A szerelem határai

MŰBÍRÁLAT - FILM - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

► Marija Kavtaradzė: Lassan. Litván film.

A Lassan elsősorban női történet, női nézőpontból, s mint címe ígéri, komotós tempóban meséli el a kapcsolat alakulását. Dramaturgiája izgalmas módon reflektál magára a kapcsolat természetére és ezen keresztül általában az elbeszélés mibenlétére. Peter Brooks szerint a narratív vágy hajtja előre a cselekményt a befejezésig, mondjuk egy tisztességes hollywoodi filmben az, hogy a szerelmesek egymásra találjanak, és egy csókban vagy egy ágyjelenetben egymáséi legyenek? Ám mi van akkor, mint a Lassanban, ha egy szerelmesfilmben a főhősök között – legalábbis egyik oldalról – nincs meg a vágy, és emiatt nincs remény a szexuális beteljesülésre?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 29. szám, 2024. július 19.
LXVIII. évfolyam, 25. szám, 2024. június 21.
LXVIII. évfolyam, 23. szám, 2024. június 7.
Élet és Irodalom 2024