Janó ivója

PRÓZA - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Nem tudtam, hova ment, nem kötötte az orromra, de azért sejtettem. Szép csillagos nyári éjszaka volt, ami romantikus érzéseket ébreszt az emberben, amiről egyszer olyan lelkesen mesélt egy régebbi hasonló szép éjszakán a csillagokkal teleszórt ég alatt. Szerette a nőket, de talán pontosabb, ha azt mondom, szerették a nők. Aki azokba a nagy barna szemekbe nézett, úgy érezte a lelke mélyére lát és húzza kényszerítő erővel az az örvénylő mélység. Sokan beleszédültek azokba a szemekbe. Egyszer egy középiskolás diáklány öngyilkosságot kísérelt meg miatta, pedig akár az apja lehetett volna. Leugrott egy szikláról, nem halt meg, de örök életére nyomorék maradt. Férjek haragját vonta magára, szóval, kissé bonyolult volt az élete, pedig nem is tehetett róla. Ő csak ott volt, igaz nagyon, ahol ott volt, a kisujját se kellett mozdítania a nőkért, odaadták magukat neki önként, mintha ez volna a világon a legtermészetesebb. A széltől, az esőtől se szokás számonkérni, miért fúj, miért esik. Nekem mindenről a sör jut eszembe, mondta sörözés közben egy falusi csehóban, ahol a fűrészporos, csikkekkel teleszórt padlóra köpni nem udvariatlanság, majdhogynem kötelező.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 30. szám, 2023. július 28.
LXVII. évfolyam, 9. szám, 2023. március 3.
Élet és Irodalom 2024