XLIV. ÉVFOLYAM, 31. SZÁM, 2000. augusztus 4.

SZEGÉNY JENŐ!

Nem elég, hogy a népszerű tévéműsorban rajta szórakozik mindenki (ügyesen divatot csinált abból, hogy hogyan nem tud nem bakizni), most a kiérdemesült táncosnő egy ártatlanul induló reggeli beszélgetés elején a szemébe mondta, hogy rossz riporter. Szegény Jenő! Ő csak megy a magyar média sötét utcájában, ártatlanul szeretné helyettesíteni Verebest, amikor egyszer csak kinyúlik egy kéz egy kapualjból és pofon vágja. És éppen őt, aki Havas tanár úrhoz jár! Kicsit meg is sértődött Jenő, durcáskodni próbált, a táncosnő azonban „maga csak tudálékoskodik és nem engedi beszélni a riportalanyait" jobbegyenessel leterítette.
      Pedig szegény Jenő nem csinált mást, mint amit a divatos médiasztároktól látott: rárontani az áldozatra, gyors, otromba kérdésekkel kibelezni, verejtékeztetni, dadogtatni, hebegtetni-habogtatni, kész. Mire magához térne, már vége a „beszélgetésnek" és az asszisztensnő kíséri is kifelé a stúdióból. Szegény Jenő, ő még csak ártatlan kezdő, beleszaladt egy vereségbe. Pont ő nem érdemelte meg. De van ilyen. Remélem, tanul belőle. A divatos médiasztároknak már mindegy.

-odze-

-----------------------------------

RAGADOZÓK

Ha izgalomra vágyunk, videokazettán megrendelhetjük a katasztrófák válogatását. Töményen kapjuk a borzalmakat: vasúti szerencsétlenség szétroncsolt holttestekkel, sokkos állapotba került túlélőkkel; bombatámadás utáni piactér, a mentősök kétségbeesetten rohangálnak egyik sérülttől a másikig, akik jajveszékelve intik magukhoz a fehér köpenyeseket. A koraesti híradókból jól ismertek a jelenetek, ha valaki mégis repetázni akar, megveheti a kazettát.
      A horrorvideók készítői az állatok szerelmeseinek a Ragadozók című válogatást ajánlják. Ebben felfalja a gepárd a gazellát, az oroszlán a zebrát, a kígyó a nyulat, a krokodil a vízilovat satöbbi. Mégsem kell pénzt adni azért, hogy az ember effajta borzalmakat lásson.
      A belvárosi utcában a kis fekete macska nem félt semmitől. A parkoló autósoknak úgy kellett kicsalogatni a kocsijuk alól, ha el akartak indulni. Vészjósló nyári alkonyon éppen felébredt délutáni szendergéséből, álmosan az útra kóválygott, ahol megállt vakarózni. Az autók sorra kerülgették ki az állatot. A macskát ez nem zavarta, amikor jött a ragadozó. Már az utca végén látta a kis fekete halmot, gázt adott, és a kormányon lazán rántva egyet, áthajtott az állaton. A test még rángatózott egy darabig, a vér spriccelt és vörösre festette az aszfaltot.
      A ragadozók köztünk élnek.

Tóth-Szenesi Attila

-----------------------------------

VÉRESEN KOMOLY

Vízparti városok költségvetésében évről évre felbukkan a szúnyogirtási díjtétel. Kérdés, ugye, mikor kell permetezni, és mikor nem.
      A permetezés előtt mindig felméréseket végeznek a szakemberek, megnézik a kijelölt helyeken, hogy meghaladja-e az óránkénti csípésszám a százat. Ha meghaladja, permeteznek. De hogyan végzik a mérést?
      Következőképp': jól beöltözve kimegy a szakember a terepre, ott szabaddá teszi egyik karját, majd kitartja a levegőbe, várja a szúnyogokat. Ha a szúnyog rászáll a karjára, egy speciális, harang alakú üvegburát csap a szúnyog fölé, amelynek homorú alján kis nyílás található. Ha a szúnyogot ily módon csapdába ejtette, bekapja az üvegharang tetejéből kiálló gumicsövet, s az előbb leírt kis nyíláson át a harang belsejébe szippantja. A mérést humanitárius okokból általában tíz percig végzik, majd az elfogott szúnyogok számát hattal szorozzák, hogy megkapják az óránkénti csípésszámot. És ha ez száz fölött van, jöhet a permet.
      Viszont ha a szakember előzőleg sok fokhagymát vagy B-vitamint kajált, a város költségvetésének szúnyogirtási díjtétele könnyen csökkenthető.

(podmaniczky)

-----------------------------------

ROBBANÓCIPŐK

Egy orosz mérnök gázolajjal üzemelő belső égésű robbanócipőket fejlesztett ki, amelyekkel viselőjük egy lépése négyméteresre nyúlik, így maximálisan 40 km/h sebességet érhet el. A cipők súlya egyenként egy kiló, amely már magában foglalja az üzemanyagtartályt, a karburátort és a gyújtógyertyát is. Egy tankolásnyi üzemanyag 20 kilométerre elég. A cipő működési elve szerint amikor a talp a földet éri, a gyújtógyertya automatikusan szikrát ad a robbanómotornak, amely áttételeken keresztül alapjában véve fellöki a cipőt és viselőjét.
      Utcai használatra egyelőre nem javasolják, viszont nehéz terepen végezhető mentőakciókhoz igen. De elég csak elképzelni, hogy egy zsúfolt buszról hogyan szállna le benne az ember, vagy mekkora ugróiskolát kellene rajzolniuk a gyerekeknek, ha ebben a cipőben játszanak, vagy képzeljük el, milyen lehet ebben a kalucsniban a mozi jegypénztára előtti sorban toporogni. Vagy hosszúra nyúlt vodkázás után „hazatántorogni", minek következtében igencsak megszaporodnának az ember alakú falfestmények.

(Pszilárd)

-----------------------------------

FENNTARTÁSOK

Fenntartásait fenntartva kívánja fenntartani Ausztriával való jó viszonyunkat a kormány, mely a föntiekkel vélte igazolni az osztrák kancellár magyarországi meghívásának helyességét.
      Az eredmény kézzelfogható: az osztrák kormány (nyilván a jó viszony további szorgalmazásának jegyében) megvonta az anyagi támogatást a magát így fenntartani képtelen burgenlandi rádióadótól, s ezzel a magyar nyelvű műsorok sugárzásától.
      Fenntartom, hogy a szomszédaink iránti „megértésünket" nem mindenáron (kiváltképp nem ilyen áron!) kell fenntartanunk.

timár

-----------------------------------

FOGÁS

„Kondor Katalinon egyszerűen nem találtak fogást" - nyilatkozta a közszolgálati rádió főkurátora több ízben is az eredménytelen elnökválasztás után. Szadai Károly kijelentésének tartalmi elemzésén még dolgoznak a szakértők, akik - lévén férfiak - hevesen vitatkoznak, vajon örül-e egy nő, ha nem találnak rajta fogást, vagy bánatos. Úrinő hagyja-e egyáltalán az ilyesmit? Megelőzték-e tapogatózó tárgyalások a fogáskeresést? Sötétben tapogatóztak-e a fogáskeresők? Akik pedig nincsenek beavatva, egyre izgatottabban várják az újabb kiszivárgó információkat, mi történhetett az elnökválasztáson. Jól járt-e végül Hajdu István, hogy rajta nem kerestek fogást? Ha kerestek volna, akkor hol keresték volna? És hüledeznek, hogy mi mindenen kell keresztülmennie egy elnökjelöltnek, arról nem is szólva, hogy lélegzet-visszafojtva aggódnak Kondor Katalin erkölcseiért.

tapicska

-----------------------------------

VESZTESÉG

„Pepó Pál az elmúlt két év legnagyobb vesztese."
      A félreértés elkerülése végett, ez a kiragadott mondat az egyik közvélemény-kutató cég szokásos politikusnépszerűségi felméréséből származik.
      Folytatva: „... szakmai és politikai támadások kereszttüzében állt, s a közvéleménnyel sem tudta magát elfogadtatni."
      Itt hasad meg a polgár szíve de tüstént. Hát ha még azt is hozzávesszük, hogy hosszú hezitálás után (végre) seggbe is rúgták, szolgálati lakását, autóját, konferenciabuszát, mobiltelefonjait is le kellett adnia, beláthatjuk, nincs a teremtésben vesztes, csak ő, szegény, szegény Pepó.
      Hogy eközben kis híján taccsra tette az egész hazai környezet- és természetvédelmet..., nos, ezt a veszteséget egyelőre fölmérni sem lehet.
      Ilyesmire mondják mostanság: na nehogy má' a nagymama harapja meg a pitbullt!

(éngé)

-----------------------------------

KÖZBIZALOM

A Rókus kórház mellett, a Stáhly utcában áll egy ház, a falára táblát szereltek ezzel a felirattal: „Stáhly utca". Ez alatt van egy másik tábla is, amin meg ez áll: „Stáhly utca". Ez alatt is van még egy tábla, ezen pedig ez olvasható: „Stáhly utca".
      Hát nem is tudom. Én azért egy kicsit még bizonytalan vagyok.

-nizalowsky-

-----------------------------------

VÁLTOZOTT A MENÜ

Atyák és nővérek tartanak előadásokat azon az ötnapos ifjúsági lelkigyakorlaton, amelyet - a hagyományokat ápolva - az idén is megtartanak Egerszalókon, a plébánia és a templom kertjében. Fiatalok százai érkeznek ide az ország távolabbi tájairól is, leverik sátraikat, közösen imádkoznak, részt vesznek a miséken, a szentségimádáson.
      A programra nemcsak meghívták, előadónak is felkérték Deutsch Tamás minisztert, még februárban. Aztán a szervezők kihúzták a nevét a listából. Nem ő gondolta meg a dolgot.

(né-zi)

-----------------------------------

TÉVES CÍMZÉS

Cédulka a postaládában: „Régóta szeretne büszkélkedni egy elegáns, színpompás óriáskígyóval, vagy szeretné meghökkenteni kerti partija vendégeit néhány sétáló óriásteknőssel? Cégünk odavarázsolja Önnek."
      Válaszaim: 1. Nem tudom, mitől lehet elegáns egy kígyó, de annyi szent, hogy vele büszkélkedni se régóta, se most nem kívánok; ha valamivel büszkélkedni szeretnék, az (kígyómérget lehet rá venni!) nem ő lesz, még ha színpompás, akkor sem. 2. Senkit nem óhajtok meghökkenteni. 3. Nincs kertem. 4. Partikat nem rendezek. 5. Talán inkább újgazdagéknál méltóztassék a cég kereskedni. Én régiszegény vagyok.

-árgy

-----------------------------------

A DUNÁNÁL

Olvasom, hogy Andrássy gróf szobra nem kerül vissza régi helyére, amelyen ma József Attila emlékműve található. Pedig, mint az újságban áll, volt erre késztetés, csakhogy „a kedvező minisztériumi válasz" (!) „ellenére kivitelezhetetlen a terv, mivel az egykori öntőformák elvesztek".
      Hm. Csak ezért?

T. Gy.

 


Vissza az idei számokhozVissza az idei számokhoz