Telt házakkal

Nyolc város jelezte, hogy hajlandó a nyári labdarúgó Eb mérkőzéseit közönség előtt megrendezni, közölte az UEFA múlt pénteken. Bilbao, Dublin, München és Róma még gondolkodik, ami az ő helyzetükben meg is érthető, hiszen az ő vállukról a döntés ódiumát senki főhatalom le nem veszi. Nekik nincsen bölcs vezetőjük, aki mindenkinél mindent jobban tudna, vagyis a város dolgaiért a városi önkormányzat és mindenekelőtt a főpolgármester maga felel. Nehéz kenyér. Velük ellentétben magyar kollégáiknak mostanra hovatovább semmi tennivalójuk nem maradt, vígan fröccsözhetnének a kedvenc kocsmájukban, ők viszont ehelyett csak böstörködnek és bírálják kormányzó urunkat, aki helyettük dolgozik, és az orrukat is megtörli, ha muszáj. Budapest főpolgármesterét a foci-Eb ügyében senki még csak meg se kérdezte, a városháza tisztségviselői az eredményről éppúgy az UEFA április kilencedikei hivatalos közleményéből értesültek, ahogy mindenki más, két szalmaszálat se kellett a várható dicsőség reményében keresztbe rakniuk, vajon legalább megköszönték?

Ugyan.

London a rendelkezésre álló férőhelyek huszonöt százalékán hajlandó nézőket fogadni, vagyis maximum negyedházas csoportmeccsekre lát lehetőséget, Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow huszonöt-harminchárom százalékot ajánlott, Baku és Szentpétervár ötvenet. Egyetlen város van széles e világon, amelyik – járvány ide, járvány oda – telt házas mérkőzések rendezését vállalta, nyájas olvasónk már tudja, melyik az, de ha mégse tudná, rájön előbb-utóbb.

Hír

A Stádium 28 Kör híre

A Stádium 28 Kör március 26-i fórumáról a videofelvétel elkészült, és az felkerült a youtube-ra, ahol az alábbi címen érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=WACCEYzjDpw&t=173s

Egyúttal tájékoztatjuk, hogy a Stádium 28 Kör a március 31-én benyújtott, a felsőoktatási alapítványokra vonatkozó törvényjavaslatokkal kapcsolatban állásfoglalást tett közzé, ami itt

olvasható: https://www.facebook.com/stadium28page/posts/1714151408754882

Üdvözlettel,
a szervezők

Tovább
Esemény

ÉS-kvartett

2021-04-12 17:00:00

Az ÉS-kvartett legújabb videófelvétele elérhető az Írók Boltja YouTube-csatornáján – Jászberényi Sándor A varjúkirály című novelláskötetéről beszélgetett Deczki Sarolta, Visy Beatrix, Szolláth Dávid és Károlyi Csaba.

Tovább

A sorsszerűség irodalmi tétje

Marilynne Robinson és Szabó Magda

Az alábbiakban amerikai és a magyar családregény-paradigmák kapcsán teszek fel kérdéseket arról, hogy egy adott irodalmi hagyomány számára mit jelentenek a megértés, a magány és a kötelék fogalmai, illetve, hogy az irodalmi közeg és az irodalmi kánon szempontjából mit jelent ezen hagyományok folytonossága vagy megszakítottsága. Ehhez két konkrét szerzőt fogok felidézni, akik sok szempontból lehetnének hasonlóak, ha nem lennének mindenben különbözőek: Marilynne Robinsont és Szabó Magdát. Mindkét író nő, népszerű, protestáns és családregények szerzője: míg Robinson összesen öt megjelent regénye kapcsán a csönd, Szabó megszámlálhatatlanul sok megjelent regénye kapcsán a zaj juthat eszünkbe. És mindennek összetett okai vannak.

Az innováció nem biztonsági játék

Beszélgetés Gáspár Máté kultúraszervezővel

A 90-es években a Pesti Est újságírójaként ő hozta létre az ingyenes műsorújságot, a Súgót, majd bő évtizedig ügyvezetője volt a Krétakör Színháznak, a Nyílt Társadalom Intézet – elsősorban roma – kulturális és művészeti programjait alakította, a Fesztiválzenekar fejlesztésével foglalkozott, vezetett osztályt és intézetet az SZFE-n, ahol a „vészkijárat”  nevű mentőakció ötletét adta, s most a fővárosi önkormányzat kulturális programjait, jelesül az éppen zajló Budapesti Tavaszi Fesztivált irányítja.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2021