XLIV. VFOLYAM, 12. SZM, 2000. mrcius 24.
Orbn Ott: Falfirkk (Fronttvonuls) Rajnai Attila riportja: A tiszta vsz kritikja (a kecskemti polgrmester els msfl ve) Seres Lszl: Internet, szlsszabadsg, Btk.-szigorts Interj Rockenbauer Zoltnnal Az S knyve mrciusban - Petri Gyrgy: Amg lehet (Angyalosi Gergely) S Irodalom: Podmaniczky Szilrd, Szlinger Balzs s Tandori Dezs versei, Bakos Andrs, Nmeth Gbor, Szathmri Istvn s Vrs Istvn przja
Fejlc

VNCSA ISTVN:

Agittorok

Informtorom nem rszletezte, hogy a napnak mely szakban trtk r az ajtt ezek, szmomra teht nyilvnval, hogy az agittorok az alaprtelmezs szerinti idpontban, vagyis hajnalban tmadtak, nagyapm szerint az agittor mindig hajnalban jr, amikor mg a kecske is alszik s a madarak se bredtek fl, de ha valamelyik mgis fttygsre nyitn a csrt, azt az agittor tkn rgja alaposan.
      Nagyapm szerint az agittor teherautval jn s gy ll meg, hogy a fnyszrja a paraszthz ablakaira irnyuljon, aztn felkapcsolja az orszgtit s nyomja a dudt.
      A tbbit nyilvn sejtjk.
      Ezzel egytt a magyar paraszt - nagyapm szerint - a vgskig ellenll.
      Informtorom amgy nem magyar paraszt, hanem magyartanr egy falusi iskolban, viszont amolyan ellenll fajta, vagy legalbbis annak mondja magt, n sohase lttam, csak telefonon beszltem vele, azt lltja, hogy elsre jl elkldte az anyjukba az agittorokat, mellesleg ezt mondta a nagyapm is, hogy tudniillik elkldte ket, valamennyit.
      Elszr.
      Utna, persze, lecsihadt.
      Informtoromat egybknt nem a teszcsbe akartk belptetni, ellenttben a nagyapmmal, mgiscsak 2000-ben vagyunk, a teszcs kicsit mr anakronisztikus, nem gy az agittor.
      Utbbinak a klleme termszetesen korszer.
      Brkabtja nincsen nekije, meg a tenyere se annyira szles, mint a rgiek, informtorom szerint ezek a mostaniak inkbb affle japigyerek benyomst keltik, Mazdjuk van s folyton fecsegnek a mobilon, kenyradjuk pedig nem valami hatsg, hanem egy cg, amirl eddig senki se hallott.
      Informtorom pont ettl van beprgve.
      Ha tudniillik jn az agittor, akkor legyen mgtte valami konkrt, valami tekintlyes, legyen mgtte az VH, alias a munkssg kle, vagy mi a rosseb, nem pedig egy keft. Ehhez kpest most ott tartunk, hogy a magyarsg ellomposodott kollektv szuperegjt egy keft akarja virgoncra pofozni, na nehogy m', vlekedik az informtorom, kicsit megsrtve, hiszen az nagyapjhoz is a prt kle kldte az agittorokat, nem valami magncg, ennyire mlyre azrt mgse sllyedhetnk.
      Csak ht az agittorokat emittl gazdasgi entits ezttal maga a Millenniumi olvas- s dalosknyv gondozja, jelesl a Dinasztia Kiad. Ezt a nevet korbban nem nagyon hallottuk, de mindegy; k azok, akik mltnak minsltek arra, hogy a miniszterelnk ajndkt, a Millenniumi olvas- s dalosknyvet a jogosultaknak tadjk.
      Nem akrhogy, persze.
      Informtoromnak termszetesen fogalma sincs, hogy a Millenniumi olvas- s dalosknyv kiadsval mennyit kaszlhatott ez a trsasg, mr ha valban ltezik s nemcsak erre az egyetlen aktusra hvatvn materializldott a semmibl, mindssze azt ltja, hogy jnnek a japik s azt akarjk, hogy - mrmint az n informtorom - az gynevezett ajndk tadsnak rmre az iskoljban mlt nnepsget szervezzen.
      Egyrsat minimum.
      Informtorom nem volt igazn lelkes, szerinte ez az gynevezett Dinasztia Kiad mr pp eleget sprt be ahhoz, hogy - ha mr nnepsget akar - a forgatknyvet is rja meg, viszont informtorom egy pillanatig nem gondolt arra, hogy ez az egsz, gy, ahogy van, abszurdum.
      Hogy ezeket a kurva anyjukba lbl kne elkldeni.
      Hogy ekkora poftlansg voltakppen el se gondolhat.
      Hogy teht ez az egsz lzlom lehet csupn.
      Nem gondolta t, hogy tulajdonkpp milyen alapon jelenhetnek meg agittorok az szne eltt, hogyan ltezhetnek ilyenek egyltaln, de menjnk tovbb: mikppen akcizhat a hatalmi szfrban oly elborult elme, amelybl az agittorok ltrehozsnak s sztkergetsnek ily beteges gondolata kipattanhat.
      Informtorom ebben az orszgban ntt fel, t mr semmi se rzza meg.
      A knyvvel baja nincs. Olvasknyv. A fogalom ismert, a mlt szzadban is kiadtak ilyeneket, beljk lehet nzni, majd' minden jobb csald knyvespolcn fellelhetk, tartalmuk ma persze megmosolyogtat, akkoriban viszont, ha szabad gy mondanunk, korszerek voltak a maguk mdjn.
      Halad gondolkodsak voltak, st liberlisak.
      Ezzel szemben a Millenniumi olvas- s dalosknyv tartalma mr most megmosolyogtat, merthogy olyan, mintha ezt is a mlt szzadban adtk volna ki, informtorom szerint az ltalnos szellemisge naftalinos, nem a direkt tartalma, ugyan az utbbirl is lehetne lceldni, informtorom azonban az olcs megoldsoknak nem hve. Egybknt is ki tudhatta volna a szerkeszts ideje alatt - mondja az informtorom -, hogy nmely passzusok ksbb majd sajtos rtelmezst fognak kapni, pldul az ilyenek, hogy "Ki a Tisza vizt issza..." meg hogy "Hej a mohi hegy bornak hsz forint az ra", meg a hasonlk.
      Informtoromat mellesleg a legkevsb se zavarja, hogy a (dalos)knyv ltal prezentlt magatarts-paradigmk olyan elemekbl llnak, mint pldul "Rszeg vagyok, rzsm, mint a csap", "jjel-nappal a csrdba jrok", "Piros bort az vegbe", "Vasrnap bort inni / Htfn nem dolgozni", "Ha beteg is keljen fel", meg a hasonlk, igaza van, a val letre kszljn fel a bds klke, a tbbi nem szmt.
      Az szmt, hogy informtorom megcsinlta az nnepsget. Msok is megcsinltk, egyikrl mg forgatknyvem is van, a tanrok ezrt nem kaptak pnzt, meg nem is volt a dolog ktelez, meg utltk is, de benne van a magyar ember vrben, hogy az agittoroknak nem tancsos ellenllni, mert sokan vannak, ersek, mgttk a hatalom, s elbb-utbb gyis bepofoznak a teszcsbe.
      Aztn mg fogunk se lesz.