Lapos horizonok

Magyarországon tort ül a korrupció, ezt, ha jól látom, Orbán Viktor kormányfő és Kovács Zoltán államtitkár meg az ő környezetük melegében doromboló politológusok kivételével mindenki tudja az országban, de meg az országhatárokon túl is. A korrupciós sorrendnek tehát az élén járunk, ha a háztartások vásárlóerő-paritáson számolt kiadá­sait tekintjük, akkor meg a végén: a magyar háztartások csak a bolgárokat előzik meg a rangsorban.

Erre természetesen van válasz, ezt Kovács adja meg sodró erővel, mondván, Magyarországon nincsen korrupció, csak a Transparency állítja, az viszont „az ellenzék szolgálatában áll, és Soros György pénzeli. Márpedig ő évek óta az ország ellen ármánykodik, mivel az elutasítja a nyílt határok és a korlátlan bevándorlás ideológiáját.” És már­is a migránsoknál tart. Ez az ember több egyetemet végzett, informált, világlapok olvasói rovatába írogat ugyancsak sodró erejű leveleket kormánya védelmében, különleges képessége, hogy a glóbusz bármely fogalmától két lépésben el tud a migrációig jutni. Koponyájában, teszem azt, a sivatagi róka és a határrendészeti szabályzat közötti összefüggés azonnali és szerves. A szegénységgel kapcsolatban már bonyolultabb a helyzete, mert a szegénység ebben az országban sokak keserves napi élménye. Ilyenkor a sorosozás helyébe évekkel korábbi, többnyire követhetetlen és forrásmegjelölés nélküli statisztikák sorakoznak, azzal a jogos kormányzati reménnyel, ha valaki mégis követné, az a végére úgyis beleszédül.

Hír

Közlemény

Az Élet és Irodalom Alapítvány e közleménnyel tesz eleget az 1996. évi CXXVI. törvény 6. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettségének. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti közcélú felhasználásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően közöljük, hogy 2019-ben az alapítvány számára érkezett 4 570 816 forintot teljes egészében az Élet és Irodalom nyomdaköltségeinek fedezésére fordítottuk. Az erről szóló bizonylatok az alapítvány székhelyén megtekinthetők.

Tovább
Hír

Élet és Irodalom már az Arcanum Digitális Tudománytár weboldalán is!

Október 1-jétől lapunk kereshető az Arcanum digitális adatbázisában. 
Az adatbázisban jelenleg megtalálható az Irodalmi Ujság összes száma, valamint az Élet és Irodalom számai 1957. március 15-től 2013. december 31-ig.
A 2014-től megjelent lapszámok továbbra is a www.es.hu oldalon érhetők el.

Tovább
Hír

Tarnói Gizella-emlékdíj

Az Élet és Irodalom szerkesztői díjat alapítottak munkatársuk, Tarnói Gizella emlékére, a gazdasági újságírás területén kiemelkedőt alkotó újságírók elismerésére. A tizenkettedik alkalommal meghirdetett díjra 2022. február 14‑ig lehet pályázni. A pályázatnak kötelező formai kellékei (űrlap, formanyomtatvány, igazolás, pályázati díj stb.) nincsenek, a pályázati anyagot a szerkesztőség címére kell eljuttatni (1450, Budapest, pf. 84.). A díjat alapítók fenntartják a jogot, hogy a kuratórium, melynek tagjai Bokros Lajos, Losoncz Miklós és Várhegyi Éva, pályázatot be nem nyújtó újságírót is díjazhasson. A díjazott százezer forintot és feLugossy László egy alkotását kapja. Részletes kiírás a www.es.hu-n.

Tovább

Mázli – avagy a siker titka

Gerhard Richter budapesti kiállítása (Valós látszat – augusztus 27. – november 14.) láttán, a Nemzeti Galériában, majd szinte egy időben az Art Marketen (október 7–10.) tapasztalt sokféle kiválóság miatt is felerősödött bennem a kérdés: kiből lesz „korunk legjelentősebb festője”, akinek forintra átszámolva milliárdokat fizetnek a műveiért? És ki tűnik el a süllyesztőben? Persze szinte lehetetlen erre a kérdésre válaszolni, mert olyan esztétikai, filozófiai (és üzleti) problémát feszeget, ami legfeljebb körbejárható. Felfedezhetők az utak, amik hozzá vezetnek, de teljességében meg nem fejthető a dolog. Nem kisebb kérdés ez, mint a művészet titka, ami körül annyi a durva félreértés, előítélet, félremagyarázás, ködösítés, az esetleges definíciót segítő fogalmak értelmének kiforgatása.

„Mindannyian Kafka kitin­páncéljából bújtunk ki”

Beszélgetés Szvoren Edinával

Szvoren Edina 2010-ben robbant be az irodalomba Pertu című no­vel­láskötetével. A Verseim című negyedik kötete Libri-díjat nyert. Tavalyi, ötödik könyve, a Mondatok a csodálkozásról az Ohrwurm-jegyzetek meglepő ciklusát is tartalmazza, melyben a szerző kicsit mást csinált, mind eddig. Folyamatosan lehet rajta csodálkozni.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2022