Finomhangolás

Öröm öröm hátán. „Holdtavas galagonyaliget”, „csodaszarvas kerti fűz szoborinstalláció”, „Hüvelykpiciny ligete kerti pihenő” és még számos egyéb, hasonlóképp elbájoló hortikulturális projekt, mindez az RTL Klub tudósítása szerint ugyanott, az Ybl-villa néven ismert épülethez tartozó parkban (Budapest, Budakeszi út 36/a), amely egyébként a Türk Államok Szervezetének (a továbbiakban TÁSZ) a tulajdona immár három esztendeje. Ennek ellenére a kert feltuningolásának sok száz milliós költségét a magyar adófizetők állják, ki más. A kerten belül különálló Tündérkert is létesül, mégpedig mindjárt három. Mindegyiknek meglesz a maga funkciója, így például a Tündérkert III. „Holdforrás, a vörösrézből készült mozgócsőrű vízköpő madarakkal”, ezek a tervező szerint a „Vízöntő axióma” megjelenítői, ami azt jelenti, hogy „a Vízöntő ráhullámzik a letűnő és a következő 2160 éves világhónap jegyeire, és egy időszakadékot hoz létre”, bár gondolom, az olvasó erre már magától is rájött.

Az Ybl-villát (amely egyébként nem Ybl Miklós alkotása, ám ez most mellékes) kormányzatunk hat éve vásárolta 1,4 milliárd forintért, majd a TÁSZ-nak ajándékozta. Viszont, ahogy erre a 24.hu rámutatott, türk barátaink azóta ide se dugták az orrukat. A kert csáberejének költséget nem kímélő felturbózása nyilván arra szolgál, hogy a tulajdonosokat néhanapján budai házikójukba csalogassa, e célból a Tündérkert I.-ben jurta is épül, bár a koncepciója nem éppen hétköznapi.

Hír

Közlemény

Az Élet és Irodalom Alapítvány e közleménnyel tesz eleget az 1996. évi CXXVI. törvény 6. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettségének. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti közcélú felhasználásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően közöljük, hogy 2019-ben az alapítvány számára érkezett 4 570 816 forintot teljes egészében az Élet és Irodalom nyomdaköltségeinek fedezésére fordítottuk. Az erről szóló bizonylatok az alapítvány székhelyén megtekinthetők.

Tovább
Hír

Élet és Irodalom már az Arcanum Digitális Tudománytár weboldalán is!

Október 1-jétől lapunk kereshető az Arcanum digitális adatbázisában. 
Az adatbázisban jelenleg megtalálható az Irodalmi Ujság összes száma, valamint az Élet és Irodalom számai 1957. március 15-től 2013. december 31-ig.
A 2014-től megjelent lapszámok továbbra is a www.es.hu oldalon érhetők el.

Tovább
Hír

Tarnói Gizella-emlékdíj

Az Élet és Irodalom szerkesztői díjat alapítottak munkatársuk, Tarnói Gizella emlékére, a gazdasági újságírás területén kiemelkedőt alkotó újságírók elismerésére. A tizenkettedik alkalommal meghirdetett díjra 2022. február 14‑ig lehet pályázni. A pályázatnak kötelező formai kellékei (űrlap, formanyomtatvány, igazolás, pályázati díj stb.) nincsenek, a pályázati anyagot a szerkesztőség címére kell eljuttatni (1450, Budapest, pf. 84.). A díjat alapítók fenntartják a jogot, hogy a kuratórium, melynek tagjai Bokros Lajos, Losoncz Miklós és Várhegyi Éva, pályázatot be nem nyújtó újságírót is díjazhasson. A díjazott százezer forintot és feLugossy László egy alkotását kapja. Részletes kiírás a www.es.hu-n.

Tovább

Szavak, szavak, szavak

Én – miközben gratulálok a Nagyszótár készítőinek, hiszen irdatlan munkát végeztek és végeznek szókincsünk sokrétű lajstromba vételéért – csak arról szólnék dióhéjban, hogyan kapaszkodik fel az író fokról fokra saját anyanyelvének magasába, a hallomás útján és szótárak halmazának gyakori forgatása közben. A szavak az írói nyelvhasználatban, említettem, külön szellemi köteggé tömörödnek, s olykor hetvenhét arcuk után hirtelen a hetvennyolcadikat fordítják felénk. Pár anyanyelvi évtized társalgása és olvasási gyakorlata után úgy véljük, ismerjük őket, – pedig csak akkor, a halmozott anyanyelvi és idegen nyelvi tudás megszerzése után derül ki: amit tudni vélünk, hirtelen furcsán pillant vissza ránk, vagy éppen valami váratlan tapasztalathoz juttatja az embert.

Az eszközként használt kereszténység

Interjú Tomáš Halíkkal

Tomáš Halík – foglalkozására nézve pap, teológus és szociológus – jelentős alakja a cseh katolikus egyháznak. Nagy hatású írásai számos országban ismertek. Mivel belülről látta, milyen is volt az egyház a kommunista rezsim alatt, az újabb események tükrében nem túl bizakodó a kereszténység európai jövőjét illetően. Az interjú, amelyet François Euvé, az Études című francia katolikus folyóirat főszerkesztője készített, és amelyet enyhe rövidítéssel adunk közre, a lap januári számában jelent meg.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2022