Kibírta, megőrizte

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Gyenes Judith: Az ítéletet végrehajtották. Molnár Adrienne életútinterjúja Maléter Pál özvegyével. Tények és tanúk sorozat, Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2024, 446 oldal, 5999 Ft

Az interjúkötet másik, alapvető kérdése az, hogy miképp lehetett ép ésszel kibírni azt az elképesztő helyzetet, amely a Kádár-rezsim taktikai titkolózásaiból következett. Abból, hogy a kivégzettek hozzátartozói 1989-ig nem láttak teljes listát a megölt személyekről, és hogy senki sem tudta, hol nyugszik a halottja. Gyenes Judith sem a férje személyes holmiját, sem a halotti bizonyítványát nem kapta meg, így a saját jogi (özvegyi) státuszát sem láthatta senki világosan. A helyzet arra késztette (és ezzel nem állt egyedül), hogy több évtizeden keresztül ébren tartsa a lehetőségét: hátha meg sem ölték a férjét, csak eltüntették valahová, esetleg maga bujdosott el.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 29. szám, 2024. július 19.
LXVIII. évfolyam, 28. szám, 2024. július 12.
LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
Élet és Irodalom 2024