm rdgtncot jrnak, krbe-krbe-karikba... A Nightclub-hangulat Rma-kpbe dm s va, mint kt lveteg szexbajnok rkezik egyms karjaiban. A kt rabszolga - abszurd mdon - a kt ni fszereplnek mg "partnerol" is egyet, mieltt hallos viadalt vvna egymssal; sszecsapsuk pedig olyan, mint a Seregi-fle Spartacus llegzetelllt gladitor-harcnak minire zsugortott parafrzisa. Mindkt Prga-kp trsasgi tnca hg s unalmas, London cselekmnyvezetse zavaros, a mennyei idill szentimentlis s hossz.
      A kosztmk - a napjaink divatjbl val mltbaforduls okn - sokszor mr-mr nevetsgesek: Tancrd s a kereszteslovagok fekete brnadrgjukhoz ni nyri fehr-fekete cskos napozfelst viselnek. (Majdnem, mint Liliom, csakhogy az Molnr Ferenc s nem Madch; a Vrosliget, s nem Konstantinpoly.) A francia forradalmat a lnyok-asszonyok tarka bugyis babydollban nneplik, az ifj mrkin viszont nadrgkosztmben knytelen felidzni a XVIII. szzadi arisztokrcit. Ennyi plda elg, hogy hihet legyen: az egsz darab legsikerltebb jelmeze dm s va deni testtrikja!
      Az ember tragdija - a Magyar Nemzeti Balett repertorjn - legfeljebb teht ezredforduls idutazs, mintsem a dantei Divina Commedihoz s goethei Fausthoz mrhet magyar drmai kltemny tncsznpadi megfelelje. Mg a madchi m a magyar irodalmat eurpai lptkv tette, a jelen tncvltozattal ez nem trtnhet meg. m ha valaki az ezredvg mmorban egy csppet is bnkdna emiatt, azt vigasztalja a madchi Lucifer: "Tragdinak nzed? nzd / legott Komdinak s mulattatni fog!"

KOLTAI TAMS:

Sznhz

Angol szvet, norvg minta

Van most nhny darab, amely a n s a szabadsg tmjt varilja. Rgi tma. A darabok is rgiek, de jk. Nmelyikket ritkn jtsszk. Taln feminista lobbi m?kdik, vlhetnnk az egyms sarkt tapos bemutatk lttn. Ez most a trend, s a sznhz siet, hogy vgre szljon valamirl. Korai az rm.
      A Jzsef Attila Sznhz ugyan jrafordttatta Ndasdy dmmal A makrancos hlgyet, de aztn igyekezett eltakarni az j fordts sszes ernyt. Shakespeare egy nonkonformistrl rt darabot, aki trtnetesen n; Major Melinda nhibjn kvl egy olyan elads rszese, amely minden porcikjban meg akar felelni a konvencionlis vrakozsnak. Kvetkezskpp szba sem kerlhet olyasmi, mint a deviancia letrse, emberi jogok, esetleg kt szuvern szemlyisg sszeszikrzsa s - a vgn - sszekacsintsa az ostoba vilg ellen. Ami a sznpadon lthat: a kommersz diadala.
      A Brka a Shakespeare-kortrs John Webster horror-tragdijt, az Amalfi hercegnt jtssza. Ebben a formtumos cmszerepl radiklisan szembehelyezkedik a nrl alkotott korfelfogssal. Titkos mezalianszot kt, azaz szerelembl frjhez megy egy alattvaljhoz, gyerekeket szl neki, amirt termszetesen a lzadra kimrt sors vrja: perverz, bigott s hipokrita csaldtagjai, akik radsul vilgi s egyhzi hatalmassgok, szisztematikusan, klns kegyetlensggel likvidljk. A stt remekm eljtszshoz az Anglibl importlt vendgrendez, Tim Carroll kln vilgtstervezt hozott magval annak rdekben, hogy az eladst teljes sttbe bortsa. A nyilvn metaforikusnak sznt akci jtkonyan eltakarja, hogy a rendezs nem ri el a szakmai minimumot. Udvaros Dorottya sznszi elveszejtse flr egy renesznsz bnnel. Az sszestett eredmny az lmvszet diadala.
      Veszendbe mentek a ngyszz ves, tarts angol szvetek. A norvg minta, mrmint a Henrik Ibsen alig tbb mint szzves. Eszenyi Enik norvg mints pulvert visel Nra Helmerknt a Vgsznhz sznpadn, a cmszerepl maga kttte, a sznszn bszkn mutogatja a sprols asszonyka kezemunkjt. A nevezetes szndarabban nemancipcis folyamat zajlik: a felesgben megersdik a polgri ntudat, s ennek folyomnyaknt flbomlik a polgri hzassg. Nra rjn, hogy a trvnyek az let egyetlen terletn sem az erklcsi rtkeket kodifikljk, s ezt a sanyar felismerst kvetkezetes moralistaknt csak csaldi ktelkeinek elszaktsval kpes fldolgozni. A kiss tteles ri munkahipotzis mindazonltal hagyomnyosan alkalmas egy hzassgi vlsgdrma levezetsre, aminek aktulis hangvtelrl Knos Lszl modern fordtsa sikeresen gondoskodik.
      A rendez Marton Lszl, amennyire csak tudta, elrehozta a rivaldig a kamaradrmt. A hatalmas mret, vajszn falak, nylnk ajtk, monumentlis mrtani formk padlszintjn - Khell Csrsz mintha a testvri finn lakberendezsi minta ttrt vilgossgtl kapott volna ihletet - mg trpbbek a "babaotthon" bababtorai. Nra egy alkalommal a hintalra telepszik, st Helmer is leerszakolja magt - noha alkathoz kevss illik - egy jtk szkre. Csak hogy rtsk az infantilizlt felesg jelkpt. Eszenyi a kezben felejti a gyerekek tlikabtjt, beljk kapaszkodik, amikor Krogstad elszr fejti fl eltte trvny s morl kettssgt - lssuk jl, hogy szmra a csaldi eszme a legfbb eszme, mindent ennek rendel al, ms jszerivel nem is kerl a ltkrbe. Eszenyi Nrja az elejn csacsog, nassol sztnlny, msok irnt szinte teljesen rzketlen, mg hziasszonyknt is, egyedl kvzik, vegyl egyet (egyet!), knlja az dessget Lindnnek, st, Rank hallos betegsgt sem li t. Amikor a doktor hirtelen bevallott szerelmvel lerohanja - ez egy kicsit direkt jelenet, a kzsimogatsbl letepers s roszszullt lesz -, nem a vratlanul nyilvnvalv tett rzelmi fggsg, hanem a durva fizikai tmads miatt mond le arrl, hogy pnzt krjen tle klcsn, s lthatan bosszantja az elszalasztott lehetsg.
      Az elads nmagnak fladott leckje, amit sokig nem is tud megoldani: a nagysznhzi krlmnyek kztt rvnyestend atmoszfrikussg s aprlkos naturalizmus. Hossz ideig gy jtszanak, mint stdikrlmnyek kztt, a dszlet csak flnagytottan relis, de nem emeldik el, Marton fny-rnyk hangulatokat produkl, az vegajt mg tapaszt homlyos arcokat, esztatta szereplket hoz be kvlrl - a szveg szerint odakint h van -, jelenetvgeken begurt egy jtkkarikt a kivilgtott szomszd szobbl, vagy szomorksan elszabadt a piannrl egy elrvult plssllatkt. Ezek tipikus intim, kisrealista effektusok, nem teremtik meg a jtk nagy sznpad kvnta vt, elvontabb dimenziit, tr s id kitgtsnak lehetsgt - a klti metafora kibontsnak eslyt.
      A sznszek is rszben a megszokott esetlegessggel fogalmaznak, mint akik nem tanultk a lnyegre tr, srtett, gesztikus eszkzhasznlatot. (Nem tanultk.) Kiss Mari azon igyekezetben, hogy megszabaduljon a sivatag-sznhzban rtapadt modorossgtl, dinamika nlkl, modullatlanul beszl s jtszik, mint aki nem rzi a sznpadot. Glffi Lszl Krogstadknt alig tallja a figurt, ezrt sr lcselekvssel, homlokrintssel, hajigaztssal, zsebkendhasznlattal - a zavar naturlis jeleivel - sznest. Benedek Mikls Rank doktora rdekes alakts: mint nnnmaga srkve jrkl a hozzval, szarkasztikus srfelirattal.
      Hegeds D. Gza kezdetben tlsgosan kiadja Helmert, ez a leplezetlen, lenyalt, mokny bankdvad, aki nelglt, rideg kedvessgvel csak tmenforgalom cljbl hasznlja a szalont, mieltt tvonul dosszijval a dolgozszobjba, els ltsra is kptelen arra a "csodra", amit Nra vr tle. Azt hihetnnk, egy sszetettebb figura tbb meglepetst tartogatna. De aztn Hegeds vratlanul kivetkzteti magbl a nyjas agreszszort, vltz keretlegnyt csinl belle, aki elbb brtnrileg szankcionlja felesgt, majd a veszly elmltval a gyllet eufrijbl tmenet nlkl lp t a szexulis birtoklsvgy eufrijba. A testi lemezteleneds itt ppgy emblematikus, mint a teljes jelenetsor: a frjnek rjngst a sznpad kzeprl sztlanul s nmn vgignz Nra. Eszenyi jtka az elads derektl - klnsen a vad, srtett tarantelltl - mgikus teljestmny. Megcsinlja a majdnem lehetetlent: a szemlyisg szemnk lttra val talaktst. Az sztnlnybl, akinek mindeddig nem volt szksge a "ki vagyok n?" krdsnek fltevsre, elhozza az nmagra kvncsi embert. Nem a feministt - ez nagyon fontos. Ibsen darabjnak veszlye, hogy Nra tvozsa a babahzbl ttelszerv vlik. Eszenyi Nrjban nyoma sincs a flbredt szfrazsettnek, a gyerekeirl val lemondsba is fjdalmasan belecsuklik, de makacsul, kiss didaktikusan magyarzza, hogy mennie kell. s ebben a didakszisban kltszet van. Megemelkedik ltala az elads, amely - ne tvedjnk - hibival egytt is jobb, mint a magyar tlag.

(Ibsen: Nra - Vgsznhz)

PINTR TIBOR:

Zene

Pesti Bayreuth

Kosztolnyi 1908-ban rta: "Tavaly egyms utn hozta a telegrf az gynevezett rendezsi csodk hrt. Wagner zenedrmjban a hablenyok igazi vzben sztak, a rendez skos korcsolyaplyt ntetett a sznpadi deszkkra, msutt meg valsgos vonatok dbrgtek a nzk el." Furcsa, ha kzel szz vvel ksbb a rendezi elkpzelsek mit sem vltoznak, s a csodk ugyangy csak ironikusan emlegetett csodk maradnak. Ha nhny j, elssorban technikai elem gazdagtja is a sznpadkpet, alapveten az Operahz Wagner-tetralgia eladsnak ltsmdja kifejezetten rgimdi. Noha a Wieland s Wolfgang Wagner teremtette j-Bayreuth mr rges-rg szaktott a rendezs XIX. szzadi, azta konvencionliss merevedett jellegvel, mgis a pesti Operahz rendezje, Nagy Viktor, mintha mit sem tudna mindarrl, ami az elmlt vtizedekben trtnt. A teljes Ring mostani eladsa, mely korbban kln-kln kerlt a pesti kznsg el, zavarosan vegyti a legfeljebb modernnek mondott rendezsi fogsokat s a mr-mr elviselhetetlen sznpadi klisket. Nem akarnm tagadni, hogy a teljes Ring rendezse hajborzaszt feladat, de a sznpadkp az sszes felvonsban egy pillanatra sem tud tllpni a konvencionlis kereteken, radsul ebben sem kpes egyntet lenni. A Rajna kincse els kpben a lzersugrnyalbok remeg fnyhatsa ktsgkvl szemreval jtk, ezzel szemben az aranyat rejt szikla vizulis megjelentse kifejezetten realisztikus. De hogy a hrom sell kergetzni s Alberichhel incselkedni is tudjon, az egsz masinria el hatalmas vastraverz kerl, gy a hrom elem, mely sajt sznpadi jelentsvel kln-kln mg mondana valamit, kioltja egymst. Ezt kveten a msodik kp a hegymagaslaton semmi ms, mint lpcszetesen felfel emelked csupasz tr, oldal- s htterben a Walhalla oszlopaival. A negyedik kp vgn, a fensges bevonulsi zenre csak egszen suta lpskombincikkal kpesek az nekesek a sznpad tetejre jutni. A walkr els felvonsban Hunding hza a konvencionalizmus mintapldnya, a krisfnak mg a gykerei is lthatk, a harmadik felvons sziklabrce pedig egy kzplet flpcsjre hajaz, tetejn Brnnhilde leend alvhelyl szolgl takaros kis kiszgellssel. A Siegfried elejn Mime kovcsmhelyben hatalmas kemence, izzik a parzs, terjeng a fst (mint ltalban az egsz Ringben), Az istenek alkonynak eljtkban Brnnhilde, aki mg mindig a sziklabrcen van, sszettt kis lakbl (ez lenne a barlang) lp ki Siegfrieddel, bevezetve egy igazi lovat, ki Grant megtestestve kedvesen ropogtatja a kockacukrot. Az els felvonsban pedig a Gibichungok csarnoka affle kzpkori vidki kria tornca. Az istenek alkonya harmadik felvonsa hamistatlan realisztikus tr, ahol a sellk ugyan nem igazi vzben, hanem sznpadi fstben sznak, amely alkalmasint inkbb egy mocsarat, semmint a szles Rajnt idzi a nz el.
      Csiks Attila sznpadkpeiben az nekes sznszek hol a horror vacui rzetvel kszkdnek, hol pedig elfrni sem tudnak, s egyms lbra taposva nekelnek. Nagy Viktor azonban e kellemetlen helyzetet tetzi azzal, hogy nekesei szmra a legelemibb instrukcikon kvl semmit nem ad. A drmai interakci oly szegnyes kliskben jelenik meg, hogy a realisztikus dszlet adta lehetsgek szges ellenttben vannak a merev, kontaktusvesztett sznpadi mozgssal. A walkr utols felvonsban Brnnhilde felszalad a sziklacscsra, s mire Wotan befejezi monolgjt, addigra jra viszszaszalad, megleli apjt, aztn ismt lpcszik egyet. Az egsz jelenet kizrlag a lpcsrl val leszalads s sszelelkezs kimdolt tetrlis sablonjra pl. Siegmund s Sieglinde felismersi jelenetben, az "Egy tnde kp / l bennem is: / hogy g vgyban / lttalak mr" szveghelyen a kt szerelmes egyms mgtt, majd' ktmternyi tvolsgban ll. Ksbb a Sieglindt leszrni akar Siegmund trt Brnnhilde drdja lltja meg, de Brnnhilde ttova mozdulatai elruljk, mely vgsznl kell kilendtenie a drdt. A drmai mozdulat bizonytalan kivitelezse azt a hatst oltja ki, amely maga lenne a jelenet cscspontja. Az istenek alkonya Siegfriedjnek hol idtlenl srget mozdulatai, hol infantilis ujjongsai szerencstlen gesztusok sora. Operanekeseink nem llnak a sznpadi jtk magaslatn, m nhny j rendezi utasts megmenten az eladst az resjratoktl vagy a drmailag teljesen megoldatlan, st jelentsvesztett helyzetektl. A suta, vgiggondolatlan szitucik nyomn az isteneket alakt nekesek a legnagyobb j szndk ellenre sem kpesek felemelkedni szerepeik walhallai magassgba. A zenekari anyag monumentalitsa, st monstruozitsa nem kerl mg csak beszl viszonyba sem a sznpadi ltvnnyal s alaktssal. Siegfried halla annyira jelentktelen esemnny zsugorodik, hogy a vlaszknt felhangz Gyszindul nem korrell a tragikummal, lvn ami trtnik, tragikus, de amit ltunk, kzelrl sem az. Rendezs s mozgs, sznpadkp s sznszi alakts semmilyen rtelemben nem nyjt interpretcis jdonsgot a tetralgit illeten. A szellemi kihvsnak a rendezsben nyoma sincs, s elg ersen ama gyan hatalmasodik el a nzn, hogy a Ring sznrevitele csupn valamely ktelessgszer feladat, melyrl a rendeznek szszessgben nincs mondanivalja. Ezt a tnyt fedi el a sznpadkp tlhajszoltsga, a ltvnyvilg dekoratv (vagy annak hajtott) jellege, amely viszont a maga rszeiben nem vlik sem egyntetv, sem egymsra vonatkoztatott. gy a rendezs hinyait nem ptolja a dszlet, ez utbbit pedig nem gazdagtja a rendezi invenci.
      Csak zeneileg lehet pozitven viszonyulni a ngy esthez. Jurij Szimonov az Opera zenekart lehetsgeihez mrten rncba szedte, s bzvst elmondhat, hogy a vonszenekari hangzs kiegyenslyozottan, intoncijban tisztn szlt. A rendkvl knyes rzfvs hangtmeg A Rajna kincsben gyakorta komoly aggodalmakra adott okot, de a tetralgiban elbbre haladva egyre megnyerbb lett a fvs jtk, s Siegfried gyszinduljt a maga ris fensgben mlt mdon szlaltatta meg a zenekar. A Ring eladi grdja zenedrmnknt vltozott. Ez rthet, hiszen a ngy alkots klnbz betanulsokban kerlt sznre a korbbiakban, gy e mostani sszefrcelt ngy eladsban nem vrhat el az azonos szereposzts risi feladatnak vllalsa, br ez a sztesettsg fentebb lert problmit nagyban gygytotta volna. Siegmundknt (A walkr) s Siegfriedknt (Az istenek alkonya) Wolfgang-Mller Lorenz lpett fel. A vendgnekes egyik szerepben sem nyjtott jelents alaktst, s sajnlatos, hogy Molnr Andrs csak a Siegfried cmszerept alaktotta. Ktsgkvl Molnr ma a legjobb, st alighanem egyetlen Wagner-hstenorunk, akinek alaktsa messze fellmlta Lorenzt. Wotan szerept Egri Sndor (A Rajna kincse), Berczelly Istvn (A walkr) s Gurbn Jnos (Siegfried) osztotta meg. Egri az isteni fensgessget elssorban nagy dinamikj nekes alaktsval jelentette meg, sznszi kpessgei httrbe kerltek, mg Berczelly a tragikus ptosz nvdl, majd rezignlt pesszimizmust stt haraggal szlaltatta meg, s alaktsa sznszileg is jelents. Gurbn jtka s nekesi ereje kevss volt tt. Brnnhildeknt Lukin Mrta (A walkr), Misura Zsuzsa (Siegfried) s Szendrnyi Katalin (Az istenek alkonya) lpett fel. A hrom nekesn hatrozottan eltr karaktere ersen megosztotta a szerepet. A walkr fiatal istennje a Siegfried kevss jelents Brnnhilde-szerepn t a tetralgia utols darabjban hatalmas erej, tragikus nagyasszonny rik, s ez a vlts elssorban Lukin s Szendrnyi eltr alaktsban vlt plauzbiliss. Ebben a vonatkozsban a szerepmegoszts j eredmnyt hozott. Tth Jnos (A Rajna kincse), Egri Sndor (Siegfried) s Gurbn Jnos (Az istenek alkonya) Alberichje hasonl megosztst eredmnyezett, mint Brnnhilde hrmas szerepe, br Alberich elssorban az eleste drmjban jelents szerep, s ebben Tth leginkbb az rjng-hisztrikus karaktert emelte ki. Egszen nagyszer alaktst nyjtott Temesi Mria Sieglinde (A walkr) szerepben. Rozsos Istvn komikus szerepkrhez mltn mind Logeknt A Rajna kincsben, mind Mimeknt a Siegfriedben remekelt. Az istenek alkonyban Gunther s Gutrune szerepben tvs Csaba s Markovics Erika halvnyabb alakts, Berczelly Hagenje j pldja volt a keser dh s bosszvgy szenvedlynek, de az alakts sajtosan kzel kerlt a Wotanhoz, gy Hagen karaktere lehetett volna plasztikusabb. A Rajna kincsben s a Siegfriedben egy-egy nagy erej jelenet ksznhet Kovcs Annamrinak s Wiedemann Bernadettnek Erda szerepben.
      A bcsi opera egy lenygz eladsa utn hazajve ids mentoromtl azt krdeztem, mirt nem ltunk itthon a bcsihez hasonl eladsokat. Vlasza rvid volt: mi mindenen gyorsan tl akarunk lenni. A rendezi klisk s konvencik hljban a pesti Ring is gyorsan tlesett a rendezs fradalmain. Zene s sznpad ilyen hasadtsgban taln a rendeznek a karmestertl kellene klnrkat vennie, s akkor a Gesamtkunstwerk sznpadi vilga fel tudna nni a zeneihez. Karmester s nekesek ugyanis vannak...

(Wagner: A Nibelung gyrje. A Rajna kincse, janur 7.; A walkr, janur 9.; Siegfried, janur 11.; Az istenek alkonya, janur 13. Magyar llami Operahz)

FY MIKLS:

Televzi

Elny ott

Kt meglehetsen szerencstlen ads utn Kepes Andrs Ozisa a jelek szerint magra tall, elrte a remlhet tlagszintet. Kt adsig gy ltszott, hogy Kepes semmit sem tanult, s mindent elfelejtett, idegesen, reszket hanggal mondogatta fl az sszektszvegeit, agyonhasznlt vendgeket hvott meg, s a msor ugyancsak billegve jutott el a fcmtl a stblistig. Harmadszorra viszszatrt a rgi Kepes, aki valban nem tanult semmit, de ezt a hsz vvel ezeltt korszernek mondott televzizst lazn, knyelmesen, kiss knyszeresen zsebre vgott kzzel s elg meggyzen mveli.
      Kepes legnagyobb elnye sajt maga. Azt nem lehet mondani, hogy szveszt gonddal lltotta volna ssze a legutbbi Ozist. A tma a feketk fehrek, illetve a fehrek feketk kztt. Ehhez meghvott egy itt dolgoz etip orvost s annak rocksztr gyermekt. A beszlgets lassan csordoglt, s beleesett ugyanabba a hibba, ami elfordul a knyelmes tempj trsalgsok sszer hosszsgra rvidtsnl: idnknt sszefggstelenn vlt, idnknt nem volt hely a msorvezeti reakcira, az eltprengsre, slyos pillanatra banlis krds kvetkezett, s alapveten nem tudtunk meg semmit, csak azt, hogy Johnny doktor szerepelt az Egri csillagokban. Ez a tpus msor mindig ugyanattl szenved, a vszes kphinytl, a vgsi pontokat csak oda nem ill koncertrszlettel s az igen gyatrn rgztett llkpekkel lehet lefedni, meg azzal a kellemetlen megoldssal, hogy nem az van a kpernyn, akit ppen krdeznek. Kepes Andrs azonban ezt is kibrja. Nem dl ssze a vilg, megy a "rgimdi, trtnetmesls", s keretbe helyezve sokkal nagyobb lesz a slya az elre elksztett anyagoknak is. Leadnak egy tizenkilenc ves dokumentumfilmet, amely teljesen szrevtlenl tnne el egy szoksos nap szoksos msorai kztt, de most joggal kerl fmsoridbe, meg lehet nzni, ki lehet brni.
      A ltszat az, hogy Kepes Andrs oktja a npet, maga is az Ozis kultrmisszis szerept hangslyozza, hogy a mindennapok tvs vrfrdi utn milyen j megpihenni s beszlgetni kicsinyg, a valsgban azonban sz sincs errl. Az Ozis valban alternatv msor, jl megdolgozott kznsgnek szl, azoknak, akik maguktl is borzadnak a lvldzstl, a harminct v fltti, rettsgizett, csaldos, htkznap otthon csrg fazonoknak, akik Koncz Zsuzst s a Kalkt is el tudjk viselni, ha pedig magas mvszetre vgynak, akkor Amandindra mennek (egybknt k is vendgei voltak a msornak, br a velk ksztett interj majdhogynem sszefggstelenre sikeredett), akik annak idejn a Stdin nttek fl, s akik szmra Kepes nemcsak ozis, az utols bstya a kultrrt folytatott harcban. Ha az llami, kzszolglati televzi erre a nzrtegre jtszik, blcsen teszi. Ez a rteg ugyanis Fbry Sndor lecsszsval elvesztette minden bizodalmt a tvs szemlyisgekben, jelenleg mr csak a Heti hetesben meg Vmosban s Kepesben bzik, br a kt utbbi beszlgetsi, krdezsi technikja most mr vgkpp sszemosdik.
      A msor msik vendgkre kt divatos kultrfejbl s egy sajt felfedezsbl llt. A krdezettek: dr. Vargyas Gbor kultrantropolgus, szenvedlyes Vietnamba jr, Alfldi Rbert, aki szeret utazni, s kakukktojsnak a tncos Bozsik Yvette, aki, sajnos, egyltaln nem utazik, gy aztn az utazsokrl, kultrk tallkozsrl szl msorban knytelen volt szegny az ostobt alaktani, aki mindent csak hallomsbl tud, s azt is rosszul. A beszlgets itt is a kedlyes csevegs szintjn folyt, szerencse, hogy Vargyas Gbor nem szereti, ha a kannibalizmusrl ilyen belvrosi szinten szellemeskednek, gy ez a vonulat lellt. Egy furcsa, szinte indokolatlan pillanatban aztn slya lett a trsalgsnak. Alfldi Rbert arrl beszlt, hogy csak hat ve tallkozott elszr az apjval, de ktpercnyi, valban feszlt televzizs utn sikerlt innen is kievicklni, mehetett minden tovbb.
      A msor egyetlen igazn rdemi rsze ezen fell Salamon Andrs nagyon szpen sszelltott filmje volt a nyolcadik kerleti bks s bktlen egyms mellett lsrl, br az anyag felkonferlsa ("Amikor elszr lttam a filmet, felhvtam a rendezt, s gratulltam neki. Amg n bejrom az egsz vilgot, hogy a kultrkrl tudstsak, kzben pedig Salamon Andrs mindezt megtallta a nyolckerben stb.") arra utalt, hogy Kepes Andrs ersen tlrtkeli nmaga fontossgt. Igaz, hogy ennyi taln kell is ahhoz, hogy az ember odalljon msort vezetni.
      Nehz mit mondani. Szmomra ez a fajta televzizs tlhaladott llapot. Ami hsz ve j msor lett volna, az ma mr nem felttlenl az, s nem szvesen fogadom el azt, hogy a kultra rgies dolog, amirl csak vesztes vagy ravaszul vesztesnek feltntetett pozciban lehet beszlni azoknak az regedsnek indult szplelkeknek, akik elakadtak vagy el sem indultak a hatalomrt s pnzrt val versenyfutsban. De a mdszer, amit Kepes Andrs vlasztott, nem rossz.

(Ozis - m1, janur 10.)

 


Vissza az idei szmokhozVissza az idei szmokhoz