XLIV. VFOLYAM, 14. SZM, 2000. prilis 7.
Seres Lszl: Befel a demokrciba (az MSZP s a Munksprt) "...ha pnz s id nem szmt, akkor minden rendben van" - Rdai Eszter interjja az autplya-ptsrl dr. Kovcs Ferenccel Kulcsr Szab Ern: Egy kisajtthatatlan klasszikus (Szab Lrinc) Ketten egy j knyvrl - Michel Foucault: A szexualits trtnete II. rsz (Angyalosi Gergely, Selyem Zsuzsa) S Irodalom: Kltszet Napja, 2000 Bks Pl, Czbr Lszl, Kaszs Mt s Kiss Ott przja
Fejlc

KOVCS ZOLTN:

Sajtmunka

Most ppen egy egszen klnleges sajthibridizci szemll tani vagyunk: sszevonjk a Magyar Nemzetet s a Napi Magyarorszgot. Errl kzelebbit nem lehet tudni, az sszevons korbban bejelentett tnyn kvl hivatalosan szinte semmit sem kzlt senki. Ami a szigor sszetarts ellenre mgis nyilvnossgra kerlt, az egyszeren kiszivrgott. Mr az is krdses, hogy ki az illetkes: a kormnyzat elzrkzik az rdemi kzlsektl, amint azt a miniszterelnk mondotta, "ez az gy nem a miniszterelnki dolgozszobban dl el", azaz, ehhez neki semmi kze. A kt fszerkeszt slyos hallgatsba burkoldzott, a Nemzet szinte meg sem szlal, a Napi Magyarorszg annyit kzlt, hogy a kt fszerkeszt "megkezdte az egyeztet trgyalsokat a tovbbiakat illeten" - ilyeneket a Tjhivatal mondott a hetvenes vekben, mg korbban pedig Dzerzsinszkij a Csekban: mindenkinek annyit, amennyi r tartozik, teljesen flsleges informcikkal tmni az emberek fejt. A postabanki portfli vezetje papagjszeren ismtelgeti hat hete, hogy zleti dntsrl van sz, a Mahir fembere dett.
      Vlasz arra sincsen, hogy miknt lehet egy korbban hetven millirt vsrolt lap kiadi jogt a hrekben emltett s nem cfolt egymillirt eladni, klnskppen akkor, ha az adsvtel trgya - a Magyar Nemzet kiadi joga -, momentn egy llami tulajdon cgtl csusszan t egy Fideszhez kzel ll (igen, tudjuk!) magncgbe, vagyis els megkzeltsben jogos gyan vezi ezt a szigoran zleti gyletet; mintha nem pusztn egy lapsszevonsrl, de egyszersmind az llami vagyon elherdlsrl is sz volna, s mint ltjuk, mindez vilgos nappal. s termszetesen tovbbi krdsek is addnak, pldul hogy kinek a torkn fogjk lenyomni majd a Nemzet eszels, tbbszzmillisra rg, korbban flhalmozott tartozsait - br ktsgem sincsen, hogy e szempontbl semmi sem vltozott a Princz Gbor-i idkhz kpes: lenyeli a Postabank, vagyis az adfizet, hacsak nem dng erre megint Kaya Ibrahim, szokott nagyobb ttelben vesztesges cgeket vsrolni zsebbl, csak gy az utcn, kertsen t stb.
      pl a polgri Magyarorszg, most ppen a polgri-konzervatv sajt alakul. A genezis meg olyan, amilyen.
      Mrmost ebbe az alulrl jv zleti sajtkatyvaszba szllt be a kormnyszviv maga, amikor kijelentette, hogy a kt lap sszevonsa a magyar sajtszabadsg diadala, amennyiben a kormny nem grdtett akadlyokat az gylet elbe. Vagyis - teszem hozz n - engedlyezte azt.
      Ezt most hogy rtelmezzk?
      A gondolat mindenesetre rettenetesen hasonlt Firpasz Kroly egykori teszelnk 1975-s zrszmadsi gylsen elmondott beszdnek zrgondolatra, amelyben aktv hozzszlsokra buzdtotta a tagsgot: "szljanak az elvtrsak btran, hiszen tudjk, nlunk a demokrcia engedlyezett." Vagyis, amint egykoron Firpasz, gy most a magyar kormny is biztos abban, hogy a szabadsg s demokrcia lte tnykrds, hisz' k maguk, sajt akaratukbl engedlyezik: mi lehet ennl tbb? (szintn szlva, hirtelen magam is meglepdm, azon, hogy ez a kormnyszvivi gondolat most ppen mirt szrt szemet nekem, amikor kt ve szakadatlan hzalnak a magyar kzlet ideolgiai cuccosai, akiknek mindig eszkbe jut valami odavg. Hogy aztn annak van-e rtelme, vagy nincsen; hogy amit mondanak, azt jelenti-e, amit mondani akarnak vagy pp az ellenkezjt, az szinte mindegy: most ezek mennek meg, a brnyfelhk.)
      De ha a trtnet mr eddig is szomor volt, akkor legyen mg szomorbb. Figyelemre mlt, hogy ebben a lapsszevonsi trtnetben a legjsgrellenesebb megjegyzst nem valamelyik zletkt vagy prtidita tette, hanem bizony egy jsgr, amennyiben a Nemzet egyik rgi, becsletben megszlt szerkesztje azt mondta, "mltnytalan a velnk szembeni eljrs, mert a Magyar Nemzet azon kevs jsgok egyike, amelyek segtettk a mostani kormnykoalci gyzelmt". A legcseklyebb kioktatsi szndk nlkl s a teljes szolidarits jegyben tartom itt fontosnak, hogy nagy baj, amikor egy jsg vagy jsgr a vele szembeni mltnytalansg megestekor sajt korbbi jszolglataira emlkeztet. A sajt ugyanis - hacsak termszetesen nem prtsajt - a vonatkoz jogszablyok betartsn tl semmit sem vrhat el a kormnyszervektl. (Ne is vrjon!) Ha mgis tbbet, akkor a keletkez lebszindrmbl csakis rosszul jhet ki, s ezzel kapcsolatban legalbb ennyire fontos flismers, ami a konzervatv kollgk figyelmt taln nem kerli most el: ha a kormnyzat, vagy az a kormnyszerv, amelyiknek az eljrst a Nemzet szerkesztje mltnytalannak tlte, gy bnik a szmra kedves s t segt jsgrkkal s lappal, akkor a szaktrsnak arrl is megbzhat flismerse tmadhat, miknt bnik ez a kormny azokkal, akiket ellensgnek tekint.
      Az gy persze ennl is bonyolultabb. A Magyar Nemzet hnyattatott rendszervlts utni trtnetben ugyanis sok egybre is jtszott, nem kizrlag a polgri koalci gyzelmre. Mikor mire. Mai helyzetben kiss furcsa, hogy pldul a postabanki botrny kdstsre az akkori fszerkeszt - nyilvn a mr akkor is hivatalban lv szerkeszt-bizottsgi elnk egyetrtsvel - mltatlankod vezrcikket rt arrl a pnikrl, amit egy Z-n nevezet asszony robbantott ki, s ezzel Z-n veszlybe sodorta nemcsak a Postabankot, de az egsz magyar bankszfrt, Kelet-Kzp-Eurpa stabilitst, a SALT-egyezmnyt, s a vilg 1945 utn kialakult rendjt ltalban is. Nehz gy. Nehz egyszer a Postabankot elvtelenl vdeni, majd egy kormnyvlts utn a Postabank csdje miatti felelsk utn kutatni. Ennek ra van, pldul az, hogy vszhelyzetben nehz gy morlis szempontokra hivatkozni, sajnos. Mgis, a Magyar Nemzet mg legutbbi tz vvel is a magyar sajttrtnet egyik legrtkesebb darabja. Ma, amikor mg csak jogilag egyeslt egy voltakppeni prtlappal, amelynek vezeti ilyen-olyan Fidesz-rdekeltsgek ilyen-olyan bizottsgaiban csrgtek, dr. Simicskval, Kvr Szilrddal, Schlechtnvel (hogy ne a levegbe beszljnk, pldul a Millennium Vagyonkezel Rt. nev Mahir-cgben), s akik nhny nap mlva de facto is a Magyar Nemzet vezeti lesznek, hangslyozva csak ismt: a magyar polgrosuls s a fggetlen magyar polgri jsgrs jegyben.

 


Vissza az idei szmokhozVissza az idei szmokhoz