Kárt okozni az ostobaságnak

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Ross King: A firenzei könyvkereskedő. Vespasiano da Bisticci és az Arno-parti Athén. Fordította Makovecz Benjamin. Park Könyvkiadó, Budapest, 2024, 494 oldal, 7999 Ft

Néhányszor már leírtam, megismétlem: lehet, hogy az embereknek nincs sorsuk, a könyveknek van. Mi ennek a furcsa állításnak az értelme? Jelen esetben az, hogy az egész reneszánsz nem csupán festők, szobrászok, építészek hol laza, hol szoros szövetsége, hanem mögötte nagyon komoly elméleti alap húzódik, amely magának a korszaknak a könyvekben testet öltő filozófiáját jelenti. Ez együttesen a reneszánsz. Ficino és a neoplatonista kör nélkül az egész értelmezhetetlen, hisz gondoljunk bele, amikor Michelangelo azt mondja, hogy a szobor készítése egyszerű dolog, hiszen „csak” meg kell látni a formát az anyagban, aztán meg „csak” a „felesleget” le kell bontani róla, akkor egy platóni/arisztotelészi hagyományt idéz fel – akarva-akaratlanul.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVII. évfolyam, 30. szám, 2023. július 28.
Élet és Irodalom 2024