Éljen Eötvös József!

Karl Marx születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a kínai kormány megajándékozta Trier városát egy négy és fél méteres bronzszoborral. Az ókeresztény eredetű dómjáról is híres város az Európai Unió, röviden Európa szívében fekszik, a sem liberálisnak, sem demokratának nem nevezhető kínai kormány pedig igyekszik minél erősebb pozíciókra szert tenni az Európai Unióban, éreztetvén, hogy ő az erősebb, és ereje marxizmusának is köszönhető. A gesztusnak tehát volt mélyebb jelentése, mondván, a történelem nekünk ad igazat, mert nem törődünk a liberális demokráciának nevezett körülményeskedéssel, ellenben kitartunk a marxi recept mellett, miszerint a tőke uralmát és a vele járó erkölcsi-pszichológiai romladékot diktatúra útján a legcélszerűbb megdönteni (nevezzük a proletariátus diktatúrájának), hulljon a férgese.

A kínai befolyásszerző kísérleteket Brüsszel általában érzékeli, sőt különféle megelőző lépéseket is tesz, már csak ezért is furcsa, hogy az Európai Bizottság kereszténydemokrata elnöke, Jean-Claude Juncker elment az emlékmű avatására, ahol lendületes beszédben védte meg a szerinte igaztalanul támadott Marxot. Nyilván nem a kínai kormány nemzetközi propagandaműveletét akarta igazolni, hanem úgy gondolta, az EU sok politikusa és más polgára nagyra tartja Marxot, munkássága tehát az európai szellemi örökség fontos és pozitív része, azaz megér egy elismerő beszédet.

Esemény

ÉS-kvartett

2018-05-30 17:00:00

2018. május 30-án, szerdán délután 5 órakor az Írók Boltjában (Bp. VI., Andrássy út 45).

A beszélgetés témája: Oravecz Imre Ókontri című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, Szilágyi Zsófia és Takáts József.

Tovább

Arkhimédész vs. Münchhausen

(Jelenetek a versek életéből)

A három példa három olyan vers megoldásait vette szemügyre, amelyek jelentősége vitán felül áll. Pilinszky szóválasztása önmagában nem gazdagítja az adott képet, mindamellett jól illeszkedik a tágabb kontextusba. Petri versében egy jókora vakfolt vibrál, amely még sincs végzetes hatással a költemény összképére. Karinthynál a megszemélyesített szél pedig a költőietlenségével tüntető költemény rögzítőpontjává lesz; akár Münchhausen báró varkocsa, melynél fogva kihúzza saját magát (és paripáját!) a mocsárból. Az igazán jó vers, úgy tűnik, elbírja a következetlenséget, mi több, olykor saját konstitutív elemévé is képes tenni azt.

Auschwitz könyvelője is bűnrészes

Interjú Thomas Walther német ügyvéddel, vizsgálóbíróval

Kulcsszerepe volt többek közt John (Ivan) Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének bíróság elé állításában, de nálunk a magyar holokauszttúlélők ügyvédjeként ismerik. A szülőiket, nagyszülőiket a múlttal szembesítő (jogász)generáció tagjaként nem törődött bele az egykori nácik büntetlenségébe akkor sem, ha közvetlen bűnrészességükre nem volt bizonyíték. Szerinte ez a jogi képtelenség csak a tömeges felelősségre vonás elkerülését szolgálta évtizedeken át. Az Auschwitzban meggyilkolt 300 ezer magyar zsidó nevében is kereste a kései igazságszolgáltatást: az idén márciusban meghalt Oskar Gröning, az „auschwitzi könyvelő”, 1985-ben megúszta, 2017-ben négy év börtönre ítélték. A róla készült kanadai dokumentumfilm a torontói májusi fesztiválon rangos díjat nyert.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2018