Osztrák tárlat-kvartett

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Idén, 2024-ben „Európa Kulturális Fővárosa Bad Ischl – Salzkammergut”, az osztrák sóvidéken. Programja a Hatalom és hagyomány címet viseli ezen a sajátos művelődési tájon, ahol a császári udvar és a polgári turistaáradat vakációja került párhuzamba, az iparosodással járt a zsidó életvitel felfutása és annak kiirtása, a műkereskedelem Hitler erőltetett linzi „Führer-múzeumának” megalomániás vízióját szolgálta, a kényszer-kisajátításoktól az „elfajzott művészet” szégyenteljes elvén múzeumi és privát elkobzásokig. A szövetségesek első bombázásai után Altaussee sóbányája lett a menedéke az összeharácsolt nemzetközi műkincstömegnek meg a müncheni Schack-gyűjteménynek, míg Lauffen / Bad Ischl tárnái a szigorúan titkos „Berg” (Hegy) akcióban a legnagyobb bécsi múzeumok (pl. a Kunsthistorisches Museum, az Österreichische Galerie [a mai Belvedere], az Albertina vagy az Akademie der bildenden Künste stb.) remekeit rejtették ezerszámra.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 29. szám, 2024. július 19.
LXVIII. évfolyam, 28. szám, 2024. július 12.
LXVIII. évfolyam, 26. szám, 2024. június 28.
Élet és Irodalom 2024