Prágai személy

Ne tessék reménykedni a prágai gyorsban.

A cseh választásokon két fontos dolog történt: 1. Andrej Babiš megbukott. 2. Éspedig azért bukott meg, mert ugyan az ő ANO nevű, névleg liberális, valójában vazalluspártja kapta a legtöbb mandátumot, de nincs reménye parlamenti többségre: összeomlott az őt eddig támogató hagyományos baloldal. Először a csehszlovák, illetve a cseh szabad választások történetében sem a száznegyvenhárom éve alapított szociáldemokrata párt, sem az évszázados kommunista párt nem került be a képviselőházba.

2013-ban még a szocdemeké volt a legnagyobb frakció, de a Babišsal való négyéves közösködés után 2017-ban már összezuhantak (20-ról 7 százalékra), utána pedig az ANO vezette kisebbségi kormányban csak vergődtek, s nem élték túl a diktatúra állambiztonsági ügynökéből lett korrupt milliárdos halálos ölelését. A kommunisták az említett kisebbségi kormányt kívülről támogatták, cserébe különféle bizottsági, hivatali posztokat kaptak. Annyit kell tudni, hogy egészen ortodoxok, számukra még Kádár is jobboldali elhajló volt, de amikor az elmúlt száz évben szabad választásra került sor, rendre tíz százalék körüli szavazat jutott nekik, azaz mindig volt számottevő kereslet a politikájukra – egészen addig, amíg nem kompromittálták magukat Babišsal.

Hír

Közlemény

Az Élet és Irodalom Alapítvány e közleménnyel tesz eleget az 1996. évi CXXVI. törvény 6. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettségének. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti közcélú felhasználásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően közöljük, hogy 2019-ben az alapítvány számára érkezett 4 570 816 forintot teljes egészében az Élet és Irodalom nyomdaköltségeinek fedezésére fordítottuk. Az erről szóló bizonylatok az alapítvány székhelyén megtekinthetők.

Tovább
Esemény

ÉS-kvartett

2021-10-27 17:00:00

Az Írók Boltjában (VI., Andrássy út 45.)

 

A beszélgetés témája: Baráth Katalin Afázia című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Bárány Tibor, Gács Anna és Puskás Panni.

(Arra kérjük az eseményre látogatókat, hogy a program ideje alatt viseljenek maszkot.)

Tovább

Fölfelé megy borban a gyöngy

Wildschwein úr Barcelonában, a Santa María del Mar téren, egy bor- és tapasbár kirakott asztalainak egyikénél üldögél, cavát iszik. A „cava” katalán szó, nem kávét jelent, mint gondolnánk, hanem pezsgőt. (Eredeti jelentése barlang, üreg, pince, lásd még: angol és francia cave, latin cavea.) Nyári délelőtt van, ennek ellenére pezsgőt más asztaloknál is fogyasztanak, az egyiknél ráadásul egész üveggel, és nem turisták, hanem helybeliek. Katalóniában ez a szokás, az itteni népek a rumos kólával vagy pláne a málnás fröccsel jellemezhető kultúrfokig nem jutottak el, napközbeni frissítőként számukra a pezsgő maradt. Viszont ne a nálunk habzó- vagy gyöngyözőborként ismert és egyre népszerűbb innivalókra gondoljunk, noha a maguk műfajában jók azok is, de a cava más kategória, más minőség, másik világegyetem.

„Nem hiszem, hogy Borbélyt követni lehet”

Beszélgetés Száz Pál íróval, irodalomtörténésszel

„Haszid vérző Kisjézuska” címmel jelent meg Száz Pál, a pozsonyi Comenius Egyetem magyar tanszéke kutatójának új tanulmánykötete Borbély Szilárd költészetéről. Száztól szépíróként sem idegenek a Borbélyéihoz hasonló poétikai eljárások, ahogy azt Fűje sarjad mezőknek című, Artisjus-díjjal kitüntetett prózakötetében láthattuk. „Az ember mindenhol otthon van, mégis mindenhonnét kívül reked”, vallja a nyelvhez való viszonyáról.


 

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2021