„Konszolidációt hullámzott a szép Balaton”

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Takács Tibor (szerk.): 1961–62–63. A konszolidáció évei. Állambiztonsági Szolgálatok Tör­ténelmi Levéltára – Kronosz Kiadó, Budapest–Pécs, 2023, 270 oldal, 4500 Ft

1962-ben feloszlatták a politikai rendőrséget; erről legendás könyvet írt Moldova György, amely 1969-ben jelent meg. Papp István tanulmánya azt mutatja meg, hogy a könyv megszületését a titkosrendőrség a legnagyobb figyelemmel kísérte, és az élményanyaga nagy valószínűséggel Lipka Etelka (Sebők Imréné) elbeszéléseire megy vissza. „A jól ismertség, a sértettség, a konspiráció iránti vágy, önmaga fontosságának felnagyítása és a megalapozatlan fecsegés elegye bontakozik ki [a hölgyről szóló] jelentésekből.” (74.) Moldova könyvének egészében a „keményvonalasok” sérelmei szólalnak meg, időnként szókimondó nyersességgel, időnként ironikusan.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
Élet és Irodalom 2024