Becsületbeli ügy

Most akkor láthatjuk, hogyan működik az ország, már ha ez ügyben volt is eddig kétség. Ennek a mechanizmusnak az a lényege, hogy a gazdaságélénkítő támogatásokat a kormánykörökkel egybenőtt vállalkozói réteg kapja meg. Azok, akik közel vannak a fideszes vezetőkhöz – rokonok, ismerősök, párthoz hű, nagyszájú helyi emberek –, jelentős versenyelőnybe kerülnek. Szó sincs arról, hogy ezekkel a pénzekkel azokat a vállalkozásokat támogatják, amelyeknek a vezetői szorgalmasak, tehetségesek, vállalják a kockázatot. Ezeket a szempontokat felülírja a Fidesz iránti elkötelezettség. Ez olyan igaz, annyiszor leírták és elmondták már, hogy unalmas, mint egy tegnapi újság. Természetesen könnyedén ellenvethető, hogy az ilyen természetű kapcsolódások a balliberális kormányzat idején is így működtek, csak hát ők részben ezért is buktak meg: azért, hogy ilyen ne legyen. Aztán maradt minden, sőt.

Annak idején Borkai valamiért olyan fontos volt a Fidesz helyi potentátjainak, hogy választhatósága érdekében még törvényjavaslatot is módosíttattak. Eredetileg a katonai és rendészeti szolgálatot ellátó személyek leszerelésük után 5 évig nem indulhattak volna országos választáson. Maga a javaslat indokolt, mert nem jó, ha a rendészet összekeveredik a politikával. Ez a törvény csak egy eleme a Fidesz-kormány szakmányban hozott, személyre igazított törvényeinek, gondoljunk a lex Járaitól kezdve a lex Polton keresztül a lex Szapáryra.

Hír

Paul Lendvai-díj

2019-09-10 00:00:00

Paul Lendvai 2012-ben díjat alapított olyan magyar újságíróknak, akik magyar nyelven, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel azt kiérdemlik. A nettó ezer eurós díjban évente egy újságíró részesülhet.

A pályázatot 2019. november 15-ig lehet beadni olyan cikkekkel, amelyek 2018 szeptembere és 2019. november 15-e között jelentek meg. A díjat 2019 decemberében adja át Paul Lendvai. Egy szer­ző maximum két cikkel nevezhet, amelyet négy példányban kell beküldeni a következő címre: Élet és Irodalom szerkesztősége – Lendvai-díj. 1089 Budapest, Magyarok Nagyasszonya tér 10. vagy Budapest, 1450 Pf. 84., www.es.hu. A kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, tagjai Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Lipovecz Iván, a HVG korábbi főszerkesztője. Korábban Doros Judit, Matkovich Ilona, Albert Ákos, Rádi Antónia, Tódor János, Urfi Péter és Balavány György kapta meg az elismerést.

Tovább
Esemény

ÉS-kvartett

2019-10-30 17:00:00

2019. október 30-án, szerdán délután 5 órakor az Írók Boltjában (Bp. VI., Andrássy út 45).

Závada Pál Hajó a ködben című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, Szolláth Dávid és Visy Beatrix.

Tovább >>>

Tovább

Ceruzák és radírok

Murakami Haruki Férfiak nő nélkül

Közel fél éve feltettem jóslatom a Facebookra (volt is közel hat lájkolóm), melyben megjósoltam: Murakami Haruki lesz ebben az évben az irodalmi Nobel-díj egyik díjazottja. Miután a 2018-as botrány évében nem osztottak díjat, idén kettőt is odaítélnek Mire a lap e heti száma megjelenik, az olvasó már tudni fogja, beteljesült-e jóslatom. Amikor megtettem, számomra kézenfekvőnek tűnt, hogy az övé legyen az egyik díj, mivel a korábbi évek során mindig esélyesnek tartották, és mégis mindig lemaradt. Hol az amerikai Bob Dylan, hol az angol Kazuo Ishiguro előzte meg. Most se kizárt, hogy nem lesz díjazott. Én mégis Murakami ceruza és radír témáiról írnék ezen a héten.

„Orbán nem kereszténydemokrata”

Beszélgetés Philipp Ther történészprofesszorral

A bécsi egyetem kelet-közép-európai történelem tanszékének professzora, Philipp Ther (52) nem tudott ellenállni annak, hogy sokéves kutatásait ne használja fel aktuálpolitikai területeken, részben, hogy a történelmi tapasztalatok birtokában figyelmeztessen: csírájában kell elfojtani a bajt. A nacionalizmus és migráció történetét feldolgozó munkái mellett foglalkoztatja a neoliberalizmus válsága, amelyet összefüggésbe hoz a radikális nacionalizmus, a jobboldali populizmus Közép-Európában látott feltámadásával. Az osztrák Nobel-díjnak nevezett Wittgenstein-díj idei kitüntetettje igazi közép-európai: bár szülei németek, családja Csehországból származik, Bécsben él, jól beszél csehül, lengyelül, de a térség más nyelveit illetően sem jön zavarba.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2019