XLIV. VFOLYAM, 30. SZM, 2000. jlius 28.
Kertsz Imre: Valloms egy polgrrl (jegyzetek Mrai Sndorrl) * Bcs Petri Gyrgytl (Rz Pl, Vrady Szabolcs) * Kernyi Gyrgy: "... s majdan srod is" (a zmolyi romk kivndorlsa) * "El a kezekkel Lakatos Pltl!" (riport) * Zvada Pllal beszlget Krolyi Csaba * S Irodalom: Dercsnyi Dvid, Dobai Pter, Gergely gnes, Gmri Gyrgy s Jsz Attila versei, Berniczky va, Czbr Lszl, Grecs Krisztin s Krssi P. Jzsef przja
Fejlc

VNCSA ISTVN:

Kt veg porti

A bevndorlsi tiszt egy indiai vagy pakisztni n volt, elegnsan, hvsen s gyanakodva trnolt a magas pult mgtt, az eltte ll lny fiatal, gtlsos, megflemltett s magyar. A nyolcvanas vek derekn jrtunk, kelet-eurpai utaz szmra akkoriban az Egyeslt Kirlysg terletre bejutni nem volt tl egyszer feladat, legalbbis szmtani lehetett egy hossz, elmlylt s belthatatlan kimenetel beszlgetsre az immigration officerrel, let s hall urval, nmelyek kln kszltek erre a tallkozsra, meg lehetett figyelni mr a replgpen, hogy egyik-msik utas csukott szemmel mlyed magba, de kzben rzelmek egsz sklja hullmzik vgig az arcn, bntudat, szgyenpr, alzat s a feloldozs irnti vgy, mondhatni pp gyn a szerencstlen, noha nem a papnak. Hamarosan sorra kerl reptri fllpst gyakorolja.
      Rendezi segtsg nlkl, persze, s ez a produkcinak nem mindig tett jt. A sorban csorogva hosszan figyelhettk ezt a semmitmond klsej, seszn haj, de mind rokonszenvesebb vl lnykt, aki egyre nagyobb zavarba jn, nehzsgei lthatan nem nyelvi termszetek, inkbb egzisztencilisak, a lthelyzetbl fakadk, mozdulatai mind koordinlatlanabbak, aztn egyszer csak gy emeli fel a bal lbt, mintha autentikus magyar nptnccal kvnn a bevndorlsi tiszt rokonszenvt flkelteni, de mgse: leveszi a bal cipjt, kiemeli belle a ldtalpbettet, viszont nem azt nyjtja t a bevndorlsi tisztnek, mint gondolnk, hanem a bankjegykteget, ami alatta lapult. Amit a magyar vmosok ell el kellett rejtenie, itt viszont be kell mutatnia, hogy valamelyest emberszmba vegyk.
      gy utazgattunk akkoriban.
      Persze visszafel jnni volt a rosszabb. Nem mondom, hogy hazajnni, mert aki csakugyan hazamegy, az nem szorong, ezzel szemben a kelet-eurpai utaz igenis szorongott, s minden oka megvolt r, nagyobb prbattel eltt ll Ferihegyen, mint Heathrow-n, hiszen onnan maximum visszafordtjk, itthon viszont flttbb zokon vehetik azt a kt tucat knyvet, amit ppen becsempszni kvn, s ha valamit ezek zokon vesznek, akkor ott szem nem marad szrazon.
      A rendszervltozskor azt lehetett gondolni, ennek vge, ezentl az immigration officer nem gyant bennnk sem potencilis gazdasgi menekltet, sem turistnak lczott gynkt, a nyarals vgn pedig nem visszautazunk, hanem haza. Darabig gy is volt, de mostansg rnyaltabb kezd vlni a kp. Hovatovbb lesz r okuk (nekik), hogy menekltknt kezeljenek, s mris van okunk (neknk) arra, hogy a hazautazst szimpla visszatknt ljk t. Elszr is vannak menekltek, Magyarorszg kisebb csoportokat emittl nyugat fel, ezen csoportok tagjai nmagukat menekltknt definiljk, ennyi bven elg. Termszetesen mi tudjuk, hogy csupn cignykrdsrl van sz, semmi msrl, sajnos azonban azok a bissau-guineai, indonz, nepli vagy dominikai szrmazs kztisztviselk, akik klnfle relevns orszgok kormnyhivatalaiban dolgoznak, kevss fogkonyak az ilyen finom distinkcikra, noch dazu a mi kedves cigny menekltjeinket sem "csak" cignyknt kezelik. A meneklt, az meneklt, s aki a tovbbiakban olyan orszgbl jn, ahonnan meneklni szoks, az potencilis meneklt, ergo mg a bugyijba is bele kll nzni.
      Ilyen egyszeren mkdnek ezek a dolgok. Ugyan prtunk s kormnyunk egyelre a problma mibenltt sem ltszik megrteni, de ht klnsebb szenzibilitst rszkrl nem is vrhatunk.
      Van tudniillik a msik mozzanat, a visszat, ami hazautazs is lehetne akr, de most mr nem az. Ha nem hozhatok haza kt veg portit anlkl, hogy hosszadalmas s hlye procedra eredmnyekpp szz vagy tbb szzalkos vmot kelljen fizetnem rte, akkor kt lehetsg van: (1) nem hozom haza a kt veg portit s ezeket a Haider-kzeli jampeceket gondolatban hromszzszor kldm el oda, ahova szerintem valk; (2) mgiscsak hazahozom, de olyan kzrzettel, hogy az virtulisan visszarept a hetvenes vekig. Mellkesen jegyzem meg, hogy ennek az egsznek a vilgon semmi rtelme nincs, ettl a kltsgvets bevtele magasabb nem lesz, az llampolgr ncl bizgatsrl van sz csupn, ami vgs elemzsben nekik, a Haider-kzeli jampeceknek se j, st nagyon is rossz, viszont politikai krds, amibe a pirtancsadjuk mr nem szlhatott bele. s ha nem ll mgttk a pircg, akkor semmi sem akadlyozza, hogy az ket jellemz fldmlyi baromsg eruptv ervel a felsznre ne trjn.
      Ha nem volna arculattervez appartusuk, akkor ezek bgnnek, mint a baszni kvn bika.
      s itt csak kt veg portirl beszlnk. Nem arrl, hogy ledzeroltattk a hzamat, ami nlunk mostansg szoks. Igaz, csak cignyokkal sszefggsben, de mint mondtam, azok a bissau-guineai, indonz, nepli vagy dominikai szrmazs kztisztviselk, akik klnfle relevns orszgok kormnyhivatalaiban dolgoznak, kevss fogkonyak az ilyen finom distinkcikra, k csupn azt ltjk, hogy az llampolgrok egy rsze - szerintk a cigny ppen olyan llampolgr, mint a tbbi - ebben az orszgban nem rzi otthon magt.
      Ebbl pedig gondjaink szrmazhatnak.
      Prtunk elnke ugyan azt mondta Tusndfrdn, hogy "a rendszervltozsnak nem az a clja, hogy Lengyelorszg, Szlovkia vagy Magyarorszg politikai berendezkedse elnyerje a nyugati politikusok s a kzvlemny tetszst" (legalbbis gy adta hrl az MTI), de prtunk elnke, mint mindig, most is tved. Mindenekeltt a rendszervltozsnak nem clja volt, hanem oka. Msodszor lehettek volna kvnatosnak tekinthet s joggal elvrt kvetkezmnyei, egyebek kztt az, hogy a rendszert vlt orszgok polgrai a tovbbiakban otthon rezzk magukat azon a helyen, ahol pp lnik adatott. s ez a legfbb dolog, amivel "a nyugati politikusok s a kzvlemny" tetszse elnyerhet, hiszen az a magyar (albn, cigny, romn, szlovk, ukrn etc.), aki a szlhelyn nmagt otthon rzi, az gpkocsit lopni, lnyokat futtatni, zsebet metszeni is otthon akar, nem mondjuk Belgiumban, s fleg nem jn csapatostul Strasbourgba, hogy kzpnzen etessk. A "nyugati politikusok s a kzvlemny" tetszse ugyanis nem elsdlegesen eszttikai megfontolsokon nyugszik, hanem bizony mindenestl utilitrius termszet.
      "Hfvsos racionalits van s falanszter s eszkimszn, neknk kell piedesztlra emelni a lelket, a meghatdottsgot, a knnyet, a megrncosodott rgi mesket, a szvre tett kezet, a hitet s hsget, az nfelldozst, a szt, hogy haza s hazaszeretet, neknk kell megpteni a szigetet, htha a szent kirly mgis elltogat egyszer hozznk, s nem lesz hol lomra hajtania a fejt" - ezt a szveget most vasrnap reggel hallottam a kzszolglati televziban, nagyon szp, n sohase brnk ilyet rni, mindamellett gy rzem, itt s most nem a megrncosodott rgi mesk piedesztlra emelse a legfontosabb.
      Tovbb a "haza" szt sem kell piedesztlra emelni. A haza ugyanis nem sz, uraim.

 


Vissza az idei szmokhozVissza az idei szmokhoz