Haza

PRÓZA - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Mostanában sokat tűnődik azon, vajon milyen isteni szerencse kell ahhoz, hogy egyes évszámoknak mindörökre közük legyen egymáshoz. És hogy mennyi minden múlik az iskolán, amely nem győzi dicsérni a nebulót, ha az tudja, mikor volt a mohácsi vész vagy a harmincéves háború. Ezt már a polgáriban se értette. Van-e értelme egyáltalán az örökös számolgatásnak. Harminckilenctől negyvenig, negyventől negyvenegyig, negyvenegytől negyvenkettőig, akkor hívták be apukát, na, elég, parancsol magára, és kifésül egy tincset a homlokából.
Ahogy fölkapja a koffert, kopácsolásra lesz figyelmes. Fülel. Apuka kádármester, de nem odabentről jön a hang. Az utcában egy lelket sem látni. Hátrafordul. Elmosolyodik. Megvan a tettes. A Weiszék háza előtti öreg akácot barkácsolja valaki. Apró, erős ütéseket mér a fára. Fiatal lehet, csinos példány. Mintaszerűen fekete és fehér, de ha jól látja, a farok alatti tollazat túlságosan is vörhenyes, mintha megsebesült volna. Szemüveg kellene, mert amióta gyakorlatilag egy kollégiumi szobában, könyvek között tölti az életét, sokat romlott a látása. Amikor előrelép, hogy közelebbről szemügyre vegye, a madár indulatos gyorsasággal elröppen. Mérget venne rá, hogy látják még egymást. Lesz ideje meglesni, hiszen hosszú hétvégére tért haza. Valami azonban továbbra sem hagyja nyugodni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
Élet és Irodalom 2024